Lucinda Brand debuteert in Niel

Lucinda Brand debuteert in Niel

Een dag na het Europees kampioenschap in het Italiaanse Silvelle duiken de crossers al opnieuw het veld in. Op maandag 11 november begint Lucinda Brand in de Jaarmarktcross in Niel aan haar seizoen in het veld. Voor het eerst trekt ze de outfit van Telenet Baloise Lions aan. “Ik wil dit jaar op technisch vlak een stap vooruit zetten.”

De Jaarmarktcross in Niel, de tweede manche in de Rectavit Series, is een echte klassieker in het veld. De Antwerpse gemeente is op maandag 11 november al voor de 57ste keer de gastheer van de op één na oudste cross. Alleen de Noordzeecross in Middelkerke is nog ouder.

Het is maandag uitkijken naar Mathieu van der Poel. Hij zal in Niel zijn derde wedstrijd van het seizoen rijden. Een jaar geleden vierde de wereldkampioen aan de boorden van de Rupel nog zijn debuut in de Jaarmarktcross met een zege. Van der Poel haalde het toen voor Toon Aerts en Laurens Sweeck, die maandag VdP opnieuw het vuur aan de schenen wil leggen. “Ik had deze cross al vaak op tv gezien”, liet Van der Poel vorig jaar noteren. “Maar ik ben blij dat ik hem nu op mijn palmares heb. Het was een leuke wedstrijd met veel sfeer.” Doet de Nederlander maandag dat kunstje nog eens over?

DEBUUT VOOR LUCINDA BRAND

Bij de dames maakt Lucinda Brand in Niel haar seizoensdebuut. De Nederlandse zal voor het eerst te bewonderen zijn in haar outfit van Telenet Baloise Lions. “De samenwerking is nog maar net gestart, maar ze verloopt heel goed en prettig. Een tijdje geleden is Sven Nys naar me toegekomen met de vraag of ik voor zijn ploeg wou rijden. Dat zo’n grote renner die vraag stelt, is een heel groot compliment. Nu zit ik in een echte crossomgeving met heel veel kennis. Dat is ook de reden waarom ik die stap heb gezet.”

Brand was vorig seizoen met zeven overwinningen, waaronder drie in de wereldbeker, dan wel een van de smaakmakers, de 30-jarige Nederlandse heeft het gevoel dat ze nog veel progressie kan boeken. “De voorbije jaren kon ik op inhoud wedstrijden winnen, maar op technisch vlak en qua explosiviteit kan ik nog veel stappen zetten. Het is mijn doel om vanaf dit seizoen ook daarin het verschil te maken. Die extra procentjes winst hoop ik bij Telenet Baloise Lions te vinden. Natuurlijk wil ik opnieuw wedstrijden winnen, maar ik wil dit seizoen vooral meer crosser worden.”

Wedstrijden winnen zal geen sinecure worden, beseft Brand. Met Annemarie Worst, Ceylin Carmen del Alvarado, Yara Kastelijn en Maud Kaptheijns schreven al vier landgenotes een topcross op hun naam. “Het is leuk om te zien hoeveel verschillende meiden de stap naar de top hebben gezet. Ik heb de voorbije weken ieder weekend op de bank gehangen en naar de cross gekeken. In de breedte is het veld alleen maar sterker geworden. Dat maakt het lastiger én leuker. Het wordt een mooie uitdaging om te zien of ik de strijd met die dames kan aangaan.”

In Niel wil Brand de lat nog niet te hoog leggen. “De voorbereiding is wat trager verlopen dan gehoopt en de voorbije dagen heb ik nog last gehad van een verkoudheid. Het eerste doel is het echte crossgevoel terugvinden. Ik wil zien waar ik sta en dat lukt alleen in wedstrijden. In november zal ik verder nog alle wedstrijden rijden. Het WK is opnieuw het grote doel van het seizoen. Die wereldtitel wil ik graag eens op mijn palmares zetten.” De voorbije twee seizoenen stond Brand in de regenboogstrijd al twee keer op het podium: zilver in Bogense (2019) en brons in Valkenburg (2018). Is het straks derde keer goede keer?

BIJNA 250 DEELNEMERS

Maandag 11 november herdenken we traditioneel ook Wapenstilstand, maar in de materiaalpost belooft het een stevige strijd te worden om de fietsen proper te houden. Verdeeld over vijf categorieën staan er maar liefst 249 deelnemers aan de start. Bij de nieuwelingen doen er 91 jongens en meisjes een gooi naar de overwinning, de junioren staan met 64 aan de start. Het parcours van de Jaarmarktcross is zo goed als identiek aan dat van vorig jaar. Zo moeten de renners op het terrein van Betonfabriek Coeck opnieuw door de zware zandbak ploeteren en blijft de technische strook aan de dijk behouden.

PROGRAMMA

Rectavit Jaarmarktcross Niel, maandag 11 november 2019

  • 10u00 Nieuwelingen eerstejaars
  • 10u45 Nieuwelingen tweedejaars
  • 11u50 Junioren
  • 13u45 Dames Elite & U23
  • 15u00 Heren Elite & U23

DEELNEMERS

Klik HIER om de deelnemerslijst te downloaden.

MEER INFO

Bron: PM

Foto: Bart Knops