Ferreira en Becking blijven stevig leider na vijfde rit in Brazil Ride

Ferreira en  Becking blijven stevig leider na vijfde rit in Brazil Ride

Het DMT Racing Team duo , Tiago Ferreira/Hans Becking won de vijfde etappe in een sprint met Henrique Avancini en Manuel Fumic, en de voorsprong ligt nog steeds dicht bij de acht minuten. Bij de vrouwenelite staan Viviane Favery en Tânia Clair Piclker weer aan de leiding.

De vijfde van de zeven etappes van de Brasil Ride 2019 kende een spannende strijd om de overwinning aan de finishlijn, na 140 km. Tiago Ferreira (POR) en Hans Becking (NLD), eigenaars van het gele shirt, die met een goede voorsprong wonnen en stand hielden. Het DMT Racing Team duo versloeg Henrique Avancini en Manuel Fumic (GER) in de eindsprint en hield zo’n acht minuten voor op de Duits-Braziliaanse samenwerking van Cannondale Factory Racing XC. De Tsjechen Kristian Hynek en Martin Stosek, van Vitalo Future Cycling Pwd van Canon, eindigden als derde, ook samen met hun landgenoten Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman van Specialized Racing.

De etappe terug naar Arraial d’Ajuda, in Porto Seguro (BA), na drie nachten in het kamp in Vila Brasil Ride, in Guaratinga (BA), liet Henrique Avancini en Manuel Fumic in de eerste helft van de etappe aanvallen, in een poging om het gat van 7min47 ten opzichte van Tiago Ferreira en Hans Becking te dichten en zo’n 30 seconden voor de tegenstanders te openen. Op het hulpverleningspunt 3, na 74 km, werden Avancini en Fumic bereikt door Ferreira en Fumic, Kristian Hynek en Martin Stosek, en Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman.

Deze etappe werd zwaar omdat het midden op de dag begon te regenen en het terrein veranderde. Het was moeilijk en snel, omdat Avancini en Fumic al heel vroeg begonnen te werken en een zeer snel tempo aanhouden, vooral in de eerste 50 km. Ze werkten de hele dag en het was erg vermoeiend. Het belangrijkste is dat het weer een niet-verspilde dag was. We weten dat vrijdag de meest ingewikkelde dag voor ons zal zijn, dus laten we rustig aan doen”, aldus Ferreira.

“De terugkeer naar Arraial begon hard, maar het was onmogelijk voor een duo om een gat te openen dat groot genoeg was om met een speling te leiden. We reden om het gele shirt vast te zetten en maakten het. Het was voor ons een erezaak om deze etappe te winnen omdat we een moeilijke en interessante strijd hadden tegen de Cannondale renners. We zijn blij met de overwinning. Morgen hebben we de langlaufloipe, en het wordt een etappe om niet veel tijd te verspillen, onze uitrusting te sparen en valpartijen te voorkomen,” zei Becking.

Lek

Drievoudig Braziliaans kampioen Henrique Avancini evalueerde hun prestaties op de etappe. “Het was een lange dag, zoals we hadden verwacht. We vielen hard aan tot kilometer 50, waardoor er een klein gat ontstond, maar het was nooit beslissend. Daarna hadden we het meest vloeiende deel van de race, maar in km 68 had Manuel een lekke voorband, en het was een zeer gecompliceerde situatie, omdat de drie duo’s ontsnapten en we veel energie besteedden om ze te bereiken. Het lukte ons en uiteindelijk hebben we energie bespaard, ook al wilden we winnen. Manuel kruiste wielen met Tiago aan het einde van de laatste klim en verloor het contact, maar hij kwam terug en we verloren met een half wiel. Een strakke sprint. We hebben ze onder druk gezet, maar het was moeilijk om tijd te winnen. We hebben twee dagen de tijd en we gaan er achteraan,” zei Avancini.

De vijfde etappe bleek speciaal voor Kristian Hynek, de tweevoudig ultramarathonkampioen van 2010/2011, omdat hij in de tiende editie zijn eerste podiumplaats veroverde. “Een super harde en lange etappe. Uiteraard is het goed om in de top 3 te staan, want vanaf het begin hadden we geen goede benen, of in ieder geval niet wat we fysiek hadden verwacht, om te strijden om de top van het algemeen klassement. Ik moet zeggen dat we na al het leed van de laatste dagen super blij zijn met het podium. We hopen de resterende twee etappes te overleven en misschien te klimmen en te genieten van de race,” zei Hynek.

Dames Elite

Bij vrouwen was het verhaal hetzelfde als bij de andere etappes: het leiderduo van de vorige dag kon de oranje trui niet behouden. Na Leticia Cândido en Hercília Najara (Korinthiërs Audax / Tripp Aventura) die in de eerste dag aan de leiding gingen, en Jaqueline Mourão en Danilas Ferreira (Sense Factory Racing / Tropix Brazil) op de tweede en vierde etappe van de tweede en vierde etappe, was dit keer Viviane Favery en Tânia Clair Picker (Cannondale Brasil Racing / Soul Cycles) die de voorsprong terugwinnen die zij na de derde van de zeven etappe hadden.

Resultaten – Etappe 5 – Guaratinga / Arraial d’Ajuda – 140 km

Mannen
1- Tiago Ferreira (POR) / Hans Becking (NED) – 5u05min46
2- Henrique Avancini (BRA) / Manuel Fumic (GER) – 5u05min46
3- Kristian Huynek (CZE) / Martin Stosek (CZE) – 5u06min05
4- Jaroslav Kulhavy (CZE) / Matous Ulman (CZE) – 5u06min060606
5- Sebastian Fini (DEN) / Julian Schelb (GER) – 5u11min06

Vrouwen
1- Viviane Favery (BRA) / Tania Clair Pickler (BRA) – 6h44min53
2- Jaqueline Moura (BRA) / Danilas Ferreira da Silva (BRA) – 6u58min14
3- Letícia Cândido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 7u05min28
4- Janildes Fernandes / Julyana Machado – 7u42min55
5- Ivonne Kraft (GER) / Ana Clara Souza (BRA) – 7u55min58

Algemeen klassement na vijf ritten

Mannen
1- Tiago Ferreira (POR) / Hans Becking (NED) – 13u23min02
2- Henrique Avancini (BRA) / Manuel Fumic (GER) – 13u30min49
3 – Jaroslav Kulhavy (CZE)/Matous Ulm (Jaroslav Kulhavy)

4- Lukas Kaufmann (BRA) / Konny Looser (SWI) – 13u55min11
5- Kristian Hynek (CZE) / Martin Stosek (CZE) – 13u55min45

Vrouwen
1- Viviane Favery (BRA) / Tania Clair Piclker (BRA) – 24u57min48
2- Jaqueline Mourão (BRA) / Danilas Ferreira (BRA) – 25u06min53
3- Letícia Cândido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 26u13min19
4- Janildes Fernandes (BRA) / Julyana Machado (BRA) – 29u10min19
5- Ivonne Kraft (GER) / Ana Clara Souza (BRA) – 30u12min45

Live streaming –

De uitzendingen zullen op Facebook worden uitgezonden: www.facebook.com/BRASILRIDE en YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChs8s1lM7eI4NsacdyxTx9Q

Bron en foto’s: PM Brazil Ride