14 jaar na Sven Vanthourenhout pakt neef Michael Vanthourenhout het goud bij de beloften WK Tabor 2015

Michael Vanthourenhout is veertien jaar na zijn neef Sven(toen ook in Tabor 2001) de nieuwe wereldkampioen bij de beloften. Hij reed bijna van start tot finish aan de leiding. De Sunweb Napoleon Gamesrenner was tien seconden sterker dan zijn landgenoot Laurens Sweeck en de Nederlander Stan Godrie. De Belgen en de Nederlanders deden het verder uitstekend met een vijfde plaats voor de Nederlander Joris Nieuwenhuis, een zesde voor de Belg Toon Aerts, een achtste voor Diether Sweeck en een negende voor Quinten Hermans.

Een zonovergoten dag voor de wedstrijd van de beloften aan te vatten. Toch wisten de veldrijders dat ze zich aan vanalles konden verwachten. Het parcours veranderde elke ronde. De Belgische rijders namen een behoudzame start, maar kwamen hoe meer de wedstrijd vorderde, kwamen ze in hun ritme. Voor de 21 -jarige Michael Vanthourenhout waren de eerste twee rondes niet zo goed.  Maar halfkoers kwam hij in zijn ritme en versnelde voor de eerste maal waarop de tegenstanders niet direct een antwoord klaar hadden. De topfavoriet Laurens Sweeck nam de eerste wedstrijdhelft voor zijn rekening gevolgd door de Tsjechen en de Nederlanders. De eerste ronde was voor Laurens een verkenningsronde,  maar vanaf de tweede ronde trok hij door en  Stan Godrie  en Gioele Bertolini gingen goed mee. Op de demarrage van Michael Vanthourenhout op het einde van de tweede ronde hadden de anderen geen antwoord klaar. Michael kon ronde na ronde zijn voorsprong inschatten op zijn achtervolgers. Zowel Laurens Sweeck als Stan Godrie maakten schuivers,  waardoor de kloof op Michael nog werd uitgediept. De laatste ronde werd voor Michael een ronde om van te genieten. Laurens Sweeck kon de Nederlander Godrie nog uit het wiel rijden omdat deze laatste nog een schuiver maakte en zijn veer gebroken was.

Reacties van Quinten Hermans kan je lezen in zijn dagboek en we hebben hem ook voor de camera gehaald. Dat filmpje zetten we zo vlug mogelijk online.

Zijn ploegmaat Toon Aerts werd zesde. ‘Vooraf had ik op meer gehoopt. Maar de staat van het parcours lag er anders bij en was niet echt mijn ding. Ik hoop dat er eens een WK komt waar ik wel helemaal goed uit de voeten kan. Volgend jaar rijd ik mijn eerste jaar bij de elite. Het zal moeilijk worden om in de selectie te geraken bij de profs. Maar voor eigen volk in Zolder is natuurlijk altijd fijn’, aldus de Telenet-Fidearenner.