Mathieu van der Poel zegeviert na stevig duel met van Aert in Scheldecross Antwerpen

Mathieu van der Poel zegeviert na stevig duel met van Aert in Scheldecross Antwerpen

Mathieu van der Poel heeft nu ook de Scheldecross gewonnen. Op een paar honderd meter van het einde reed hij weg van Wout van Aert. Laurens Sweeck werd derde. In de stand van de DVV Verzekeringen Trofee blijft Mathieu van der Poel stevig leider voor Lars van der Haar en Toon Aerts.

Na de eerste ronde hadden we een omvangrijke kopgroep aangevoerd door Laurens Sweeck met Lars van der Haar, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Wout van Aert, Corné van Kessel, Daan Soete, Toon Aerts en op zes seconden Mathieu van der Poel, die na de start gevallen was en Michael Vanthourenhout.

Bij het ingaan van de derde ronde en met reden Wout van Aert en Mathieu van der Poel met een kleine voorsprong voorop voor van der Haar en Sweeck. Het Telenet Fidea Lions trio met Aerts, van Kessel en Soete en Kevin Pauwels daarachter en dan Tim Merlier.

Met nog zeven ronden voor de boeg reden van der Poel en van Aert op kop. Maar die laatste bleef even later hangen aan een koord langs de afsluiting en viel weg vooraan. Hij ging in de eenzame achtervolging op van der Poel. Andere achtervolgers waren van der Haar, Sweeck, Soete, van Kessel en Pauwels.

Halfkoers, met nog vijf ronden te gaan, leidde van der Poel nog steeds met vijf seconden voorsprong op van Aert. Een achtervolgingquintet geleid door Toon Aerts en van der Haar met van Kessel, Sweeck en Pauwels  kwam er dan aan.

Met nog drie ronden voor de boeg bleef van der Poel maar geven. Ook van Aert gaf volle gas maar kon de kloof van 9 seconden niet dichten. Naaste achtervolgers waren van Kessel, Aerts, van der Haar en Sweeck. Pauwels volgde wat verderop.

Na de wissel in de materiaalzone van Mathieu van der Poel kwam van Aert(die niet wisselde) op het wiel van de Europese kampioen.

Zo ging het duo de voorlaatste ronde in en lag de strijd om de zege terug open. Ook bij de achtervolgers dezelfde situatie. Pauwels kon aansluiten bij het viertal.

De wereldkampioen en de Europese kampioen vochten een verbeten strijd uit en gingen zo de laatste ronde in. De strijd om de derde podiumplaats bleef ook spannend. Door een val van Sweeck werden Aerts en van Kessel ook opgehouden. Sweeck ging door met Pauwels en van der Haar in zijn wiel. De strijd om de derde plaats was los gebarsten.

In een langgerekte spurt haalden van der Poel het van de wereldkampioen. Laurens Sweeck reed naar de derde plaats. Aerts viel opnieuw in het zicht van de streep. van der Haar werd vierde voor Pauwels, Aerts, van Kessel, Merlier, Jens Adams en Daan Soete.

Mathieu van der Poel na afloop: ‘Ik wachtte op de sprint, maar het bleek niet meer nodig. Ik denk wel dat van Aert sterker is geworden als ik het verschil met de rest zie.’

Eli Iserbyt won bij de beloften.

Foto’s: Marc Bluys