Als topfavoriet getipt en het kunnen afmaken : Sanne Cant Belgische Kampioene bij de Dames

Als topfavoriet getipt en het kunnen afmaken : Sanne Cant Belgische Kampioene bij de Dames

Sanne Cant volgt zichzelf op als nieuwe Belgische kampioene in haar eigen tuin Lille. De vice Kampioene is Ellen Van Loy die geflankeerd wordt door haar teamgenoot Loes Sels die de derde plaats kon vasthouden in dit Belgisch kampioenschap.

Sanne Cant, als topfavoriete, nam een zeer goede start en dook als tweede het bos in. Jolien Verschueren had, zoals ze al een paar weken heeft, een mindere start en werd op achtervolgen aangewezen. Van Loy bepaalde het tempo aan de VIP Zone. Sanne Cant volgde in haar wiel op de tweede plaats en Lies Sels zat in derde plaats. Verherstraeten zat in vierde stelling gevolgd door de rest van de deelnemers. In de lussenpassage maakte Jolien Verschueren foutjes waardoor de rest werd opgehouden. In de damesreeks hadden maar liefst vier categorieen die streden voor hun titels. Het maakte de spanning in de wedstrijd van die aard dat het leuk was om het op te volgen.

Voorin kregen we drie koplopers Ellen Van Loy, Sanne Cant en Loes Sels. De anderen zaten op dat ogenblik al op meer dan twintig seconden. Zij zouden niet meer meespelen voor de titel. In de achtervolging was de strijd begonnen bij de beloften – nieuwlingen en de junioren van de dames. Verdonkschot zat zo goed in haar wedstrijd maar kwam ongelukkig ten val in de modderstrook.

Sanne Cant koos voorin voor het intensieve werk. Ze zette daarmee Ellen Van Loy en Loes Sels onder druk. Ze ging prikken om weg te kunnen rijden van haar twee concurrenten. Maar die lieten niet begaan. Femke Van den Driessche zat op de vierde plaats om meer dan twintig seconden in de leidersplaats van haar categorie.

Sanne Cant die niet van Ellen Van Loy af geraakte, deed haar wel van tactiek veranderen in deze fase van de wedstrijd. Loes Sels moest ze voorin laten gaan. Alles viel stil aan de finish waardoor Loes Sels opnieuw de aansluiting kon maken met de twee koplopers. Femke Van den Driessche kreeg gezelschap van Joyce Verbeke op 20 sec. Verdonschot en Michiels volgden op 23 seconden. Alles was nog mogelijk voor hen.

Een valpartij bij de koplopers Sels en Van Loy in de modderstrook biedde Sanne de kans om de wedstrijd open te breken en haar tempo op te leggen. Loes Sels liet begaan maar Ellen Van Loy probeerde op karakter de achterstand terug te schroeven. Ongelukkig voor Loes Sels dat zij niet kon meegaan met Ellen Van Loy. Het Duel tussen Sanne Cant en Ellen Van Loy werd aangegaan. Maar Ellen bleef geloven in haar kansen en kwam terug tot op het wiel van Sanne Cant. Ook Verdonschot schoof goed op. In het Tom Cat stuk nam Ellen Van Loy polshoogte van haar achterstand. Aan de trappen had zij 5 seconden achterstand op Sanne Cant. Loes Sels lag op 20 seconden. Voldoende voorsprong om hun podiumplaatsen veilg te stellen. Femke Van den Driessche volgde op 47 sec. Verbeke op 50 sec. Verdonschot op 52 sec. Heel veel was er nog mogelijk bij deze dames.

Cant kwam in de waggel op de modderstrook waardoor Ellen Van Loy opnieuw de aansluiting kon maken. Sels opnieuw in de fout in de modderstrook waardoor haar aansluiting uitgesloten werd. Sels was hiermee uit haar ritme waardoor de anderen haar opnieuw in het visier kregen. Sanne Cant vond dat het tempo van Ellen Van Loy te traag was en nam de kop over. Ellen Van Loy probeerde aan te klampen. Maar in de Tom Cat zone moest ze Sanne Cant lossen en werd zij op een achterstand van 4 seconden gebracht.

Met nog twee ronden te gaan was Sanne Cant alleen de koplopster. Ze had een gemiddelde ritme van 22.1 Ellen Van Loy volgde op een korte achtervolging. Niks kon haar nog van deze tweede plek weghouden behalve pech. Dit gelde ook voor Loes Sels die veilig op de derde plaats fietste. Verbeke reed weg van Van Den Driessche.

De laatste ronde werd voor Sanne een ronde om te kunnen genieten van haar overwinning in haar eigen tuin voor haar eigen supporters. Op het kleine heuveltje in de omloop gaf Ellen Van Loy de indruk om leeg te zijn maar ze bleef stoempen en stelde haar tweede plek veilig. Wat een triomftocht kregen we voor Sanne Cant bij haar zevende titel op rij bij de elites Dames. Met een brede lach kwam zij over de streep.

Daguitslag :

  1. Sanne Cant
  2. Ellen Van Loy 26 sec
  3. Loes Sels 1.08
  4. Verbeke 1.30
  5. Van den Driessche 1.45
  6. Verschueren
  7. Verdonkschot

Titel bij de Nieuwlingen dames is voor Tess Van Loy

Titel bij de junioren dames is voor Joyce Heyns

Titel bij de beloften dames iv oor Femke Van den Driessche, zilver voor Laura Verdonschot

Bron : Nancy Aerts