Gilles Van de Sompel en Gilles Theys Belgische kampioenen freestyle in Hasselt

Gilles Van de Sompel en Gilles Theys Belgische kampioenen freestyle in Hasselt

Op zaterdag 31 augustus vond in Hasselt het officiële Belgisch Kampioenschap BMX Freestyle plaats. De laatste kans voor veel rijders om punten te sprokkelen voor hun deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2020, waar deze discipline voor het eerst in de geschiedenis op het programma staat.

BMX Freestyle is een spectaculaire fietsdiscipline waarbij stijl, controle en techniek centraal staan. In korte, explosieve ‘runs’ proberen de rijders zoveel mogelijk combinaties aan elkaar te rijgen. In de discipline ‘Flatland’ behaalde Gilles Van de Sompel, bekend van Belgians Got Talent, voor de zevende maal de Belgische driekleur.

Gilles Van de Sompel: ‘Ik ben enorm blij om de gouden medaille te mogen ontvangen op het Belgisch Kampioenschap. Het zag er even minder goed uit als gevolg van een lekke band vlak voor mijn run en te weinig tijd om deze te vervangen. Met een vers opgepompte (lekke) band en een stukje meer stress dan gewoonlijk, is het dan toch goed verlopen. De opluchting achteraf was dan ook enorm.

Het is nu de zevende keer dat ik Belgisch Kampioen ben, maar deze wedstrijd blijft elk jaar steeds een grote uitdaging aangezien het niveau bij alle deelnemers erg hoog ligt. Het is een perfecte stresstest om verder voor te bereiden op de laatste etappe van de Fise World Cup en het UCI Wereldkampioenschap in Chengdu, China, eind dit jaar. Mijn beste resultaat tot nu toe was een finaleplaats op het IBMXFF WK in Keulen (2016), alsook enkele podiumplaatsen op internationale wedstrijden. Moest ik een top-20 kunnen halen op het WK zou ik enorm tevreden zijn, niet evident aangezien ik bovenop mijn BMX-carrière ook nog fulltime werk en verder momenteel geen financiële steun krijg om deze wedstrijden af te werken.”

In de discipline ‘Park’ werd Gilles Theys de verrassende winnaar. Als 14-jarige is hij daarmee de jongste rijder ooit die Belgisch Kampioen werd, alsook de jongste rijder die de top-50 van de wereld binnentreedt.

Gilles Theys: “Ik ben heel blij met de Belgische titel en hoop dat er nog veel meer volgen. Voor mij is het een beloning voor de vele trainingen die ik de afgelopen maanden heb afgewerkt. Mijn hoofddoel en droom is om me te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio.”

Bron: PM Belgian Cycling