Frans Claes in top 10 in open Zwitsers kampioenschap

Frans Claes in top 10 in open Zwitsers kampioenschap

Twee weken voor het Belgisch Kampioenschap Mountainbike Marathon in La Roche, heeft Frans Claes zijn benen getest op het Zwitsers kampioenschap. In een sterk deelnemersveld eindigde onze landgenoot in de top 10. Frans Claes lijkt klaar voor het BK op 3 oktober.

De National Park Bike Marathon in Scuol (Zwitserland) vormde het decor voor het Zwitsers Kampioenschap Mountainbike Marathon. Dat kampioenschap is een open wedstrijd, wat wil zeggen dat elke elite renner kan deelnemen, dus ook de Belgische marathon-mountainbiker Frans Claes (Square Group MTB Team).

De renners kregen zaterdag zo’n 2800 hoogtemeters voorgeschoteld, verdeeld over 108 kilometer. Het werd een snelle wedstrijd waarbij de Zwitsers al van bij de start de gashendel flink open zetten. Frans Claes: “Het was harken om de eerste groep te kunnen volgen. Uiteindelijk kon ik me in een kopgroep van zo’n 15 renners nestelen. Net voor halfweg heb ik geprobeerd om een verrassingsaanval te plaatsen. Ik maakte een gat van 30 seconden, maar dat bleek niet genoeg te zijn.”

Net voor de laatste lange beklimming probeerde de Leuvenaar het opnieuw. Hij sloeg nog maar eens een gat van 30 seconden dat hij kon uitbouwen tot een goeie minuut. Claes: “Ik heb me helemaal de pleuris gereden om op kop te blijven. Jammer genoeg heeft een achtervolgend groepje me op 5 kilometer van het einde ingehaald. De laatste afdaling richting finish was echt gekkenwerk. We reden tegen 70 kilometer per uur over gravel naar beneden met in het centrum nog gevaarlijke bochten.” Dat resulteerde in een zware valpartij met Casey South als een van de voornaamste slachtoffers. De overwinning was voor Martin Fanger. Bij de vrouwen ging het goud naar Steffi Häberlin, voor de titelverdedigster Ariane Lüthi.

Frans Claes: “Ik ben tevreden over mijn prestatie vandaag. Het Zwitsers kampioenschap is telkens van een bijzonder hoog niveau. Wat dat betreft was het de ideale training voor het Belgisch Kampioenschap over twee weken.”

Het Belgisch Kampioenschap Mountainbike Marathon (XCM) vindt plaats op 3 oktober in La Roche.

Bron: PM

Foto: Martin Platter