Belgische Kampioenschap Amateurs/Masters/Aspiranten te Lille op 25 november 2018

Milwaukee Alphamotorhomes Cycling Team heeft een mooie titel in hun rangen. Emma Szekely kon haar titel binnen halen. De andere renners/rensters deden goed hun best maar kregen af te rekenen met oponthoud of mechanische pech. Maar ze hielden de moed erin en streden voor de plaatsen die ze waard waren.

In en rond de Lilse Bergen werd het Belgische Kampioenschap georganiseerd voor de MastersA – Masters B en Masters C. Ook de amateurs mochten hun kampioenschap apartrijden. De aspiranten jongens 12-13-14 jarigen en de meisjes 12-13-14 jarigenmochten hun kampioenschap betwisten. Het werd een triomf voor Emma Szekely diede titel pakte bij de meisjes 13 jaar voor Milwaukee Alphamotorhomes CyclingTeam.

Onder toeziend oog van het bijna voltallige bestuur begonnen de renners van Milwaukee Alphamotorhomes Cycling team aan hun voorbereiding van het Belgische Kampioenschap. De organisatie liet een beetje te wensen over. Bij de Masters B en Masters C begon de opstelling van de rijders in de reeksen maar normaal gezien vertrekken ze apart. Hier in Lille werd er anders over beslist. Ze werden tegelijk gestart en dat veroorzaakte natuurlijk fustraties bij sommige renners. Wat te begrijpen was. De minderen van de ene categorie reden in de weg van de andere vlotte jongens van de andere categorie en daardoor werd een eerlijke wedstrijd onmogelijk.

De masters B mochten de spits afbijten maar daar was de topfavoriet ook de nieuwe Belgische Kampioen geworden. Arne Daelman reed van start tot finish aan de leiding en verlengde zijn Belgische titel.

Bij de Masters C kregen we een verlenging van de titel door Guido Verhaegen. Hij had geen of weinig problemen met de mindere van de reeks voor hem en nam de bloemen mee naar huis. Hij mag nog verder rijden in de Belgische driekleur.

Bij de Masters A wou Glenn Van Ginneken zo graag de titel pakken. Even zag het er niet zo goed uit maar in ronde twee kwam hij mee in de kop van de wedstrijd te zitten en zette hij druk op Joeri Lambrechts. Hij boog zijn achterstand van 4 seconden om naar 30 sec voorsprong waardoor de titel binnen was.

Bij de amateurs keken we uit naar de prestaties van Björn Houben. De laatste weken is hij in goeden doen en hij had van dit Belgische Kampioenschap één van zijn hoofddoelen gemaakt. Het zag er goed uit. Hij startte mee en zat in de kopgroep met 5 waaronder Van den velde – Mammens – Montaigne – Timmermans en hijzelf. Het ging vlot in de eerste ronde. Maar ja ook in deze wedstrijd sloeg het noodlot toe. In de tweede ronde gaf Björn aan dat zijn tube aan het leeglopen was. De materiaalpost in om een wissel uit te voeren maar daardoor verloor hij meteen de aansluiting in de kop van de wedstrijd. De remonte kon beginnen maar de aansluiting voorin was weg. Hij deed er alles aan maar begon fouten te maken en dat resulteerde dat hij op een zevende plaats binnen kwam. De ontgoocheling was zo groot. Hij had kunnen mee strijden voor de vijfde plaats maar het werd weer door materiaalpech anders beslist. Nu even wat rust inbouwen en dan zich volledig focussen op het laatste deel van zijn seizoen.

Na de middag mochten de aspiranten aan hun Belgisch Kampioenschap beginnen. Bij de meisjes van 12 jaar hadden we de winst voor Vandendijck Noor. De tweede plaats was voor Lauryssen Sanne en de derde plaats ging naar De Buysser Auke.

Bij de meisjes van 13 jaar hadden we een kanshebber. Namelijk Emma Szekely maakte zich op om de Belgische driekleur opnieuw te mogen dragen. Met pravore ging ze van start en reed ze vlekloos naar de overwinning toe. De tweede plaats ging naar De Staercke Maxime en Anna Corvers vervolledigde het podium.

Bij de meisjes van 14 jaar keken we uit naar de prestaties van Jana Van der Veken. Zij was ook een van de kanshebbers om op het podium te staan. Maar het lukte haar dit jaar opnieuw net niet. Ze moest tevreden zijn met een vierde plaats. De winst ging naar Van Sinaey Xaydee. De tweede plaats was voor Jade Hilven en de derde plaats ging naar Lore Sas.

Bij de jongens kregen we in de drie reeksen een groot deelnemersveld. Met meer dan 50 deelnemers per reeks mochten zij gaan strijden voor de titel.

Bij de jongens van 12 jaar ging de winst naar Durie Zeno. Hij wist Naud De Clercq naar een tweede plaats en de derde plaats was voor Jacobs Lennert. Wie voor ons team aan de start stond was Lars Denys. Hij kwam zeer goed weg en kon zich voorin nestelen. Heel gematigd zijn tempo houden in de zandpassages gaven hem uitzicht op de vijfde plaats.

Bij de jongens 13 jaar hoopten we op een strijd tussen Axel Van den Broeck en de witte Neo Tielens uit Tessenderlo. Maar het lot werd anders beslecht. Neo dook als tweede het veld in achter een ontketende Axel Van den Broeck. Zijn ketting liep af en daardoor verloor Neo meteen de aansluiting om te strijden voor de titel. De witte uit Tessenderlo reed een sterke wedstrijd en kwam van ver terug. Maar de wedstrijd was te vlug gedaan voor hem. Hij strandde op een vierde plaats. Toch heel sterk gereden. Wie ook een goede wedstrijd gereden heeft is Miel Dekien. Ook hij nam een zeer goede start en wist een strak tempo aan te houden gedurende de ganse wedstrijd. Hij maakte weinig of geen foutjes en kon zo naar een zevende plaats rijden. Ook Milan Van der Veken kwam moeizaam weg bij de start. Hij dook als allerlaatste het veld in maar kon ronde na ronde rijders voor hem oprapen. Hij reed een sterke wedstrijd.

De laatste wedstrijd van de dag was voor de jongens van 14 jaar. Hier ook weer 52 deelnemers aan de start. De winst in deze categorie ging naar Mike Uytterhoeven. Hij wis Yordi Corsus te verschalken en de derde plaats was voor Willem Janssens.

De supporters en de leiding van Milwaukee Alphamotorhomes Cycling team kregen mooie wedstrijden te zien. De strijdlust die hun rijders/rijdsters ten tonele brachten dat was eentje om in te kaderen. Voor sommige rijders/rijdsters was de uitslag datgene wat ze verwacht hadden en voor de anderen was het een ontgoocheling die ze best omgezet hebben naar doorzetting en durf. Ze hebben allemaal het beste van zichzelf gegeven en daar zijn ze binnen de ploeg heel blij om. Nu even de batterijen bijvullen en dan weer vol er tegen aan in de laatste maanden van het seizoen.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Nancy Aerts – Robert Goedgezelschap.