Jeugd onder de hoede van Niels Albert en Johan Verstrepen

Jeugd onder de hoede van Niels Albert en Johan Verstrepen

Terwijl de wegrenners van Crelan-Vastgoedservice zich stilaan opmaken voor het BK elite z/c in Stabroek, gaan hun crossers de laatste rechte lijn richting het nieuwe seizoen in met een stage in de Vogezen. Niet alleen de zes renners van Crelan-Vastgoedservice, maar ook een achttal jongeren van Acrog-Balen BC.

„Met onze jonge crosstalenten doen we maar één stage per jaar”, vertellen ploegleiders Niels Albert en Johan Verstrepen. „Op die manier kunnen ze toch al eens proeven van het leven als profrenner.”

Een kans die ze niet onbenut mogen laten, vindt Verstrepen. „Af en toe rijden ze hier samen met de wereldkampioen rond, ze genieten mee van de massages van onze verzorgers en hun materiaal wordt op punt gezet. We maken ook echt tijd vrij voor hen.” „En wie zijn verstand gebruikt, kijkt hier een week lang goed uit zijn doppen”, voegt Albert er aan toe. „Wie wil, kan hier toch wel wat opsteken van Wout en co.”

Ook voor het team heeft zo een stage zijn voordeel. „Absoluut. Wij leren op die manier de jongens van Acrog-Balen BC ook beter kennen”, vertelt Johan. “Een week stage is heel wat anders dan die jongens wekelijks zien op de cross. Zo stellen we bijvoorbeeld vast dat er bij sommigen misschien wel wat meer rek op zit dan we vooraf dachten. Ook opvoedkundig worden we wijzer. Beleefdheid, vriendelijkheid, gewoontes, noem maar op. Zo een weekje met die jongens maakt ons wel wat wijzer, ja. Zo viel ons vandaag op dat na het middageten iedereen zijn stoel netjes terug onder tafel schoof. Misschien een detail, maar je leert er wel wat uit. Nu, Acrog-Balen BC heeft sowieso altijd al een stevige reputatie gehad. We hadden niet anders verwacht…”

“Iets laten zien”

Volgens Niels en Johan schuilt er trouwens wel wat talent in de groep. „Zeker weten. Al moeten de jongens zich ook behoeden…”, waarschuwen ze. “Iedereen voelt zich geroepen, maar uiteindelijk zijn er maar weinigen uitverkoren om het tot prof te schoppen. We proberen om hen met zo weinig mogelijk druk op te zadelen, maar ze moeten toch al iets laten zien. Zeker de tweedejaars junioren.”

„De leeftijdsgrens om zich te bewijzen is in vergelijking met vroeger wel een stukje gedaald. Omdat de plaatsjes binnen de profploegen beperkt zijn. We kijken zeker niet alleen naar prestaties, maar ook naar hun doorzettingsvermogen, progressiemarge, wie al dan niet hard zijn best doet, noem maar op.”

Mooi voorbeeld dat de doorstroming wel degelijk werkt, is Seppe Rombouts. Seppe maakt nu nog deel uit van Balen BC, maar mag begin september van shirtje wisselen. “Hij wordt inderdaad onze zevende man bij Crelan-Vastgoedservice. Laat het een stimulans wezen voor de andere jongens.”

(foto’s: ©dnr)

Bron : Crelan Vastgoed Service PB

Publicatie : Nancy Aerts