De nationale veldritkampioenen in andere landen zijn ook gekend

De nationale veldritkampioenen in andere landen zijn ook gekend

Niet alleen in ons land reden ze hun nationaal kampioenschap. Dat gebeurde ook in andere Europese landen. Zo werd Ceylin del Carmen Alvarado Nederlands kampioen bij de vrouwen.

In Italië zegevierde Jakob Dorigoni. Het is de eerste nationale titel voor de 21-jarige renner. Hij ging Gioele Bertolini en Nicolas Samparisi voor. De dames kregen andermaal een duel tussen Eva Lechner en Alice Maria Arzuffi. Het was uiteindelijk mountainbikester Lechner die met de driekleur aan de hand ging.

In Duitsland was de zege andermaal voor Marcel Meisen. Elisabeth Brandau was de beste Duitse bij de dames. Lars Forster mag zich een jaar lang Zwitsers kampioen veldrijden noemen, Zina Bahroumi doet hetzelfde bij de dames. Clément Venturini is Frans kampioen geworden bij de heren, Marion Norbert-Riberolle bij de dames.

Thomas Pidcock (Trinity) heeft zondag zijn Britse titel in het veld verlengd. De 21-jarige Pidcock versloeg in Shrewsbury Ben Tulett (Alpecin-Fenix) en zijn ploegmaat Cameron Mason (Trinity). Het multitalent uit Yorkshire veroverde vorig jaar zijn eerste titel bij elite. Hij werd in het verleden ook twee maal beloftenkampioen en een keer juniorenkampioen.

Bij de vrouwen was de zege in Shrewsbury voor de nauwelijks negentienjarige Harriet Harnden (T-MO Racing). Zij hield Bethany Crumpton (Tarteletto-Isorex) en topfavoriete Anna Kay (Experza Pro CX) af. Evie Richards deed niet mee. 

De Spaanse kampioen heet ook voor het volgende jaar Felipe Orts, Lucia Blanco Gonzalez nam revanche met de titel na haar tweede plaats van vorig jaar.

Michael Boros is dan weer zijn Tsjechische titel kwijt. Hij moest die afstaan aan Emil Hekele, een veteraan van 42 jaar. Hij ging de twintigjarige Tomas Kopecky voor, een Tsjech met Nederlandse roots. De dames kenden geen verrassing: Pavla Havlikova verlengde haar titel. 

Blanka Kata Vas werd andermaal Hongaars kampioene als tiener, terwijl in Luxemburg met Christine Majerus een veteraan de titel pakte.

Foto: Bart Knops