Gashendel open bij Lucina Brand in Merksplas

Gashendel open bij Lucina Brand in Merksplas

Lucina Brand toont zich als de betere op de omloop in Merksplas. Zij rijdt en sterke wedstrijd maar moet het podium delen met Betsema die vanaf de derde rij moest starten en een helse inhaalrace reed. De derde plaats is voor de wereldkampioene Alvarado die door een valpartij de winst aan haar ziet voorbij gaan.

Op zondag, 22 november 2020 werd de superprestige cross gereden in Merksplas. Dit was de opvolger van de Vlaamse Aardbeiencross die jarenlang plaats vond in Hoogstraten.

Brand met Sven Nys bij de laatste bespreking voor de wedstrijd

Het parcours van Merksplas bevond zich op de terreinen van de Kolonie Merksplas. Voor de renners/rensters een uitstekende vervanger voor Hoogstraten. Het werd een uitgebalanseerde cross waar iedereen op zijn plek terecht kwam.

De kopstart werd genomen door de Wereldkampioene Alvarado die de twee andere topfavorieten op haar wiel meekreeg namelijk Brand en Worst. Betsema die vanaf de derde rijd moest starten moest aan een helse achtervolging beginnen maar kwam naar mate de wedstrijd vorderde vooraan postvatten. Ze kwam net te laat om mee te dingen voor de winst van de dag. Ze werd uiteindelijk tweede.

Voorin waren de drie topfavorieten Worst, Brand en Alverado vrij snel weg van de concurrenten. Achter hen werd er wel een achtervolging opgezet door middel van de Belgische Kampioene Sanne Cant. Maar de aansluiting bij de kop lukte net niet. Zij moesten strijden voor de ereplaatsen. Waarvoor de Belgische Kampioene Sanne Cant zich naar een vijfde plaats kon rijden op 36 seconden van de winnares.

Voorin werd er voortdurend druk gezet door Lucina Brand. Maar de wereldkampioene liet niet begaan. Ze wist dat ze in de bospassage aan de kop moest zitten om de winst naar zich toe te halen. In de voorlaatste ronde probeerde ze voor de eerste maal om van haar concurrenten weg te rijden. Ze voelde dat het lukte en dat leek voor haar voldoende. De anderen kwamen terug.

Het was dus kijken wie de beste papieren had. De eerste die vooraan de rol moest lossen was Annemarie Worst. De foutenlast en de positiewissels waren er teveel voor haar. Ze viel terug naar een vierde plaats.

Dan was het de laatste ronde die voor de beslissing zou zorgen. Het was Alvarado die de forcing stuurde. Ze trok door en Brand moest alle vlaggen bijstellen. De laatste voelde de hete adem in haar nek van Betsema. Dus elke fout werd meteen afgestraft. Alvarado probeerde alles en ging in de fout met een valpartij in de bospassage. Daar ging de weg open voor Brand om fors door te gaan en naar haar overwinning te rijden.

Alverado probeerde nog maar kwam een tweede maal ten val en toen was de winst helemaal weg. Ze moest ook Betsema nog voorlaten en werd uiteindelijk derde.

Uitslag :

  1. Brand
  2. Betsema 6 sec
  3. Alvarado 16 sec
  4. Worst 20 sec
  5. Cant 36 sec

Volgende week krijgen de dames een dubbel weekeinde onder de wielen geschoven met de wedstrijd in Kortrijk en zondag Tabor met de vernieuwde UCI voorwaarden om te mogen deelnemen aan de wedstrijden.

Bron : Nancy Aerts

Foto’s : Bart Knops