Cink en Langvad solo naar de zege in tweede rit Cyprus Sunshine Epic

Cink en Langvad solo naar de zege in tweede rit Cyprus Sunshine Epic

De zon kwam tevoorschijn voor de tweede etappe toen de renners 59,3 km van het parcours afhaalden met 1540 meter klimmen tussen Kornos en Lythrodontas. Omdat er geen tijdslimiet op de kloof tussen de partners was toegestaan, kwam de tactiek vandaag echt in het spel, omdat de renners de beste manier vonden om de laagste gecombineerde tijd van de twee individuen te halen.

Na positieve sensaties voor Ondrej Cink in de proloog gisteren, kwam hij samen met Bartlomiej Wawak (Kross Racing Team) aan de start van de tweede rit met een duidelijke tactiek die perfect uitgespeeld is. Door zijn klimkracht kon de Tsjechisch kampioen op de hoofdklim van de dag aanvallen en zich vrijmaken, waardoor er een gat ontstond dat tot aan de finishlijn standhield.

Achter Cink reed Wawak veilig in de tweede groep naast Max Brandl (Lexware), David Nordemann (CST PostNL Bafang Racing Team), Martin Stosek (Future Cycling Northwave) en Alan Hatherly (Specialized). Dit gaf Cink en Wawak de laagste team tijd en eindigde in een gecombineerde tijd van 4:42.58.

Van de andere renners in die groep was de ploegmaat van Stosek, Kristian Hynek, de volgende die hen de tweede plaats opleverde in een tijd van 4:43.58 en de partner van Nordemann, Martins Blums, verzekerde hen van de derde plaats met 4:45.30.

Cink en Wawak gaan op kop (6:07.58). Hatherly en Simon Andreassen dalen naar de tweede plaats (6:10.08) en Nordemann en Blums blijven derde (6:10.41).

Andri Frischknecht (Scott-Sram) slaagde erin om zo hard te crashen dat zijn schoen uitviel! Gelukkig haalde hij de finish, maar hij en Mathias Stirnemann verloren veel tijd aan hun rivalen.

ELITE VROUWEN
Net als in de mannenwedstrijd ontvouwde zich onder het vrouwenpeloton een interessant tactisch spel. Zoals we hier op Cyprus al zo vaak hebben gezien, was Annika Langvad superieur en kon ze op de hoofdbeklimming van de dag uit de kopgroep wegrijden.

Toen ze haar Specialized teamgenoot Haley Batten veilig als tweede zag zitten, samen met Evie Richards van Trek Factory Racing, was Langvad blij om door te stoten naar de finish om de snelst mogelijke tijd neer te zetten.

Batten was uiteindelijk in staat om Richards achter te laten en de Gespecialiseerde dominantie verder te verstevigen met een overwinning in een gecombineerde tijd van 5:37.20. Richards drukte door om de lijn als derde te overschrijden met Emily Batty die met Isla Short niet ver achterop reed, waardoor Trek in 5:44.10 op een sterke tweede plaats kwam te staan.

Tanja Zakelj en Jitka Cabelicka (Gapp Systems – UNIOR) werden derde op het podium (5:47.39) voor Scott-Sram (5:49.07). Een lekke band voor Kate Courtney hield het paar terug. Ze stopten eerst samen en stopten de band, toen vloog Huck door de tech zone en duwde naar de finish terwijl Courtney haar wiel wisselde.

Langvad en Batten verstevigen hun leidersplaats, met een totale tijd van 7:14.33 uur. Richards en Batty zitten op de tweede plaats met 7:24.15 uur op de klok, en Scott-Sram staat op de derde plaats in 7:28.12 uur.

Algemeen klassement na tweede rit :

Annika Langvad/Haley Batten (DEN/USA)
Ondrej Cink/Bartlomej Wawak (CZE/POL)

Bron: PM

Foto: A. Kustenbrück