Eerste meters van Laura Smulders in Rio 2016

Eerste meters van Laura Smulders in Rio 2016

Gisteren heb ik mijn eerste olympische wedstrijdmeters gemaakt in Rio. De Olympische baan is in Papendal volledig nagebouwd, maar toch zijn er een aantal grote verschillen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar de kleur van de baan springt er nog het meeste uit. En dat leidde aan het begin van de eerste training tot grappige taferelen.

Aangezien de baan eerst van lelijk beton en slecht asfalt was, hebben ze de hele baan groen geschilderd met speciale verf. In de verf zit een soort korrel die ervoor zorgt dat je extra grip hebt, maar de groene kleur maakt het ook lastig om diepte te zien. De eerste training waren de meeste BMX’ers meer op zoek naar de juiste brillenlens dan dat ze met de baan bezig waren. Sommige rijders raakten zelfs een beetje in paniek en het eerste uur was het dus nogal een chaos.

“Door de groene kleur is het belangrijk om de baan goed te verkennen”

Doordat het lastig is diepte te zien met de groene kleur, is het belangrijk de baan goed te verkennen. Net na de eerste bocht zit namelijk een raar bultje dat je niet ziet. Het is een beetje te vergelijken met wanneer je een trap afloopt en dat je denkt al beneden te zijn, maar dat er ineens nog een trede is en dan stap je in het luchtledige.

Naast de groene kleur is de rest van de baan oranje. Voor ons als Nederlanders natuurlijk extra speciaal, maar het is een erg ongewone kleur waar je echt even aan moet wennen. De toplaag is namelijk niet van zand. Er is wat ze hier een laag ‘slurry’ noemen overheen gegaan. Slurry is een oranje materiaal dat over het zand heen wordt aangebracht en daarna uithardt. De slurry zorgt voor een harde toplaag waar je een snelle baan van krijgt.

“Ons trainingskamp in Florida heeft echt zin gehad”

Na het trainen op de Olympische baan merk je dat ons trainingskamp in Florida echt zin heeft gehad. Op de baan in Florida lag namelijk de zelfde laag slurry waardoor we met het Nederlandse team al aan het materiaal en de ongewone kleur gewend zijn.

Naast de baan spelen ook de weersomstandigheden mee. In Florida was het namelijk erg vochtig en benauwd met temperaturen van soms over de 35 graden. Tussen de trainingen door heb ik in Florida meerdere keren met een koelvest aangezeten om niet oververhit te raken. Tijdens onze eerste training in Rio was het 32 graden, maar het is hier veel minder vochtig. Wat de overstap van Florida naar Rio erg prettig maakt. Het is hier nu heerlijk!

“De omstandigheden hier zijn heerlijk”

De start van mijn Olympische Spelen is in ieder geval goed geweest. Woensdag noteerde ik bij de voorrondes de derde tijd van het hele veld, terwijl Merle van Benthem negende werd. Vrijdag gaan we verder met de halve finales en hopelijk de finale. Ik kijk er naar uit om weer in actie te komen!

Bron : PB Laura Smulders

Publicatie : Nancy Aerts