Bij een goede voorbereiding op je seizoen zijn het de kleine dingen die het hem doen..

Bij een goede voorbereiding op je seizoen zijn het de kleine dingen die het hem doen..

Juist de zaken die jezelf als niet belangrijk ziet, omdat ze gewoon bij jou horen, kunnen bijdragen aan een ietwat minder resultaat dan gewenst tijdens je sportprestatie. Iemand die je prima kan helpen, om een totaalplaatje in beeld te brengen en te analyseren, is een sportarts. Met hem kun je naar een vooropgesteld doel werken.

De belangrijkste gegevensbron waaruit alle informatie gehaald zal worden is je gezondheid. Vanuit de bevindingen werk je naar een gesteld doel. Dit zou een sportieve uitdaging of wedstrijd kunnen zijn.

Welke aspecten van je gezondheid kunnen nu een addertje onder het gras zijn voor een sporter? Welke kleine dingen kunnen een groot gevolg zijn voor een minder goed resultaat? Hierin enkele voorbeelden van zaken die een deukje in een mooi seizoen teweeg kunnen brengen.

Je hoofd, met name ogen, oren, neus en keel. Let vooral op recente symptomen, zoals drukkende hoofdpijn bij bukken, loopneus, niezen, jeukende ogen en neus, maar ook kriebelhoest. Het kunnen namelijk symptomen zijn van seizoensgebonden allergieën en kunnen vermoeidheid veroorzaken, wat uit kan lopen in een vertraagd en slecht herstel.

Je hart en bloedvaten. Wat is jouw bloeddruk? Een normale bloeddruk voor een volwassenen is 120/80 mm Hg. Voel je wel eens druk op de borst tijden inspanning, of heb je wel eens last van een onregelmatige hartslag tijdens inspanning of in rust? Is er iemand binnen je familie aan een plotse hartdood overleden? Heb je al een ja als antwoord moeten geven op een van de gestelde vragen? Dan is een check-up meer dan aan te raden.

Je longen. Een longaandoening, die redelijk vaak voorkomt bij duursporters, is astma. Luchtwegen en longen zijn vernauwd en vertonen een ontstekingsreactie; het kan zich in verschillende intensiteiten manifesteren. Hoest je vaker langdurig na afloop van een training, heb je wel eens het gevoel dat ademen moeizaam gaat? Laat eens een longfunctietest uitvoeren, na een juiste evaluatie en indien nodig een goede instelling van een behandeling van je longbeperking, kunnen prestaties ook verbeteren.
repo sportonderzoek(2)
Je bloed.
Ben je bekend met bloedarmoede, een laag Hb (vanwege ijzertekort)? Of misschien een vitamine B12 of foliumzuur tekort? Zeker dames dienen hier extra aandacht aan te besteden, dit vanwege meer bloedverlies gedurende de menstruatie. Ook bij aanblijvende vermoeidheid, of bij slecht herstel van de trainingen kan een bloedonderzoek een goed beeld geven, met name bijvoorbeeld van het ijzergehalte.

De hormonen. Is er bij jou al een een verhoogde bloed glucose waarde vastgesteld? Zijn er gewichtsproblemen, speelt vermoeidheid een rol? Komen er in de familie schildklierafwijkingen voor? Een bloedonderzoek naar met name de schildkleurfunctie kan dan zinvol voor je zijn.

Je bewegingsapparaat. Blijf alert op vervelende spier- en/of gewrichtsklachten. Je lichaam zal altijd zelf proberen te corrigeren en compenseren. Maar uiteindelijk betekent het toch dat je ergens op inlevert. Denk eens aan een loopanalyse, of een fietspositiemeting, maar ook een pedaalkrachtmeting bij een merkbaar verschil in kracht tussen het linker en rechter been. Bewegingsbeperkingen en spierklachten kunnen in een vroeg stadium al ontdekt worden door bijvoorbeeld een sportmasseur. Sta open voor een behandeling of doorverwijzing.

Je vaccinaties. Als kind kent iedereen de spuiten op het consultatiebureau, bij het bereiken van de volwassen leeftijd vergeten we nogal eens te kijken of er geen verlenging nodig is. Daarnaast is zeker in de fietssport aan te raden, om voor een buitenlandse wedstrijd, na te gaan of je nog bepaalde vaccinaties nodig hebt. Meer info is te vinden op: www.lcr.nl .

Met dank aan de bijdrage van sportarts Guido Vroemen, om jullie zo van alle tips te voorzien. Is je interesse gewekt, uiteraard kun je terecht bij SMA Midden Nederland (www.smamiddennederland.nl) voor meer informatie, zoals sportmedische onderzoeken, inspanningstesten, consulten en bewegingsanalyses.

Eline Linssen

eline@sportservicelinssen.nl