Hans Becking: ‘De Spelen zijn een jongensdroom, maar de eisen zijn zo hoog’

Hans Becking: ‘De Spelen zijn een jongensdroom, maar de eisen zijn zo hoog’

 

Hans Becking, die aanvankelijk een jaarbegin had om te watertanden, kwam er een beetje door zitten. Hij heeft dan uiteindelijk besloten samen met zijn trainer zijn seizoen wat anders in te delen en nieuwe doelen te stellen. Hans rijdt voor het Betch.nl-Superior mtb het mountainbike team van Bart Brentjens. Hij voldeed aan de kwalificatienormen voor het WK en neemt dus deel. We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en stelden hem volgende vragen.

Hans, een seizoen vol tegen stellingen voor je dit jaar. In het begin van het seizoen pakte je een hele mooie 2 de plaats in de Costa Blanca Bike race. Maar dat heeft zich niet doorgezet het hele seizoen?

Hans: Inderdaad, de winter had ik goed overleefd en met de Brasil Ride eind van 2014 ging ik met een grote basis de winter in. De CBBR was een goede opwarmer, alhoewel weinig renners dan al in vorm zijn. In april en mei heb ik de grotere wedstrijden opgezocht met een hoog niveau. Met de mindere vorm van toen kreeg ik goed op mijn donder. Dit gaf stof om na te denken. Daarna nieuw plan gemaakt met mijn trainer Kuba Kurcz en het vormpeil weer naar boven gekregen.

 Is het niet moeilijk om te zien dat anderen goed presteren terwijl je zelf even in een dipje zit?

Hans: Dat andere goed presteren zie ik alleen maar graag gebeuren. Ik vind het prachtig dat een klein landje zo veel toppers heeft en dat ons team derde op de wereld ranking staat! Voor mijzelf is het wel moeilijk. Je staat elke dag vastberaden op om beter te worden en je doet en laat er enorm veel voor. Als het dan niet goed gaat is uiteraard niet fijn. Af en toe voelde de benen enorm goed en dat gaf mij veel vertrouwen om door te gaan.

De tweede plaats tijdens het NK en dan heel snel je beste resultaat van dit seizoen in Val di Sole met een 21 ste plaats. Er zit zeker wel verbetering in ?

Hans: Ja, als het niet goed gaat kun je twee dingen doen. Meer of minder trainen. We kozen voor meer, omdat de basis conditie erg goed was. Erg specifiek heb ik naar het NK toegewerkt en veel zware trainingen gedaan. Dit pakte goed uit en daarna zijn we op dat elan verder gegaan. Voor Val di Sole heb ik de Ronde van Namen op de weg en de Trans Schwarzwald gereden. Tien dagen wedstrijd in 12 dagen. Opnieuw een bevestiging dat ik zware trainingen nodig heb.

Komt het WK net op tijd voor jou? Je hebt erg veel op de weg gereden , helpt dat om je basis omhoog te brengen?

Hans: Ik reken op mijn goede vorm. Op training heb ik nog altijd het goede gevoel. De wegwedstrijden helpen er zeker bij. Ik kan veel harder afzien in koers dan op training en de snelheid ligt veel hoger.

Heb je door de resultaten van de jongste weken een verwachting voor jezelf tijdens het WK?

Hans: Ik verwacht een goede wedstrijd te rijden. Vorig jaar was ik dertigste op het WK en zou graag opnieuw bij de 30 beste van de wereld finishen, alhoewel dit al een hele uitdaging is.

Heb je nog specifiek getraind om te wennen aan de hoogte in Vallnord ?

Hans: Helaas mocht ik niet mee op de hoogtestage van de Bond. Na Val di Sole heb ik een hoogtetent en hoogtemasker mogen gebruiken van www.altisleep.be. Met het hoogtemasker kon ik lucht inademen met erg weinig zuurstof (tot 5800m), zodat mijn lichaam al kon wennen aan het effect.

Is het seizoen na het WK voor jou gedaan of ga je nog meer leuke dingen laten zien dan de afgelopen weken?

Hans: Nee, nog lang niet. Na het teleurstellende begin van het seizoen probeer ik nog zoveel mogelijk van mijn seizoen te maken. Na het WK rijd ik de Swiss Epic samen met Spanjaard Ismael Ventura. Dan een weekje vakantie en het NK Marathon en de Roc d’azur. En daarna als afsluiter naar Brazilië om onze titel van de Brasil Ride te verdedigen met teamgenoot Jiri Novak. Tussendoor probeer ik nog op de weg te rijden voor mijn wegploeg.

Het hele jaar die opofferingen , heb je ook nog de Olympische spelen in je achterhoofd of is dat net een brug te ver voor je?

Hans : Dat is uiteraard een jongensdroom, maar de eisen zijn enorm moeilijk.

Jan v Dijk