Belgische mountainbikers klaar voor hun olympische wedstrijden

Belgische mountainbikers klaar voor hun olympische wedstrijden

Dit weekend rijden de drie Belgische mountainbikers hun olympische wedstrijd. Githa Michiels komt zaterdag in actie, Ruben Scheire en Jens Schuermans zondag. Ervaring opdoen is het hoofddoel.

Volgens bondscoach op Sporza.be is het belangrijk dat de mountainbikers ervaring opdoen en dat dit een leermoment voor hen is. ‘In Tokio moeten ze dan de vruchten plukken van deze ervaringen. Nu zal het wellicht geen topresultaat zijn, maar ik verwacht dat ze hun beste niveau halen. Hopelijk kunnen ze zichzelf overtreffen,’aldus nog De Bie.

Nog volgens  De Bie zullen Schurter, Absalon en  en titelverdiger Kulhavy zullen voor de medailles strijden. “Zij steken er bovenuit, maar ik durf niet te voorspellen wie het zal halen.”

Peter Sagan, de wereldkampioen op de weg, moet volgens De Bie geen medaillehoop koesteren. “Hij zal moeten opletten dat hij zich niet vergaloppeert in de start. Ik hoop dat onze jongens in zijn buurt kunnen blijven, dan komen ze alvast vaak in beeld”, lacht de bondscoach.

Ruben Scheire: “Rond de zestiende plek eindigen zou mooi zijn”

Ruben Scheire actiefoto

De 24-jarige Ruben Scheire staat voor zijn eerste Olympische Spelen en tempert de verwachtingen. “Top zestien zou mooi zijn en is realistisch. Meer is niet haalbaar.”  Scheire denkt vooral aan Tokio 2020. “Dan ben ik 28 en zou ik op mijn sterkst moeten zijn. Hier wil ik veel ervaring opdoen. Ik heb hier al verschillende grote vedetten gezien, maar hen aanspreken durf ik niet”, geeft hij toe. “Maar het is leuk om hen eens in het echt te zien. Ook de sterke resultaten van de andere Belgen maken het verblijf hier heel aangenaam. Dat geeft natuurlijk een boost.”

Jens Schuermans: “Jongensdroom die in vervulling gaat”

Jens Schuermans (foto Eric Dominicus)
Voor Jens Schuermans is deelnemen aan de Olympische Spelen  een jongensdroom die in vervulling gaat. “Dit op zo’n jonge leeftijd meemaken is fantastisch”, vertelt hij.Ook Schuermans beseft dat hij geen mirakels moet verwachten. “Ik ben hier om te leren en ervaring op te doen. Ik wil mijn sport positief onder de aandacht brengen en mijn beste wedstrijd rijden”, klinkt de 23-jarige Maasmechelaar hoopvol. Dat Peter Sagan aan de wedstrijd meedoet, maakt het toch wat specialer. “Ik heb in april al eens tegen hem gereden. In Rio vindt hij een parcours dat hem moet liggen, maar hij zal het toch moeilijk krijgen. Het is alvast uitstekende promotie voor onze sport,’ zegt de biker van Versluys.

Githa Michiels: “Vorm van de dag zal bepalend zijn”

Githa Michiels op WK Vallnord(foto François)
In Rio zorgt Githa Michiels voor een primeur. De 33-jarige Versluysbikester uit Geel is de eerste Belgische vrouw die deelneemt aan de olympische mountainbikewedstrijd. “Het voelt heel speciaal aan. Ik ben heel blij met de steun die ik gekregen heb.”Uitgesproken ambities heeft ze niet. “Ik wil het maximum eruit halen. Veel zal afhangen van de vorm van de dag en de concurrentie, maar het parcours ligt me in ieder geval. We zijn hier vooral bezig met onze wedstrijd. Maar het Olympisch dorp is wel mooi. Ook de prestaties van de Belgen doen ons goed, “aldus nog Githa.

Bron: Sporza

Foto’s: Bart Knops, Eric Dominicus en Filip François

Bekijk hier de volledige beeldinterviews van Sporza: http://sporza.be/permalink/1.2745012