9 PMC Cycling rijders in de finale bij 1e luik Cup du Wallonie in Soumagne

9 PMC Cycling rijders in de finale bij 1e luik Cup du Wallonie in Soumagne

Het eerste luik van de Cup du Wallonie werd verreden in Soumagne. Met maar liefst 23 rijders zakte PMC Cycling af naar het parcours in Soumagne om deel te nemen aan dit eerste gedeelte van deze trofee. Voor sommigen was het de allereerste keer voor anderen was het meer een training naar de TC wedstrijd van volgende week.

Maar met verbetenheid trokken ze ten strijden in hun reeksen. Bij de boys 7 jaar kregen we mooie dingen te zien van onder meer Kobe Beysen, Finn Boes, Thomas Lemmens, Jiorgo Vaitsoudis, Sep Van Holst. Helaas voor Jiorgo was het een mindere ervaring. Hij kwam tijdens de eerste manche ten val en kreeg het juiste ritme niet meer te pakken. Hij wist zijn reeksen wel nog uit te rijden maar daar bleef het bij. Het gevoel met dit parcours ligt hem niet zo…. Hopelijk kunnen we hem tegen volgende week terug voorbereiden om een betere wedstrijd te kunnen rijden. Thomas Lemmens, Sep Van Holst kwamen door hun reeksen door. Voor de andere rijders was er een halve finale en zelfs een finale. Finn Boes strandde op een vijfde plaats in zijn halve finale. Wat zeker een opsteker moet zijn naar de TC aldaar. Kobe Beysen werd voorgesteld in de finale en reed een goede reeks. Uiteindelijk strandde hij op de zesde plaats. Broer Joppe zag hoe zijn broer het er van af bracht en deed zeker hetzelfde. Hij wist twee maal als tweede te finishen en een maal de reeks te winnen. Dat gaf hem een ticket naar de halve finale. De start wat minder genomen maar een mooie inhaalwedstrijd gereden wat hem opnieuw een doorsteek gaf naar de finale. Daar waren de krachten wel wat op. Hij kwam als zevende over de finish. Met een goed gevoel kijkt hij uit naar de TC van volgende week op hetzelfde parcours. Ward Prinsen haalde een vijfde – zesde en een zevende plaats wat hem net teveel punten gaf om door te gaan naar de volgende ronde.

Anouck Verweij was gebrand om haar tegenstandsters te laten zien dat zij bij de top hoorde. Maar in de eerste manche liep het in de derde bocht mis. Ze kwam ten val en moest haar concurrenten allemaal laten voorgaan. Maar geen nood in haar tweede en derde reeks herpakte ze zich met glans. De tweede manche was nog een beetje behoedzaam en liet ze Eline Wijnands de reeks winnen. Maar in reeks drie zette zij meteen de puntjes op de I. Ze fietste van start tot finish riant aan de leiding. Dus was het uitkijken naar het duel Eline Wijnands versus Anouck Verweij in de finale. Maar van een duel was geen sprake. Het starthekke naar beneden en weg was Anouck… Ze liet haar concurrenten het nakijken. Met glans schreef zij de finale op haar naam.

Fenne Geboers had een goede opsteek gedaan. Op zaterdag had hij de time trail gewonnen in zijn leeftijdscategorie. Dus zijn weekeinde kon al niet meer stuk. Hij reed voortreffelijke reeksen met een tweede plaats in de eerste manche – een derde plaats in de tweede manche en opnieuw een tweede plaats in zijn derde manche. De kwartfinale was voor hem een makkie. Hij liet zien dat hij er weer bijhoorde. Hij fietste van start tot finish op een zuivere tweede plaats wat hem doorliet naar de halve finale. Met wat meer zenuwen naar boven om de start te nemen voor deze halve finale en daar liep het wat minder goed. Hij deed er nog alles aan om zijn vierde plaats uit te brand te slepen maar strandde helaas op de vijfde plaats.

Jaro Gielen had een goede moraal om deze Cup du Wallonie in Soumagne aan te vatten. Even voeling krijgen met het parcours in de eerste reeks met een derde plaats en dan meteen de leiding in reeks twee en drie voor zich op te eisen en niet meer af te staan. Dat was de kunde van Jaro. Dat gaf hem een doorstoot naar de halve finale. Maar daar was een mindere start de oorzaak om een snelle achtervolging in te zetten. Hij strandde net als zijn collega op een vijfde plaats.

Jente Gregoire nam voor de eerste maal deel aan deze wedstrijd. Het was voor hem een kennismaking die zeker nog voor herhaling vatbaar is. Ook al weet hij dat hij nog wat sneller zal moeten trappen om mee te kunnen doorgaan naar de halve finale. Zijn reeksen behaalde hij een 7e plaats – een 5e plaats en een 5e plaats. Wat zeker niet slecht is voor een eerste deelname.

Donnely Lambrichts die tijdens de training op zijn hometrack ten val was gekomen en daarbij een zware kneuzing aan de pols opliep wou deelnemen aan deze wedstrijd. Toch maar eerst even een training doen op zaterdag in Balen om te zien of die pols niet te veel parten zou spelen en dan er vol tegenaan in de wedstrijd Soumagne. Hij liet zich gelden en reed in de drie manches een vierde plaats. De kwalificatie voor de kwartfinale was binnen. Maar daar lukte het net niet om een ticket te bemachtigen voor de halve finale in zijn leeftijdscategorie. De vijfde plaats in de kwartfinale was het hoogst haalbare.

