Eerste grote overwinning van Kevin Pauwels in Ruddervoorde dit seizoen

Eerste grote overwinning van Kevin Pauwels in Ruddervoorde dit seizoen

Ruddervoorde bracht de eerste grote overwinning aan het licht voor Kevin Pauwels. Hij voelde zich super en gaf vanaf de 400 meter de leiding niet meer af aan zijn mederijders. De tweede plaats werd voor Wout Van Aert die lang heeft moeten achtervolgen maar niet verder kwam als deze tweede plaats. De afscheidnemende Sven Nys die gisteren door ziekte aan de kant bleef tijdens de EK wedstrijd in Huijbergen mocht zich tevreden stellen met een mooie derde plaats.

In Ruddervoorde mochten we een comeback noteren van de Belgische Kampioen Klaas Vantornout. Hij was heel blij om voor eigen volk terug te mogen aantreden binnen het peleton. Hij had voor de eerste keer sinds maanden een goede week kunnen afwerken in zijn training voor dit veldritseizoen. Maar wat zijn uitslagen zouden kunnen zijn, daar bleef Klaas heel vaag over bij de aanvang van de wedstrijd. “Het is een groot vraagteken” liet hij ons optekenen.

De spanning was af te lezen van alle kopjes aan de start van de derde superprestige. Een blitsstart van Lars Van der Haar te noteren maar na 400 meter vond Kevin Pauwels het al welletjes en nam hij de kop in handen en stond deze niet meer af. Ronde na ronde legde hij de concurrenten zijn tempo op en op een eenvoudige manier kon hij wegrijden van zijn favorieten. Iedere keer weer opnieuw optrekken om dan weer gelijk het tempo eruit te halen daar moest iedereen wel wat aan wennen. Het was vooraan drummen om in de juiste positie te komen zitten. Pauwels nam de wedstrijd in handen en Meeusen en Nys gingen in het begin van de wedstrijd goed mee. De anderen hadden er wat meer moeite mee en moesten al in de achtervolging gaan. De eerste die het tempo probeerde te volgen was Simuneck. De eerste passage aan de zandstrook kregen we een grote groep vooraan van ongeveer een man of tien. Hierin zou de uiteindelijke winnaar zitten. Deze mannen reden op hun gemak door de zandbak heen en kenden geen problemen. De achtervolgers daarentegen hadden er meer moeite mee en zagen hun achterstand groter worden.

Toch kwam er voorin hier en daar ook al een kleine afscheuring. We kregen een kopgroep van zes man met de grote kanshebbers. Alleen Lars Van der Haar die gisteren Europese Kampioen was geworden in Huijbergen die mistten we voorin. Hij zou ook nooit in het verhaal voorkomen. Hij werd op achtervolgen aangezet en kwam nooit voor in de kopgroep.

De wind was gaan aanwakkeren en dat liet Pauwels niet aan zijn hart komen. Hij maaiden de rondes af in zijn tempo en overschaduwde af en toe eens waar de tegenstand zat. Nys controleerde de wedstrijd vanop de tweede rij. Maar de foutjes die hij maakte op de cruciale momenten werden hem fataal om mee te dingen voor de overwinning. Een schuiver, een valpartij deden hem het wiel van Kevin Pauwels lossen. Door deze oponthouden moest Sven Nys het gezelschap dulden van Tom Meeusen. Maar halfweg wedstrijd waren de beste pijlen van Tom Meeusen al verschoten en zag je hem wegzakken uit de kopgroep. De foutenlast van Nys werd deels veroorzaakt door de druk van Pauwels maar hij beet zich vast en bleef doorgaan tot het laatste moment.

We kregen een opgave van Gianni Vermeersch en een valpartij van Simuneck. Op de technische passages begon Pauwels ook al meer en meer over te gaan naar het loopwerk om zo geen onnodige risico’s te nemen. Maar een lichte terugval van Sven Nys en Tom Meeusen deed de achterstanders Wout Van Aert en Klaas Vantornout terugkeren.

Met nog vier ronden  af te werken had Pauwels al 10 seconden voorsprong op Nys, Meeusen en 15 seconden op Wout Van Aert. Nys begon meer op karakter te rijden en moest het wat minder hebben van zijn power. Maar bij de achtervolgers kwam het mentale naar boven en zij putten hieruit de kracht om het gat te dichten. De snelheid bij Pauwels lag hoog maar ook de achtervolgers reden de rondes op dezelfde tijd als de koploper. Nys begon te blazen en te puffen en wist dat het moeilijk zou worden om Pauwels nog terug te halen. Hij begon op save te rijden.

Met nog drie ronden voor de wielen riep Mettepenningen naar Pauwels toe dat hij het tempo moest verhogen omdat hij bang was dat Wout Van Aert die in het gezelschap van Sven Nys was gekomen de kloof zou dichten. Maar de heren achtervolgers lukten er niet in om dit te verwezenlijken. Het verval bij deze laatsten was te merken. De achterstand op Pauwels werd groter. Pauwels kon zijn laatste ronde aanvatten en zijn eigen tempo ontwikkelen om zo zijn eerste overwinning van het jaar veilig te stellen. Zonder mechanische pech en valpartijen was de buit binnen. En zo geschiedde het ook. Pauwels kon genieten de laatste ronde afwerken. Bij de achtervolgers werd het nog spannend… althans dat dachten de supporters maar bij één demarrage van Wout Van Aert brak de veer bij Sven Nys en werd de tweede plaats voor Wout Van Aert en derde plaats voor Sven Nys.

Daguitslag :

 1. Pauwels
 2. Van Aert
 3. Nys
 4. Vantornout
 5. Meeusen
 6. Van der Haar
 7. Van Kessel
 8. Sweeck
 9. Sweek
 10. Merlier

De tussenstand van de superprestige ziet er als volgt uit :

 1. Van Aert
 2. Pauwels
 3. Nys
 4. Van der Haar
 5. Vantornout
 6. Peeters
 7. Merlier
 8. Meeusen
 9. Sweeck
 10. Taramarcaz