Frans Claes en Hendrik Kruger eindigen als 18 de in Cape Epic

Frans Claes en Hendrik Kruger eindigen als 18 de in Cape Epic

Frans Claes is op de 18de plaats geëindigd in de Cape Epic. Met een loodzwaar parcours, pech onderweg en een inzinking bij zijn koerspartner heeft de Cape Epic het de Leuvenaar niet makkelijk gemaakt.  De tweevoudig Belgisch marathonkampioen eindigt de race wel met een positief gevoel.

De koerskaravaan verhuisde van de wereldberoemde wijnhuizen van Stellenbosch naar het luxueuze Val de Vie-domein in Paarl. Daar lag de Grand Finale na een rit van 70 kilometer en 1800 hoogtemeters. Dit was het hoogtepunt van de loodzware 8-daagse etappewedstrijd voor mountainbikers.

De laatste etappe ging vrij goed voor de Leuvenaar Frans Claes (Pro Devonbosch Team) en zijn Zuid-Afrikaanse partner Hendrik Kruger. “We konden meteen de aansluiting maken met de ruime kopgroep.”, zegt Frans Claes. “Wanneer de koers ontplofte, moesten we een tandje minderen. We konden toch nog mee en reden voor een plaats binnen de top 20. Dat is toch al een hele verbetering ten opzichte van de voorbije dagen. Ik finish de Cape Epic dus met goed gevoel.” Kruger: “Vandaag ging beter dan de vorige dagen. Ik had betere benen, dus dat voelt wel aan als een opluchting. Ik ben uiteindelijk blij om hier over de eindmeet te kunnen rijden met Frans en mijn derde Cape Epic te kunnen finishen.”

Zware Cape Epic

In deze 16de editie van de Cape Epic moesten de renners het minst aantal kilometers ooit afleggen, zo’n 624 kilometers. Maar ze moesten wel over 16.650 hoogtemeters, het meeste klimmeters ooit in deze wedstrijd. Dat maakte het een loodzware editie. Frans: “Ik heb dat zelden gezien in de Cape Epic, zoveel klimwerk over deze afstanden. Dat in combinatie met de competitie is moordend. Er werd elke dag van bij de start gevlamd. Deze editie hakte er stevig in.” Ook teamgenoot Kruger deelt deze mening. Als Zuid-Afrikaan kent hij het gebied als zijn broekzak: “Het was inderdaad erg zwaar. Het parcours lag er hard en droog bij. Het was onverbiddelijk,  je moest vechten om meter per meter vooruit te geraken.”

Top 20 in plaats van top 5

Leuvenaar Frans Claes had op voorhand gehoopt om de top 5 te halen. Dat is door omstandigheden niet gelukt. Toch is hij niet ontgoocheld, eerder teleurgesteld: “Ik had erg graag eindelijk de top 5 ingedoken. Het zat er zeker in als ik naar mijn eigen conditie kijk, maar dan moet echt alles meezitten. In het begin van deze Cape Epic hadden we pech onderweg: een paar lekke banden op verkeerde momenten. En dan had Hendrik op een onverklaarbare manier een inzinking en zakte hij er de rest van de week door. Ik ben dat niet gewoon van Hendrik, ik had echt gedacht dat het met hem ging lukken. Dus hij zal voor zichzelf moeten uitmaken wat er is misgelopen en misschien wat onderzoeken laten doen. En dan moet hij proberen om er opnieuw vol tegenaan te gaan.”

Cape Epic 2020

Frans Claes is ondertussen 35 jaar oud, maar denk nog niet aan stoppen. Hij wil er nog zeker 5 jaar doorgaan. En hij kijkt ook al uit naar de editie van volgend jaar. “We moeten dit eerst laten bezinken, het is een zware beproeving geweest. Mentaal heeft het er ook heel hard ingehakt. Ik moet even een week rusten. Ik keer snel terug naar België om met vrienden en familie op te trekken. En dan kunnen we beginnen plannen voor volgend jaar. We zien wel met wie ik volgend jaar de Cape Epic rijd. Het was zeker aangenaam met Hendrik, dus als hij over goede benen beschikt, kan hij zeker nog een partner zijn. Maar we zullen dat in april even rustig op een rijtje zetten.”

Bron: PM

Foto: Karsten Dekkers