Eli Iserbyt knokt zich naar de wereldtitel bij de beloften in Zolder

Eli Iserbyt knokt zich naar de wereldtitel bij de beloften in Zolder

Als topfavoriet naar voor worden geschoven is moeilijk om dragen maar de student Rechten Eli Iserbyt maakte zijn rol waar. In een spurt om de titel klopte hij Toupalik die in de voorlaatste ronde dacht dat hij de nieuwe wereldkampioen was. Quinten Hermans reed een pruik van een wedstrijd en mocht als derde het podium op.

Het volledige seizoen wordt gemaakt of zelfs gekraakt op een wereldkampioenschap. Dus de druk lag op de schouders van onze Belgische rijders onder de naam van Eli Iserbyt en ook Quinten Hermans. Ook Thijs Aerts kreeg een plaatsje bij de kanshebbers. Toch werd de wedstrijd overschaduwd door het incident met het motortje in de fiets van Femke Van den Driessche. Het is een spijtig voorval tijdens dit wereldkampioenschap…. De UCI had er al weken zelfs maanden weet van maar wachten het moment af tijdens het wereldkampioenschap. Nu het probleem is vastgesteld hebben ze het onderzoek doorgeschoven naar de disciplinaire commissie om het verder uit te zoeken. De minimale straf voor zulke voorvallen bedragen minimaal zes maanden en kunnen oplopen tot een maximale straf die nog niet bepaald is. Zowel de renster als de ploeg kan een geldboete worden opgelegd. Aangezien zij door de Belgische Wielerbond geselecteerd werd om deze wedstrijd te rijden, zullen zij ook aansprakelijk gesteld kunnen worden om de geldboete te betalen. Wordt zeker vervolgd.

Het veroveren van de regenboogtrui werd de inzet van dit WK event. Rust straalden van de gezichten af. Maar eens de lichten op rood gezet werden was er bittere ernst. De Belgische selectie trok als een blok de hele meute op sleeptouw. De Amerikaan White mocht als eerste de chicane ingaan maar de Belgen namen al snel de bovenhand. Voor Yannick Peeters liep het al mis in de chicane. Hij kwam ten val en moest aan een achtervolging beginnen. Uiteindelijk zou hij op de 26 e plaats eindigen. De Belgen controleerden de wedstrijd in positie 2 tot en met zes. In de zone van de stilte werd White naar achter gezet. De Belgen namen resoluut de wedstrijd in handne. Hermans, Hoeybergs, Aerts trokken door. Iserbyt had even de voeling verloren. Rosso zat in de sandwich tussen de Belgische rijders. Andreassen verzorgde de achtervolging in de tweede groep. Hierdoor kon iedereen voorin weer komen aansluiten. Nederland bleef wat achterop in deze aanvangsfase. Thijs Aerts stelde zich op in dienst van Eli Iserbyt en bracht hem terug in de wedstrijd. In de heuvelzone aan het einde van de ronde zetten onze landgenoten de anderen stevig onder druk.

Ronde 2 : De Belgen draaiden goed rond waarbij het voor de buitenlanders moeilijker werd om door te schuiven naar de voorste posities. Toch probeerde Bertolini om zich tussen de Belgische rijders te zetten. Ook Nieuwenhuyzen voelde dat zijn tijd daar was en ging voorin jagen. Bertolini liet het niet gebeuren en legde er duchtig de pees op in de stiltezone. Onze landgenoten panikeerden niet en reden gewoon hun eigen wedstrijd. Thijs Aerts kwam ongelukkig ten val en verloor zo even de aansluiting voorin in de kop. Bertolini, Crusso, Soete, Hermans, Fortis, Iserbyt en Hoeybergs trokken door. Nieuwenhuyzen en Toupalik volgden op een paar fietslengtes. Hermans gooide een eerste bommetje waarbij de andere Belgen de benen stil hielden. Nieuwenhuyzen besloot om in de achtervolging te gaan. De anderen met onder meer Iserbyt met zijn korte beentjes hadden moeite om de grotere mannen bij te houden in de looppassages. Hij begon nerveuzer te koersen. Ook de foutenlast werd groter bij Iserbyt. Maar alles kwam opnieuw samen.

