Githa Michiels tweede en Frans Claes achtste in eerste rit Cape Epic

Githa Michiels tweede en Frans Claes achtste in eerste rit Cape Epic

Het duo Manuel Fumic-Henrique Avancini heeft de eerste rit van de Cape Epic gewonnen. Ze zijn ook de nieuwe leiders. Frans Claes eindigde met zijn ploegmaat Markus Bauer als achtste. Bij de vrouwen was de winst voor Annika Langvad en Kate Courtney. Githa Michiels en Ariane Lüthi eindigde tweede en bezetten die plaats ook in het klassement.

In de eerste rit van de Cape Epic moest 110km en 1900 hm overbrugd worden.

Cross-country specialisten Manuel Fumic en Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) reden in het eerste water punt aan de leiding gevolgd door Alban Lakata and Kristian Hynek (Canyon Topeak) en de leiders Rohrbach and Geismayr (Centurion Vaude).  Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts  konden later vooraan aansluiten. Daarachter volgde een groepje met ondermeer Claes en Bauer.

Daarna kregen we een nieuw leidend  duo met Fumic-Avancini en Kulhavy-Grotts die tot vijf minuten uitliepen op de rest. In de spurt haalde Fumic-Avancini het van Kulhavy-Grotts. Als derde reed het duo Fabian Rabensteiner-Michele Casagrande over de aankomststreep. In de stand hebben Fumic-Avancini 40 seconden voorsprong op Kulhavy-Grotts. Rohrbach-Geismayer die vorige leiders zijn nu derde op meer dan 5.36.

Nino Schurter moet solo verder zonder Matthias Stirnemann, die uitviel met zware maagproblemen.

Frans Claes en Markus  Bauer werden achtste en staan nu negende in het klassement. Claes was tevreden: ‘Het was een zware rit met een heel nerveus begin met een reeks valpartijen. Ik moest zelfs over enkele renners rijden die voor me vielen. Ik moest veel energie verspillen om terug voorin te geraken. Aan het tweede waterpunt vonden we het goede gevoel terug. Markus was heel goed vandaag en probeerde me te motiveren om vol te door te gaan. Maar ik was leeg. Al bij al toch tevreden met deze plaats, het hoogst haalbare. Nu eerst goed eten en drinken om er morgen weer tegen aan te gaan.

Bij de vrouwen waren Langvad-Courtney opnieuw aan het feest. Githa Michiels en Ariane Lüthi werden opnieuw tweede en volgen nu iets meer dan twee minuten op de leidsters. Derde in de rit werden Mariske Strauss en Annie Last.

Githa Michiels gaf na afloop deze reactie: ‘In het begin was het direct moeilijk. Ik moest flink wat inspanningen leveren om vooraan stand te houden omdat Ariane al mee was met de leiders. Het was zeker mijn langste mountainbike wedstrijd ooit vandaag. Natuurlijk ben ik heel blij. Ik was wel een beetje teleurgesteld dat ik gas moest terug nemen op het laatste. Ik hoop de volgende dagen terug vol te kunnen gaan. We gaan ervoor, ‘zei Githa.

Bij de masters won Massimo Debertolis-Ondrej Fojtik voor Brad Clarke-Rohin Adams. Bart Brentjens en ploegmaat Abraoo  Azevedo werden derde en staan ook zo in het klassement.

Foto’s: Lynn Sigel