Ben Tulett is wereldkampioen junioren in Valkenburg

Ben Tulett is wereldkampioen junioren in Valkenburg

Ben Tulett is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren.  De Brit reed halfkoers weg met de Tomas Kopecky. In de finale kon de Nederlander Ryan Kamp nog naar het brons rijden. Gerben Kuypers werd achtste en daarmee eerste Belg. Ryan Cortjens reed als eerstejaarsjunior knap naar de negende plaats.

Het parcours lag er erg modderig en daardoor ook glad bij. Veel renners werden in de beginfase al verrast door de omloop. Maar de favorieten de TsjechTomas Kopecky en de Zwitser Rouiller namen al in de eerste ronde het heft in handen.  Na de eerste ronde zat Jarno Bellens als eerste Belg op de tiende plaats. De andere Belgen zaten samen met Niels Vandeputte op de 14 de plaats, gevolgd door Wietse Meeusen en  Ryan Cortjens.

In de tweede ronde nam de Brit Tulett het commando over samen met Kopecky. De Amerikaan sloot ook aan. Rouiller verloor meer terrein en zou uiteindelijk zestiende worden.

Iets voorbij halfkoers had Tulett een kleine voorsprong genomen op Kopecky. In de achtervolging reden de Nederlanders Kamp, Hendrikx en Ronhaar, de Duitser Lindner en Gerben Kuypers als enige Belg. Cortjens zat als tiende voor Bellens.

Tulett en Kopecky gingen samen de laatste ronde in met 13 seconden op Maher. Ronhaar, Hendrikx volgden op een aantal seconden. Kuypers op 26 seconden.

Tulett kon dan wegrijden van Kopecky en nam meteen voorsprong op de Tsjech. De Brit kon solo naar de wereldtitel rijden. Kopecky pakte het zilver. De strijd om het brons werd gewonnen door Ryan Kamp die het haalde van de Duitser Lindner.

 

Tulett droeg zijn wereldtitel op aan zijn vriend Charlie, die vorig jaar verongelukte. ‘De hele race dacht ik aan hem. Dat gaf me kracht. Het parcours was heel zwaar en ik ben blij dat ik het haalde. Nu ben ik de nieuwe wereldkampioen maar ik droom niet.’

Belgisch kampioen Jarno Bellens startte goed, maar viel dan terug en werd 14de. ‘Mijn benen zaten na de start direct vol melkzuur en dan weet je dat het moeilijk wordt. Ik blies me op en dat bekoop je dat. Je moet hier zeker indelen,’aldus de gewezen BMX’er.

Uitslag:

  1. Ben Tulett in   41.19
  2. Tomas Kopecky +0.22
  3. Ryan Kamp(Ned)
  4. Tom Lindner(Dui)
  5. Lane Maher(USA)
  6. Pim Ronhaar(Ned)
  7. Mees Hendrikx(Ned)
  8. Gerben Kuypers
  9. Ryan Cortjens
  10. Thibaut Volognes(Fra)

Foto Tulett: Marc Bluys