GETEST: Teva Pivot schoenen & Cranckbrothers Mallet DH klikpedalen

GETEST: Teva Pivot schoenen & Cranckbrothers Mallet DH klikpedalen

Kristien Nelen, die geregeld ons over haar wedstrijden vertelt, is ook actief als endurorijdster. Ze deed een test met Teva Pivot schoenen en Cranckbrothers Mallet DH klikpedalen. Die ervaring willen we graag delen met onze lezers.

Als “newbee” endurorijdster wou ik testen hoe het rijdt met “gewone” schoenen op flat pedals. Ik gebruikte in een bikepark deze combinatie,  maar dit was niet echt een succes. Als (ex)cross-country renster wil ik liever vast zitten, zeker bij sprongen en drops. Maar met het voordeel van het groot draagvlak van een DH pedaal. Sponsor Fietsshop Uitgeest bezorgde me daarom de nieuwste Teva’s voor klikpedalen (de Pivot) en de stoere Mallet DH pedalen.

Teva Pivot schoenen

Vol ongeduld begon ik met het monteren,  je kan de plaatjes ook via de binnenkant monteren. Ik wou dit doen omdat het mij zo makkelijker leek om ze terug los te krijgen omdat de schroeven op die manier niet blootgesteld worden aan nat en vuil. Dit bleek alleen niet zo gemakkelijk, je moet alle veters losmaken en de tong wegduwen, een lastig werkje dus.

De zone waarop het plaatje past is van metaal, goed gezien van Teva! Bij mijn XC-schoenen werd die zone dikwijls beschadigd door de pedalen. Het zorgt tevens voor een goede krachtoverbrenging. De zool is vrij zacht en lijkt me veel grip te bieden op het pedaal, of het ook voldoende grip geeft op de grond kon ik later testen.

De schoenen zitten lekker en voelen niet log en zwaar aan ondanks hun uitzicht. Handig is de brede strapsluiting, die houdt niet alleen de veters op hun plaats maar zorgt ook voor meer steun bij het trappen.

Cranckbrothers Mallet DH pedalen

De grip van de pedalen (480g) kan je afstellen zoals je wil met de schroefjes,. Je draait ze ver uit voor veel grip. Door de grote openingen is er weinig kans op modder die zich vastzet, iets waar de Cranckbrothers al langer bekend om staan.

De test!

Deze uitstekende combinatie kon ik uitvoerig testen tijdens een enduro training in de Ardennen. De omstandigheden hiervoor waren ideaal: het was droog maar de ondergrond was nog zeer vettig van de afgelopen regen. Verder was het best koud, maar ik die daar altijd last van heeft,  hield nu de voetjes lekker warm!

Het eerste gevoel is goed, de schoenen zitten strak genoeg en ik heb veel steun op de pedalen. Bergop kan ik net zo hard aan de pedalen trekken als met de XC-schoenen. De brede strap zorgt daar mee voor, het voelt een beetje als een XC-schoen.

Een obstakel! Ik  wil uitklikken maar het lukt niet meteen en ik ga tegen de grond…Het in-en uitklikken is toch anders dan met een XC-schoen, waarschijnlijk vanwege het meer verzonken plaatje. Een extra shim kan hier de oplossing bieden. Na een half uurtje ben ik er toch al vlot mee weg en alles loopt lekker.

In de gladde bochten kan ik makkelijk een voetje zetten om dan meteen mijn voet gewoon op het pedaal te zetten zonder in te klikken. Klaar voor het volgende tricky stuk! Dit is echt prachtig! Zeker in gladde condities waar de technische stukken of haarspeldbochten elkaar snel opvolgen blijkt deze combinatie geweldig.

De meerwaarde is dus echt het “ongeklikt” kunnen afdalen op steile, tricky stukjes zodat je meteen kan reageren, om dan meteen erna in te klikken om even bergop door te trekken.

Te voet voelen de Teva’s heel soepel, bijna als sportschoenen, maar dan met voldoende grip. Hoewel op steilere natte stukken ze soms wegschuiven, ondanks de diepe groeven in de voorvoet. Misschien zijn kleine toppen (studs) welkom voor een volgende upgrade?

Conclusie

+ combinatie vastzitten voor sprints, bergop rijden, makkelijke afdalingen en als flats in tricky stukjes

+handig bij koude/natte omstandigheden

+stevige Teva’s voor enduro/freeride/DH gebruik die toch het rendement geven van een XC-schoen

+(bergop) wandelen met Teva’s gaat heel soepel

+Cranckbrothers geven veel grip en voldoende steun

+Cranckbrothers blijven moddervrij

 

-in-en uitklikken vergt wat gewenning

-Teva’s hebben te weinig grip bij het steil bergop wandelen op vettige ondergrond

 

 Kristien Nelen