24 uren opleiding vervalt – jonge rijders dienen cycling proef af te leggen

24 uren opleiding vervalt – jonge rijders dienen cycling proef af te leggen

Reeds jaren moesten de jonge rijders tot 14 jaar een 24 uren opleiding volgen alvorens te mogen deelnemen aan wedstrijden. Op deze 24 uren opleiding stond weinig of geen controle waardoor er heel wat clubs waren die dit heel vluchtig aan zich lieten voorbij gaan. Andere clubs namen het nauw met de voorschriften die Cycling Vlaanderen aan de man legden en deden het zoals het hoorde. Daardoor is er nu een beslissing gekomen vanuit Cycling Vlaanderen dat alle personen die renner willen worden tot 17 jaar zich moeten bewijzen aan de hand van een proef die ze moeten afleggen. De wielerproef zal opgedeeld worden volgens de categorieën waarin een renner komt. Dit betekent dat wanneer je verandert van categorie je opnieuw een proef zult moeten afleggen. Concreet betekent dit dat elke renner tot 17 jaar zal moeten bewijzen in de praktijk dat hij/zij met de fiets kan rijden. Wie alle reeksen doorloopt, zal maximaal vier keer een test moeten afleggen. Wat als iemand niet slaagt in deze test? Wel een keertje buizen is geen probleem : je mag zoveel keren proberen als je wil. Maar alleen wie slaagt in deze test, mag deelnemen aan de wedstrijden.

Voor de kleinsten – vanaf 5 jaar mag je aan BMX-wedstrijden deelnemen – gaat dat om heel simpele dingen: met één hand fietsen, al rijdende je voorwiel opheffen of tonen dat je met twee naast mekaar kan fietsen. Maar hoe ouder je wordt, hoe strenger de eisen. Ter illustratie: bij de oudste categorie – de U17 of de nieuwelingen – moet je over een balkje kunnen springen, een minuut kunnen surplacen en komt er ook een mechanisch en theoretisch luik bij. Alleen wie binnen de tien minuten een band kan vervangen en, bijvoorbeeld, weet hoe breed een bandje in het veldrijden mag zijn (32 mm) kan nog een wedstrijdlicentie krijgen.

Zal deze hervorming in de opleiding geen problemen geven naar de clubs toe? Volgens de CEO van Cycling Vlaanderen De heer Glorieux zal er niks veranderen voor de clubs die voorheen de 24 uren nauw aan het hart lagen. Voor die renners zal de proef geen probleem geven. Anderen zullen hun moeten bijschaven alvorens de test te kunnen afleggen. Maar mochten er clubs zijn die niet goed weten hoe eraan te beginnen die kunnen zich altijd bevragen bij de verantwoordelijken van Cycling Vlaanderen.

Raadpleeg hier het volledige infodocument over de Cycling Vlaanderen Proef en Academie: CVPROEF/CVACADEMIE_INFOBROCHURE.PDF

Publicatie : Nancy Aerts

Photo : Nancy Aerts