Jaeno Lopez behaalde in zijn leeftijdsklasse drie maal een vijfde plaats. Wat hem wat teleurstellend gevoel gaf. Maar niet getreurd volgende week is er een nieuwe kans om er toch in te slagen om door de reeksen te geraken. Wat sneller aan het hek weg en de vierde plaats is binnen bereik.

Nand Martens voelde zich als een visje in het water op de omloop in Soumagne. De tegenstanders werden onmiddellijk wakker geschud. Van in de eerste manche zette hij druk op hen en wist de manche op zijn naam te schrijven. Een tweede plaats in de tweede reeks gaf hem al een mooi uitzicht om door te gaan naar de halve finale. En dat deed hij ook met de derde reeks ook te winnen. In de halve finale was hij tevreden met een derde plaats wat hem een doorsteek gaf naar de finale. Daar was een vijfde plaats zijn hoogst haalbare.

Ook Joppe Moris ging vlot over de track heen. Hij wist twee van zijn drie manches te winnen en bij de derde manche had hij genoeg aan een tweede plaats om door te gaan naar de halve finale. Wat een start legde hij daar af. Van start tot finish vocht hij ervoor om die leiding niet af te staan en dat lukte hem ook. Dus nu alles op alles in die finale : daar haalde hij een vierde plaats.

Bij Kylian Schodts is er nog wat werk aan de winkel. Hij haalde twee maal een zesde plaats en een keer een zevende plaats. Voor hem is er nog wat sprinttraining nodig om hem wat meer zelfvertrouwen te geven om op die track vol mee te kunnen gaan. Maar daar wordt zeker aan gewerkt.

Robin Verweij daarentegen kwam tijdens de eerste manche als vierde binnen. Bij de tweede manche ging het helemaal mis. Hij kwam als zevende binnen wat hem wat deed nadenken. Met de raad van papa wist hij de derde reeks helemaal om te buigen en kwam hij als tweede binnen. Dat gaf hem een ticket naar de halve finale. Maar ook daar liep het niet zoals het hoorde. Hij kwam als derde weg aan het hekke. Vocht en ging te hoog in de bocht waardoor hij terug viel naar een vierde plaats. Hij wist wat hij moest doen en kwam terug naar die vierde plaats maar door de druk van zijn tegenstanders ging hij fouten maken en kwam hij teveel aan de rem waardoor hij terugviel naar een zesde plaats. Weg was de finale…. wat heel jammer was want er zat meer in.

Bij onze grotere jongens kregen we Jorden Biesmans aan het hekke bij de cruisers -16 jaar. Het was er aan te zien dat Jorden de dag voordien op stap was gegaan. De motor sloeg maar wat langzaam in de gang maar hij wist zich in zijn reeksen wel te kwalificeren. 4-3-4 waren zijn resultaten wat hem onmiddellijk een ticket bezorgde voor de finale. Aldaar kwam hij niet verder dan een vierde plaats.

Ines Laenen liet haar beste kant zien. Al was ze tijdens de reeksen wel wat te braaf ten opzichte van Sam Ilegems. Met drie maal een derde plaats gaf haar dat onmiddellijk een plaats in de finale. Daar kreeg ze de raad van Nancy om vol te gaan en geen schrik te hebben van Sam. De eerste lijn lukte haar dat wonderlijk goed. Maar de durf om ervoor in te gaan ontbreek nog een beetje. Maar ze heeft een mooie kopstart genomen in de finale maar moest haar meerdere laten kennen in Sam in de tweede lijn. Daar gaan we zeker nog aan werken….Tweede plaats in de finale moet een opsteker zijn voor de volgende wedstrijd in Soumagne.

Ook Sarah Neys heeft mooie dingen laten zien in Soumagne. De durf die zij te kennen heeft getoond doen haar mederijdsters nadenken. Met twee maal een derde plaats en een maal een vierde plaats kwalificeerde zij zich voor de finale. Daar ging zij als vierde van start en vocht met haar tegenstanders om de derde plaats maar deze moest ze net laten liggen. Het vierde in de finale was voor Sarah een mooie opsteker.

Bo Schroyen gaf het beste van zichzelf bij de boys 15-16 jaar. Met drie maal een vierde plaats was de kwalificatie voor de halve finale binnen. Maar oh nee wat gebeurde er daar…. Het starthekke bleef steken en de acht geselecteerde rijders van de halve finale allemaal tegen de grond. De schade viel al bij al nog wel mee maar de schrik naar de val van het hekke zat er wel degelijk in. Bo deed er alles aan om zijn mindere start nog goed te maken maar strandde op een zesde plaats. Goede opsteker voor volgende week Bo.

Maxim Jamar deed het bij de junioren met drie maal een vijfde plaats. Maar bij de cruisers wist hij zich te kwalificeren voor de finale. Daar lukte hij erin om de gevallen rijders te ontwijken en naar de derde plaats toe te fietsen. Geluk mag er ook al wel eens bijhoren.

Zo zie je maar dat deze jongens klaar zijn om volgende week vol te gaan in de TC wedstrijd op hetzelfde parcours.

Publicatie : Nancy Aerts

Photos : Nancy Aerts