De Jong wint de wedstrijd bij de dames op de Raiddillon

De Jong wint de wedstrijd bij de dames op de Raiddillon

De wedstrijd met een uur verlaat omdat de weersomstandigheden roet in het eten gegooid hadden. Bevrozen ijsplekken Het bleef gevaarlijk op plekken waar de zon niet kon komen. Bij de vrouwen hadden we twee dames die naar voren werden geschoven om de mogelijke winst te pakken. Namelijk de Wereldkampioene Talitha De Jong en de Belgische Kampioene Sanne Cant. Talitha had al een paar keer tegen de grond gelegen bij haar verkenningen op het parcours waarbij zij toch wel wat voorzichtigheid wou inbouwen. Sanne Cant daarentegen had het naar haar zin op deze zware omloop. Ze wou haar vorm op deze omloop kunnen tonen.

Opperste concentratie bij de dames aan de start aan de voet van de Raiddillon. Majarus, Ellen Van Loy, Talitha De Jong, Sanne Cant en de rest van de volledige groep op een lint getrokken naar de top van de berg. Problemen voor Anzufi bij één van de afdalingen. Ze tastte naar haar hoof maar zette zich alsnog op haar fiets om haar wedstrijd af te werken. In het technische gedeelte van de omloop was de voorzichtigheid hoog troef bij de dames. We kregen voorin een groepje met Majarus, De Jong, Van Loy, Cant die met een kleine voorsprong voorop reden op de rest van hun concurrenten. Richting de muur waar ze met kleine trapjes opwaarts gingen. Majarus zette fors door en kreeg een paar lengtes voorsprong op Van Loy, De Jong en Cant.  Maar er was nog niks gebeurd. Een goede eerste ronde mochten we dus noteren voor Majarus.

ronde 2 : Majarus op kop met een viertal seconden voorsprong op haar concurrenten Cant. Daarachter volgde Talitha De Jong op 6 sec en Van Loy op 7 sec. Elly Anderson was de naaste belager op 23 sec. De anderen hadden al een onvoorziene achterstand dat die niet meer mee zouden spelen voor de podiumplaatsen. Jolien Verschueren had het lastig en had problemen met haar rug. Het goede gevoel kreeg ze niet te pakken. Ze probeerde haar achterstand in de superprestige te beperken. Maar opschuiven was er voor haar niet bij. Talitha De Jong gaf een sterke indruk op de klim van de Raiddillon maar ook op de muur. Ze reed het gat op Majarus met gemak dicht. Cant moest de rol voorin even lossen en kreeg Van Loy mee op het wiel. We kregen een situatie waarbij we twee rijdsters aan de kop hadden die op hun beurt gevolgd werden met twee achtervolgers. Op de asvaltstrook liet de Jong haar wegkunsten gelden en reed daarmee weg van Majarus. Deze probeerde het tempo te volgen maar kwam zeer ongelukkig ten val. Cant zette Van Loy onder druk en reed op haar eigen tempo naar Majarus toe. Van Loy bouwde wat spaties in om te kunnen anticiperen wanneer er voor haar eentje de mist zou ingaan. De Jong vond haar juiste tempo maar kreeg een klein oponthoud waarbij ze bij het opspringen van de fiets naast haar klikkers schoof.

Ronde 3 : Halfweg de wedstrijd reed Talitha stevig aan de leiding. Majarus volgde als tweede op 15 sec. Cant reed de kloof dicht op Majarus en ze reed er met gemak naartoe en erover. Van Loy volgde op 22 sec. In de afdaling een zware val van de koplopster Talitha De Jong. De twee achtervolgers passeerden haar met gemak. De drie even weg bij Talitha De Jong. Majarus en Cant dreven hun tempo op. Enige voorzichtigheid inbouwen bij de wereldkampioene op de gladde stroken. Ellen Van Loy kwam erop en erover bij de Wereldkampioene. Ze klampte aan bij Ellen. Ze moest even bekomen van haar zware val. Cant probeerde haar tegenstanders onder druk te zetten. Op de asvaltstroken hadden we opnieuw vier koplopers : Cant, Van Loy, De Jong en Majarus. Cant moest aanklampen. Van Loy moest de koplopers lossen op de lastige stroken van het parcours.

Ronde 4 : De Jong zette zich recht op haar trappers om de Raiddillon op te fietsen. Cant, Majarus moesten twee seconden prijsgeven op de wereldkampioene. Van Loy volgde op 14 sec. De Jong herpakte haar in deze wedstrijd en zette meteen haar tegenstanders onder druk. Sanne Cant probeerde haar stukken van het parcours naar haar hand te zetten maar de wereldkampioene wist waar zij haar beste benen had. Majarus kwam aan de rekker te hangen. Op de asvaltstroken achteraan de omloop trok de wereldkampioene stevig door. Majarus en Cant kwamen op een paar lengtes te zitten. Van Loy bleef hangen op 22 sec. Aan de muur konden ze zelf de schade opmeten. De Jong was boven, Cant en Majarus bevonden zich op het middenpunt van de muur als Van Loy onderaan de voet zat. De wereldkampioene toonde zich als de sterkste op de zware omloop. Cant controleerde de wedstrijd achter de rug van Majarus. Ze was volledig op dreef. Een hapering bij de achtervolgers aan de klim gaven Talitha nog meer ruimte om haar ding te doen.

Ronde 5 : Talitha vergrootte haar voorsprong op de klim van de Raiddillon met een voorsprong van 12 sec. op Sanne Cant. Majarus volgde op 14 sec. Van Loy sleurde zich naar boven en boven had zij een achterstand van 30 sec. De plaatsen leken vast te liggen al weten we dat op elke plek wel wat onheil kon schuilen maar gelukkig bleven onze dames hiervan gespaard. Het voordeel lag in de handen van de wereldkampioene. Zij gaf geen krimp en maaide haar laatste ronde onder haar eigen tempo af richting de winst van de dag. De achtervolgers konden de strijd gaan maken voor de verdere ereplaatsen. Sanne Cant kreeg af te rekenen met een schuiver maar daar kon Majarus geen gebruik van maken om haar de tweede plaats af te nemen. Ze moest Sanne Cant laten gaan.

Daguitslag :

  1. Talitha De Jong
  2. Sanne Cant op 12 sec
  3. Majarus op 24 sec
  4. Ellen Van Loy op 55 sec
  5. Elly Anderson op 1 min 54

Sanne Cant verstevigt haar leidersplaats in de stand van de superprestige.

Publicatie : Nancy Aerts