Welke wielmaat verkies je?

Welke wielmaat verkies je?

Wielmaten is dezer dagen een hot issue in het mountainbike , to be or not to be,  26 – 27.5 – 29 inch met al hun voordelen en nadelen? We leggen even uit hoe het allemaal in elkaar zit met die wielmaten.

650B is de laatste nieuwe wielmaat die tevens al éénvan de oudste wielmaten is en uit Frankrijk komt en destijds veel gebruikt was.  Het is van stal gehaald door wat mtb ers die er helemaal op los zijn gegaan en nu is 27.5 inch oftewel 650B een wielmaat CQ bandenmaat die erg veel navolging gaat vinden in de industrie en ook gevraagd wordt door de consument.

Momenteel is mijn eigen fully al sinds bijna 2 jaar uitgerust, met de voor -en nadelen daarbij.  Licht lopen is met de huidige kwaliteit banden geen issue meer,  maar het verschil in loop bij een zelfde brede band in de drie verschillende maten is zeker in de rechtuit lijn merkbaar aanwezig en ook in snelheid uit te drukke.

Hoe groter de bandenmaat,  hoe lichter deze loopt.
 Grip is al naar gelang je in een zelfde maat groter gaat beter en merkbaar meer. Dat uit zich in minder slippen tijdens steile klimmen en meer grip in de bochten, mits de banden druk aangepast is aan het 650B wielset en banden.

29 inch heeft er lang over gedaan om te komen waar het nu staat en is reeds een gevestigde wielmaat die zeer veel navolging heeft gevonden en zelfs door bepaalde fabrikanten is geadoreerd als wielmaat die derhalve niets anders aanbieden.

Elf tot twaalf jaar geleden heb ik al gekoerst met Nishiki 29’ ers en de ontwikkelingen zijn dusdanig dat er ook in het 29’gebeuren relatief lichte banden en wielsets zijn zodat de totaal gewichten zeker niet spectaculair omhoog gaan.

26 inch de aloude mtb wielmaat die het toelaat om technisch zeer korte parcoursen te ronden en die al sinds jaar en dag te boek staat als de banden maat in het Mountainbiken. Altijd ook zelf gereden met een 26 inch fiets die deed wat die moest doen al waren wij destijds wel al hevig aan het testen met zeer brede 2.35 tot 2.5 brede banden die ook echt wel lichter liepen en veel meer technische trucs toeliet door de veel grotere grip.  Dat uiteraard weer kwam door de uiteindelijke grotere diameter. 
parcours.
Technisch is er wel een voordeel voor de 26’ wielen omdat je in kortere bochten en scherpere en technische secties met een 26’ er beter uit de voeten kan.

Nu worden de parcoursen technisch zo dat ze vaak met een 650B of een 29’ er zeer goed te ronden zijn en je een significant verschil voelt in ronde tijden.
 Wielen zijn er in de grote merken meer dan keus genoeg en super licht Custom is erg hot momenteel en ook hierin is te kiezen tussen super licht en flex tot super stijf en kneiterhard al naar gelang parcours en wensen van de rijder.
 Banden zijn er inmiddels door alle fabrikanten te kust en te keur en de verscheidenheid neemt met de week toe. Het is dus geen issue om geen andere wielmaat te testen of te proberen.
Tot slot maak de keuze die het beste bij je past en test dit ook uit en laat je niet het hoofd op hol brengen maar geniet van al deze keuzes in het mountainbiken.

Jan van Dijk