Bart Classens wint tweede rit Crocodile Trophy, Stijn Van Boxstael derde

Bart Classens wint tweede rit Crocodile Trophy, Stijn Van Boxstael derde

Bart Classens (NED) wint de tweede etappe van de 25e Crocodile Trophy in Ringers Rest in Mareeba met een sensationele eindtijd van 03u10:02,5 op het 76km parcours. Met 33 seconden achterstand wordt de Zuid-Afrikaanse racer Alan Gordon tweede en derde is onze landgenoot Stijn Van Boxstael (+1:13min). Vlak achter de Belgische biker op de vierde plaats staat de Australische leider Michael England die niet alleen de leiderstrui verdedigde, maar ook zijn voorsprong op zijn sterkste deelnemer na dag twee, Alan Gordon, verhoogde tot 25 seconden. De vrouwelijke leider Angelika Tazreiter (AUT) gaat vandaag in 3u56:48 als 17e over de lijn als 17e over de streep.

De tweede etappe bood een circuitmarathon aan in het prachtige Danbulla Forest National Park met het regenwoud op de Atherton Tablelands, dat op de werelderfgoedlijst staat. Gelegen tussen de Tinaroo en Lamb strekt het weelderige nationale park zich uit langs de oevers van het pittoreske Lake Tinaroo, het beroemde vogel- en wildreservaat en de populaire visstek op de Tablelands. Bikers beschreven het wedstrijdterrein als een niet-technisch kronkelende zandweg en het 1900vm hoogteprofiel eiste dat de prachtige Mount Edith met drie grote beklimmingen, die bij de lokale bevolking bekend staat als de “Mt Edith Loop”, omhoog en omlaag ging.

De etappewinnaar van vandaag is Bart Classens uit Nederland. Na het verlies van 14 minuten gisteren had het vandaag goed gewerkt en voelde hij zich als ‘tegenovergestelde wereld’ voor hem: “Gisteren was het vreselijk voor mij, maar vandaag was het veel beter mee omdat ik de hele dag in de kopgroep van vier renners kon rijden en we goed samenwerkten. Op de laatste klim viel ik aan en samen met de Zuid-Afrikaan [Gordon] reden we weg van de leider van de wedstrijd. Ik liet hem net voor de finish vallen en het was gewoon vol gas voor mij tot het einde, constant over mijn schouder kijkend”.

Stijn Van Boxstael gaf volgende reactie: ‘Het was een mooie etappe, gelukkig voor de renners veel in de schaduwrijke bossen. Op de startklim ontstond een kopgroep van 5. Gedurende de eerste klim moest de Spanjaard al lossen en bleven we met 4 over. De verstandhouding was goed en er werd goed samengewerkt. Op de laatste lange beklimming versnelde Bart Classens en enkel de Zuid-Afrikaan Alain Gordon was in staat om te volgen. Ik blijf achter met de leider in het klassement. Uiteindelijk kon Bart zijn kompaan nog los rijden op een laatste klimmetje en kwam solo binnen. Ik won de spurt voor de 3de plaats. Op 1:13 van de winnaar.’

Met een vierde plaats verdedigde de Australiër Michael England (nr. 201) zijn algemene leiderspositie en heeft een voorsprong van 25 seconden op de Zuid-Afrikaanse Alan Gordon (nr. 3). De 9:30 minuten voorsprong op de derde Brandan Marquez Fernandez en neemt toe tot bijna 13 minuten voor Bart Classens in de vierde plaats belooft een spannende race te worden. De Belgische Amateur 2 leider Bram Saeys (209) en Elite renner Alex Malone (nr. 205) uit Australië staan vijfde en zesde algemeen met een voorsprong van iets meer dan 19 minuten op Engeland.

De derde etappe van morgen wordt een 83 km lange marathon over snelle grindwegen en door het regenwoud naar Wondecla, een klein dorpje in de buurt van de historische mijnstad Herberton.

Bron: PM

Foto: Regina Stanger