Frans Claes zesde in Zuid-Afrika

Frans Claes zesde in Zuid-Afrika

Frans Claes is zaterdag op een zesde plaats geëindigd in de Imbuko Big Five MTB Challenge in Zuid-Afrika. De Leuvenaar kampte met darmproblemen en moest de favorietenrol lossen. De Cape Epic komt volgens Claes niet in gevaar.

Frans Claes (Devonbosch Pro) heeft zijn start zaterdag compleet gemist. De mountainbiker sukkelde al een hele week met darmklachten en had te weinig energie om de koers mee te bepalen. De Leuvenaar reed uiteindelijk als zesde over de finish. De Imbuko Big Five MTB Challenge is een korte en pittige race over 75 kilometers. Met vijf stevige beklimmingen moeten de renners meer dan 3000 hoogtemeters overbruggen.

De tweevoudig Belgische kampioen mountainbike marathon vertoeft momenteel in Zuid-Afrika om zich voor te bereiden op zijn eerste hoofddoel van dit jaar. Frans: “De voorbije weken heb ik hard getraind met het oog op de Cape Epic over drie weken. Misschien heb ik ergens een bacterie opgeraapt. Ik voelde me wat leeg, maar wilde de race toch rijden. Voor de start moest ik nog dringend een sanitair blok opzoeken, dan weet je het wel.”

Naarmate de race vorderde en de gels gretiger naar binnen werden gewerkt, ging het beter en beter met onze landgenoot. Tegen het einde van de wedstrijd kon Claes de kloof met de beste Zuid Afrikaanse renners aanzienlijk verkleinen.  Onze landgenoot sloot de wedstrijd af met een positief gevoel en eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke zesde plaats. Frans: “Ik wilde deze wedstrijd zeker rijden. Het parcours lijkt heel erg op een van de etappes van de Cape Epic. Een mooie verkenning dus.”

De Leuvenaar voelde zich na de wedstrijd niet echt ziek. Toch neemt hij darmspecifieke medicatie om er snel terug bovenop te komen. Daarna gunt hij zichzelf wat tijd om voldoende te recupereren. De volgende race in voorbereiding op de Cape Epic is een vijfdaagse UCI-wegkoers: de Tour of Good Hope van 2 tot 6 maart.

Foto: Martyn Mulder photographer