Frans Claes is klaar voor de Cape Epic

Frans Claes is klaar voor de Cape Epic

Nog een week en mountainbiker Frans Claes start voor de vierde keer in de Cape Epic. Zijn laatste voorbereiding was er eentje op de koersfiets en niet op de mountainbike. Claes won de laatste etappe van de vijfdaagse rittenkoers Tour of Good Hope in Zuid-Afrika. De conditie van onze landgenoot zit goed.

De Tour of Good Hope is de perfecte voorbereiding op de Cape Epic (15-22 maart). De race telt vijf etappes en is ideaal om wedstrijdritme op te doen. De renners rijden door de streek van Paarl en Franschhoek, ten noordoosten van Stellenbosch. En ze beklimmen meer dan 5200 hoogtemeter verspreid over 490 kilometer.

De Leuvenaar is tevreden over zijn week: “In de eerste etappe heb ik me wel wat laten verrassen en miste ik de belangrijkste ontsnapping van de dag. Een groepje van 14 renners is op een onverwacht moment weggereden. Daar zaten vier ploeggenoten bij, dus ik kon en mocht er niet achter rijden. Mijn taak was dan vooral om het peloton af te stoppen. Uiteindelijk reed de dagwinnaar 1 minuut en 20 seconden voor ons over de finish.”

Claes reed de hele week in dienst van zijn gelegenheidsploeg Alfa Bodyworks. In de tijdrit over 44 kilometer en aan een gemiddelde van 45,1 km/u eindigde onze landgenoot als derde. Zo kon hij opschuiven naar de zesde plaats in het algemeen klassement.  “De conditie zit goed.”, zegt Claes. “Op de vierde dag moesten we twee keer over de Bainskloof Pass. Daar heb ik de ploeg op sleeptouw genomen en de laatste 10 kilometer heb ik een ontsnapte renner teruggehaald. Op die manier bleef het geel in onze ploeg.”

De kers op de taart was winst voor Claes tijdens de laatste etappe. “Op de laatste dag mocht ik mijn kans gaan en dat heb ik dan ook gedaan. De laatste drie kilometer ging het omhoog tot aan de finish, met een stijgingspercentage van gemiddeld 9%. Het ideale scenario voor om mezelf een laatste keer te testen.” Claes spurtte iedereen uit het wiel en reed goedgezind naar de verdiende dagwinst. De eindwinst was voor zijn teamgenoot Jaco Venter.

Vanaf nu staat alles in het teken van de Cape Epic. De wedstrijd start op zondag 15 maart in Kaapstad en eindigt op zondag 22 maart in Val de Vie. Je kan Frans zijn prestaties dagelijks volgen op zijn social media.

Bron: PM

 Photo Credit: Henk Neuhoff