Daniele Braidot en Chiara Teocchi zegevieren in Meditterane Epic

Daniele Braidot en Chiara Teocchi zegevieren in Meditterane Epic

Daniele Braidot en Chiara Teocchi winnen en verlengen de Italiaanse dominantie in deze Mediterrane Epic
In afstand was het niet de langste etappe, maar door de moeilijkheidsgraad kan hij wel als de koninginnenetappe van de Mediterrane Epic 2021 worden beschouwd. D
Nog één jaar is de Mediterranean Epic naar Castellón afgereisd voor een van haar etappes. Een gebied dat al bekend staat om zijn combinatie van technische en flow trails en om het aanbieden van een route vol beklimmingen en afdalingen op een steenworp afstand van de Middellandse Zee. De dag begon met de Italianen Fabian Rabensteiner en Chiara Teocchi in de groene leiderstrui. Voor hen lagen 58 km en +1.700 klimmeters voor de zwaarste en meest intense dag van de hele wedstrijd.

Het was de eerste keer dat de organisatorische inzet te zien was om een veilige groepsstart te garanderen, met inachtneming van alle gezondheidsprotocollen en met prioriteit voor de veiligheid van de deelnemers, het personeel en de oversteekplaatsen. Zonder publiek, met een veiligheidsafstand zelfs in de startroosters, maskers tot enkele seconden voor de start en het vermijden van mensenmassa’s bij aankomst. Dankzij de organisatorische maatregelen en de instelling van de motorrijders kon worden aangetoond dat het mogelijk is om in de huidige omstandigheden sportevenementen op topniveau te organiseren.

Op sportief vlak verliep de wedstrijd bijzonder snel vanaf de eerste beklimming. In de mannencategorie werd kilometer voor kilometer uitgekozen. Hetzij door het intense tempo dat aan de kop van de wedstrijd werd opgelegd, hetzij door de selectieve trajecten die de groep tot slechts 7 bikers reduceerden. Zij die in het laatste deel van de etappe om de overwinning zouden spelen.

Onderweg was het de leider, Fabian Rabensteiner, die niet in de kopgroep kon blijven. Ook de Duitse Sasha Weber (Trek Vaude), 3e in het algemeen klassement, tuimelde uit de top van het algemeen klassement vanwege een valpartij. Nog een staaltje dat de Mediterranean Epic routes geen ruimte geven voor enige fout. In de laatste beklimming en de daaropvolgende afdaling naar de finish was alle actie geconcentreerd en tot in detail te volgen via de live-uitzending van het evenement. Bij de start was de Tsjech Martin Stosek (Canyon Northwave) de virtuele leider van de wedstrijd, maar hij zou uiteindelijk van het peloton vallen. Luca Braidot viel alleen aan en opende een kleine kloof die definitief leek. Maar hij zou geneutraliseerd worden voor de technische en spectaculaire laatste afdaling. Hans Becking (Buff Scott) leidde de weg naar beneden. Uiteindelijk zou Daniele Braidot in het laatste technische deel van de wedstrijd een kleine voorsprong behalen die genoeg zou zijn om de etappe te winnen.

Becking zelf won de sprint van de achtervolgende groep achter hem, met Daniele’s broer, Luca Braidot, op de derde plaats. De leiderstrui wisselde van eigenaar, maar niet van ploeg. De Oostenrijker Daniel Geismayr (Trek Pirelli) gaat aan de leiding van de wedstrijd nadat hij de groep van de Becking’s heeft vastgehouden. Hij heeft een voorsprong van slechts 14 seconden op de renner van Buff Scott en slechts 18 seconden op Daniele Braidot. De eerste 5 renners zijn gescheiden met minder dan 1 minuut. Alles ligt nog open.

Bij de vrouwen hebben we een staaltje van kracht en techniek gezien van de leidster, Chiara Teocchi. De Italiaanse heeft bijna vanaf het begin de leiding genomen in de wedstrijd en haar tempo heeft de wedstrijd bepaald. Alleen de twee rensters van de jB Brunex Superior hebben haar wiel kunnen volgen: de titelverdedigster Ramona Forchini en haar partner, de Duitse Nina Benz. Als Teocchi een show van macht heeft gemaakt, heeft Forchini een lesje in trots en strijd gegeven. Een harde val heeft haar prestaties in het laatste deel geconditioneerd en een lekke band in de laatste afdaling heeft haar tijd doen verliezen.

Aan de finish is Teocchi 42 voor Nina Benz, de grote verrassing van de dag, en 1:13 op Forchini aangekomen. Zo breidt zij haar voorsprong in het algemeen klassement uit tot 1:43 op de wereldkampioene fiets-marathon. Deze drie rensters hebben zich al gepositioneerd als de enige kandidaten voor de eindoverwinning in deze editie van de Mediterranean Epic.

Na de explosieve tijdrit van gisteren en de intense etappe van vandaag, wacht morgen de langste dag van het evenement. Tenminste wat kilometers betreft. 93 km en +1.650 klimmeters voor een dag die naar verwachting zeer snel zal zijn en waar de vorming van groepen vaker voor zal komen. Het is de terugkeer van de karavaan van de race naar Oropesa del Mar, waar de laatste twee etappes van de race zullen beginnen en eindigen.

Bron en foto’s: PM