Ronde 3 : Daar Soete probeerde om zijn moment te pakken lieten de anderen weer niet begaan. De buitenlanders moesten de achtervolging gaan organiseren want zij hingen al op meer dan 16 seconden van de koplopers. Er moest iets gaan gebeuren. Maar voorin werd het tempo gedrukt waardoor dat alles weer kon samentroepen. De UCI legden opnieuw hun onderzoek op bij de fietsen in de materiaalzone. Bertolini bracht iedereen terug en alles kon herbeginnen. Door zijn inspanningen kwam hij zelf in de foutenlast en ging hij tegen de grond. Wouters nam toen de wedstrijd over van Bertolini.

Ronde 4 : Wouters kreeg een paar meters voorsprong op onze landgenoten. Ze deelden hun wedstrijd goed in en bleven kalm in heel dit gebeuren. Ze zaten met z’n allen op het wiel van Wouters. Toch zette de Nederlander Wouters de Belgen onder druk. Soete ging in de achtervolging. In de afdaling van de zandstrook richting de asvalt ging Wouters onderuit. Hermans voelde toen zijn moment gekomen om het zelf te proberen. Hij zette zich aan de kop van de wedstrijd en trok goed door. Wouters, Soete, Aerts, Fortis, Bertolini, Crusso en Iserbyt werden op een paar lengtes gereden. De landgenoten mochten de Nederlander Wouters niet opnieuw laten gaan. Quinten Hermans koos voor de aanval. In de schuine kant liep het even fout bij de Belgen en kreeg de Nederlander Wouters vrij spel om op zoek te gaan naar Quinten Hermans. Ook Toupalik vond zijn juiste ritme en ging mee met Wouters. In de loopfase kwam Toupalik aansluiten bij de top van de wedstrijd. Iserbyt zag het gevaar en schoof op in zijn wedstrijd. Maar ook de anderen bleven niet achter.

Ronde 5 : In de voorlaatste ronde reden Toupalik en Hermans 10 seconden voor op de andere concurrenten. De Belgen speelden het landenspel zeer goed. Iserbyt drong de Nederlander Budding om het gaatje naar de koplopers te dichten. Ze achten in de achtervolging met acht rijders. Voorin deed Quinten Hermans heel wat werk. Toupalik volgde op het wiel. Iserbyt voelde zijn tijd gekomen en ging alleen op zoek naar de koplopers. In de stilte zone sloot hij aan bij de twee. Toupalik liet niet begaan en brak de wedstrijd open. Onze landgenoten bleven meegaan. Ze sloegen de handen in elkaar en reden terug naar Toupalik toe. Iserbyt controleerde op zijn horloge zijn hartslag die van de ganse wedstrijd nog niet zijn normale waarden hadden gehaald. Hij hield het nauwlettend in de gaten. In de loopfase kwamen onze Belgische rijders terug tot op het wiel van Toupalik. We kregen opnieuw een open strijd.

Ronde 6 : Toupalik zette de sprint aan naar de finish toe. Hij was er van overtuigd dat hij de nieuwe wereldkampioen werd. Maar hij vergistte zich. Het was nog een laatste keer dat hij de omloop van Zolder moest overfietsen. De Belgen lieten hem in zijn waan en gingen vol door. Iserbyt zette zijn concurrenten Bertonlini, Hermans onder druk. Toupalik kreeg de info van zijn entourage dat hij er nog een ronde vol moest voor gaan. En dat deed die met volle overtuiging. Hij haalde onze Belgische rijders terug in. Het werd een spannende strijd voor de wereldtitel. Dus wie het juiste moment zou afwachten kon de titel pakken. Ze probeerden ieder op hun beurt om weg te rijden maar niemand lukte hierin. Het werd een sprint voor de wereldtitel. Quiten Hermans die een ganse wedstrijd goed werk had geleverd voelde in de laatste rechte lijn dat het beste eraf was en moest zich tevreden stellen met een derde plaats. Dus was het nog de strijd tussen Toupalik en Iserbyt. Alles werd uit de kast gehaald en het was uiteindelijk Iserbyt die Toupalik naar de tweede plaats verdrong. De jonge snaak pakte zijn wereldtitel.

Daguitslag :

  1. Iserbyt
  2. Toupalik
  3. Hermans
  4. Aerts
  5. Crusso
  6. Ortis
  7. Bertolini
  8. Budding
  9. Wouters
  10. Soete

De beloften hebben als één blok gestreden en twee medailles gepakt. Dikke proficiat aan deze jonge rijders. Dat belooft voor de toekomst.

Bron : Nancy Aerts

Foto: Bart Knops