Hector Paez Leon is wereldkampioen marathon na spannende finale

Hector Paez Leon is wereldkampioen marathon na spannende finale

Hector Leonardo Paez Leon is de nieuwe wereldkampioen marathon. In een spannende finale in en om het Zwitserse Grächen had hij een halve minuut voorsprong op de Tsjech Kristian Hynek. De Italiaan Samuele Porro nam het brons mee.

In de aanvangsfase hadden we zes leiders met daarbij ondermeer Frans Claes, Andrej Cink, Mathias Flückiger, Urs Huber en Paez Leon.

Mathias Flückiger kreeg dan gezelschap van zijn broer Lukas en ze trokken er samen op uit. Lange tijd leken ze op weg naar het goud voor eigen volk. Maar in een beklimming op een 15 km van de finish, kregen ze een inzinking en werden voorbijgesneld door het trio Paez Leon, Hynek en Medvedev.

Paez trok in de finale in de aanval en liet Hynek en Medvedev achter. Hynek ging dan in de achtervolging op de leider.

Paez Leon toonde zich de betere klimmer, terwijl Hynek in de afdalingen tijd goed maakte. Daardoor werd het nog erg spannend in de finale. Maar de Columbiaan hield stand met een dikke halve minuut op de Tsjech. In de laatste kilometers werd Medvedev nog bijgehaald door de Italiaan Samuele Porro. Medvedev moest vrede nemen met de vierde plaats. Frans Claes werd eerste Belg op de 21 ste plaats op zo wat 13 minuten.

Alles werd heel mooi in beeld gebracht op Facebook live van de UCI door twee cameramannen die de wedstrijd volgden op een e-bike. Een primeur voor de sport.

Foto’s: Facebook live UCI Mountainbike