Frans Claes was beste Belg op WK marathon

Frans Claes was beste Belg op WK marathon

In het Zwitserse bergdorpje Grächen lag een loodzwaar parcours te wachten met 4000 hoogtemeters verspreid over 95 kilometer. Onze landgenoot Frans Claes eindigde op een 21ste plaats.

Frans Claes (Square Group MTB Team) had zijn zinnen op een top 10-notering gezet. Daarom had hij tweevoudig wereldkampioen Roel Paulissen mee naar het kampioenschap genomen. Frans Claes: “Roel heeft jarenlange ervaring aan de top. Hij weet hoe je een kampioenschap als deze kan winnen. Hij helpt me op technisch gebied en op tactisch vlak geeft hij me nuttige tips. Zo moet ik goed mee zijn van bij het begin, ik kan het risico op lekke banden verkleinen door slim de sporen te kiezen en uiteraard moet ik de koers goed indelen. De laatste beklimming is erg steil en daar moet ik nog iets over hebben.”

Onze landgenoot ging inderdaad goed van start. Na de eerste plaatselijke ronde zat Claes mee in de kopgroep. Halfweg koers was er nog geen vuiltje aan de lucht en leek een top 10-notering nog een haalbare kaart: een kopgroep met zo’n 13 renners reed amper een kleine minuut voor op onze Belgische hoop. Maar vlak voor de laatste en steilste beklimming reed Claes lek. En toen bleek ook het vat van onze best genoteerde landgenoot helemaal leeg. Uiteindelijk reed Frans Claes als beste Belg maar ook als 21ste renner over de finish.

“Het ging eigenlijk niet al te goed vandaag. In het begin kon ik nog goed mee met de kopgroep. Maar ik had nooit het gevoel dat je moet hebben om goed te kunnen presteren op een WK. Ik ben de voorbije weken wat ziek geweest met ups en downs. Mijn lichaam was niet voldoende hersteld en dat heb ik gevoeld. De laatste beklimming was het zwaarst, daar liep ik helemaal leeg. Ik heb zelfs stukken moeten stappen omdat ik niet meer vooruit raakte.”

Voorlopig mag de riem er af bij de Leuvense mountainbiker. Op 11 november staat zijn toertocht de Frans Claes Classic in Hoegaarden op het programma. Later neemt hij nog deel aan een aantal wedstrijden in Zuid-Afrika. Daarna beginnen de voorbereidingen voor zijn volgend hoofddoel: de Cape Epic 2020 in en rond Kaapstad.

Foto: mediateam Frans Claes