Laurens Sweeck Belgisch kampioen in Antwerpen

Laurens Sweeck Belgisch kampioen in Antwerpen

Laurens Sweeck is Belgisch kampioen geworden bij de elite in Antwerpen. Hij reed meer dan de helft van de wedstrijd solo aan de leiding en rondde het voortreffelijk ploegenspel met succes af. Sweeck is nu in alle categorieën Belgisch kampioen geworden. Ploegmaat Eli Iserbyt greep het zilver. Uittredend kampioen was goed voor brons.

Toon Aerts nam de snelste start met Tim Merlier in zijn wiel. Na een ronde kregen we klein pelotonnetje met Toon Aerts, Merlier, Iserbyt, Vanthourenhout, Thijs Aerts, Sweeck, van Aert, Vermeersch en wat verderop Hermans.

In de tweede ronde pakte Laurens Sweeck de leiding over en nam twintig seconden voorsprong. Iserbyt, Vanthourenhout stopte meteen af. Daarachter Toon Aerts, Merlier, Vermeersch, Hermans, van Aert en Thijs Aerts.

Halfkoers en met nog drie ronden voor de boeg had Laurens Sweeck al 37 seconden voorsprong.

In de voorlaatste ronde gooide Toon Aerts nog alles los, maar Iserbyt ging mee. Bij het ingaan van de laatste ronde had Sweeck vijftig seconden voor op ploegmaat Iserbyt. Merlier fietste als derde met Aerts en Vanthourenhout in het wiel. Een volledig ploegpodium zat eraan te komen. Maar ook Wout van Aert maakte nog kans op brons.

Laurens Sweeck maakte nog een eresaluut naar zijn mannen in de materiaalpost en net voor de streep nog naar zijn overleden grootvader. Iserbyt greep zilver en Aerts het brons.

Sweeck was natuurlijk blij met zijn tricoloretrui. ‘Het was een eerbetoon aan mijn grootvader en ik had hem er nog graag laten meemaken. Maar dat mocht niet zijn. Hij was erbij in mijn hoofd en dat was het belangrijkste. Alles zat mee en vandaag hebben de ploegmaten voortreffelijk werk geleverd. Het was nog niet op zak na twee ronden, want het was lang alleen. Ik had een slechte start, maar heb niet gepanikeerd. Ik heb nu vijf titels in alle categorieën. De cirkel is rond, maar ik wil er nog graag eentje bij,’ lachte hij.

Top tien:

 1. Laurens Sweeck
 2. Eli Iserbyt
 3. Toon Aerts
 4. Tim Merlier
 5. Wout van Aert
 6. Gianni Vermeersch
 7. Michael Vanthourenhout
 8. Thijs Aerts
 9. Jens Adams
 10. Tom Meeusen
 11. Quinten Hermans

Foto: Bart Knops