Elke Van Hoof kwalificeert zich voor de halve finale van de Olympische Spelen

Elke Van Hoof kwalificeert zich voor de halve finale van de Olympische Spelen

Op de zesde dag van de Olympische Spelen in Tokyo mochten de BMX rijders/rijdsters zich voor de eerste keer tonen in hun drie reeksen van de kwartfinales. Het was uitkijken naar onze Belgische rijdster uit Mol Elke Van Hoof, hoe zij zich het vanaf ging brengen na haar zware revalidatie en een nipte kwalificatie voor deze Spelen.

Na het wielrennen op de weg, het mountainbiken en de tijdrit was het op de zesde dag van de Olympische Spelen het moment om de BMX rijders/rijdsters voor de eerste keer los te laten voor hun kwartfinales te rijden. In deze run kregen de rijders/rijdsters drie manches om zich te kunnen kwalificeren voor de halve finale van de Olympische Spelen.

Voor de 29 jarige Elke Van Hoof was het met grote vraagtekens dat zij was afgereisd naar Tokyo. Maar in haar eerste run voor de kwartfinale kwam zij moeizaam weg aan het starthekken maar kon zich naar een mooie vierde plaats rijden. In haar tweede run verliep het starten beter maar maakte zij kleine foutjes op de run zelf en kon zij zich als vijfde naar de finish halen. De derde en laatste run moest uitsluitsel geven of zij wel of niet kon doorstoten naar de halve finale. Dan moest ze beter doen dan haar rivale de Amerikaanse Ridenour. Haar start in de derde run was er bonk op en ze kon zich mooi weren omdat de Amerikaanse een mindere start nam in haar derde run. Hierdoor kon Elke haar wedstrijd naar eigen kunnen indelen en een mooie derde plaats uit de brand slepen. Hierdoor deed ze beter dan de Amerikaanse en kwalificeerde zij zich voor de halve finale van de Olympische Spelen in Tokyo.

Ook de Nederlandse dames deden van zich spreken. Zowel Merel als Laura Smulders konden zich makkelijk plaatsen voor de halve finale. Voor Judy Baauw was er ook geen probleem om haar halve finale binnen te halen ook al ging het wel wat moeizamer dan bij Laura Smulders.

Ook bij de mannen lieten de Nederlandse jongens van zich spreken. Na de aanrijding van Niek Kimmann tijdens een training met een official waar hij een barst in zijn knie opliep, kwamen vraagtekens naar boven of hij wel voldoende hersteld zou zijn om de wedstrijd aan te vatten. Maar Niek liet het meteen zien. In de eerste run eindigde hij als tweede achter Twan van Gendt en de tweede en derde run van de kwartfinale kwam hij als winnaar over de finish. De halve finale lonkte. Ook voor de andere twee mannen waren er geen problemen om zich te kwalificeren. Zowel Twan van Gendt als Joris Harmsen konden zich gemakkelijk plaatsen.

Het wordt dus uitkijken naar donderdagnacht tussen 3.00u en 5.00u wanneer de deelnemers/deelneemsters zullen aanvatten met de halve finale en de finale.

Foto’s : UCI – Luc Wilms