Interview met Henrique Avancini

Interview met Henrique Avancini

You can also read this in English. Sie können dies auch auf Deutsch lesen

Het is niet alleen omdat het UCI Wereldkampioenschap Mountainbike 2020 in juni in Albstadt plaatsvindt, dat de wereldkampioenschappen door Europa zullen worden gedomineerd worden. Maar ook omdat er 17 Europeanen in de top 20 van de wereldranglijst voor mannen staan. Op dit moment, op de tweede plaats, schijnt het groen van de Braziliaanse vlag achter de naam van Henrique Avancini. Vanaf zondag strijdt hij naast Manuel Fumic uit Kirchheim voor de overwinning in de befaamde Cape Epic etappekoers. Hij is de eerste Braziliaan die wereldkampioen wordt in een wielerdiscipline en dat is niet de enige reden waarom zijn geschiedenis opmerkelijk is. Avancini vertelt het zelfreflectief als een biografie van de underdog die in zichzelf leert geloven, maar ook tegen de achtergrond van het kolonialisme. En de 31-jarige geeft een diepgaand inzicht in de mechanismen van een discipline.

Henrique Avancini is geboren op 30 maart 1989 in Petropolis, in de bergen, 60 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Hij begon met mountainbiken toen hij acht jaar oud was, zijn vader had een kleine fietsenwinkel geopend. Hij heeft een zus die ook zijn fysiotherapeut thuis is.

Eind 2014 tekende hij bij Team Cannondale Factory Racing, een van de beste professionele teams ter wereld. Een jaar eerder zou dit ook mogelijk zijn geweest, maar Henrique Avancini besloot dit niet te doen, omdat hij zich nog niet klaar voelde om deze stap te zetten in een team van mensen van wereldklasse.

In 2017 stond hij in Andorra voor het eerst op de tiende plaats in het Wereldkampioenschap en daarna maakte hij een grote sprong op het Wereldkampioenschap in Cairns, waar hij als vierde eindigde. In het voorjaar had hij al drie Cape Epic etappes gewonnen samen met Manuel Fumic.

In 2018 behaalde hij twee vierde plaatsen in de Cross Country World Cup en één overwinning in de Short Track World Cup. Aan het einde van het seizoen werd hij wereldkampioen in de marathon. Hij was de eerste Braziliaan die de regenboogtrui droeg, die in de wielerdisciplines aan de titelwinnaar wordt gegeven.

De wedstrijd, waarmee Henrique Avancini voor het eerst echt werd opgemerkt op het Europese podium, vindt plaats op slechts 45 minuten afstand van Albstadt, in Münsingen. In april 2013 verraste hij alle favorieten en won hij de Bundesliga klassieker in de Zwabische Alb.

Van 2009 tot 2011 was hij een U23-renner in een Italiaanse ploeg, maar hij brak niet door. Op het Wereldkampioenschap 2011 in Champéry, Zwitserland, werd Avancini 25e – geen resultaat dat hem goede professionele contracten zou opleveren. En nog later was de klassieke overwinning in Münsingen op het Europese podium vooralsnog alleen maar een bijzonder evenement.

Henrique, je stond in 2018 op 29-jarige leeftijd op een wereldbekerpodium en het seizoen op een vierde plaats eindigde. Wat is de reden voor deze steile resultaatscurve?   

Iedereen vraagt zich af hoe ik me zo sterk heb kunnen ontwikkelen. Ik ben eigenlijk niet veel veranderd, maar ik heb wel mijn houding veranderd. Ik veranderde hoe ik met verschillende situaties omga. Als ik mijn fysieke testen van 2013 of zelfs eind 2012 met elkaar vergelijk, ben ik niet veel verbeterd.

Wat maakt de stijging dan uit?

Mijn eerste grote overwinning was in 2013 in Münsingen, en het was de eerste keer dat ik me in Europa presenteerde. Het was de eerste keer dat ik in vorm was om een wedstrijd tegen grote namen te winnen. Ik herinner me dat José Hermida op dat moment tweede was, een atleet van wereldklasse. Maar vanaf dat moment kostte het me nog vijf jaar om op het wereldbeker podium te staan.

Precies. Waarom?

In Münsingen waren er ook vijf bikers uit de top tien van de wereldranglijst, maar als je in kleinere wedstrijden sterke renners tegenkomt, hoef je je niet zoveel zorgen te maken. Als je, net als ik, alleen in de wereldbeker komt, begin je veel meer te denken. Daar zijn ze allemaal, de grote namen, de vrachtwagens, de motoren en al het andere. Er is zoveel informatie voor je hersenen, zelfs als je het niet beseft. De tracks  zijn moeilijker, technischer en als je Nino (Schurter, wereldkampioen) naar lijnen ziet kijken, denk je, oh, dat moet een probleem zijn, ook al is het misschien niet eens zo moeilijk. Deze dingen hebben een impact. 

Je bedoelt dat het mentale energie afvoert?

In goede fysieke conditie zijn is één ding. In goede conditie zijn in een race is een ander. Daar moet je mentaal goed op voorbereid zijn. Ik kom uit een ander land, een andere cultuur en daarom duurde het wat langer om alles te begrijpen en alle stukjes bij elkaar te leggen.

Waarom heeft jouw cultuur een rol gespeeld?

Wij Brazilianen zien onszelf anders. Traditioneel praten we vooral over ons gebrek aan (goede) omstandigheden. Dat heeft me altijd geërgerd. Als een Braziliaanse atleet naar Europa komt, als hij de trainingscentra ziet, de structuren die een Europeaan heeft, zal de Braziliaan zichzelf meteen als minderwaardig categoriseren. Een van de eerste dingen die ik geleerd heb is dat ik de voorwaarden niet heb, maar dat ik ze wel kan creëren. Daarom heb ik mijn minder goede resultaten met slechtere omstandigheden nooit uitgelegd.

Wanneer heb je dat precies geleerd? Toen je voor het eerst in een Europees team reed?

Ja, toen voelde ik het. Toen ik jong was, dacht ik dat ik alleen maar naar Europa hoefde te komen en dan zou alles gemakkelijk zijn. Maar toen ik daar was, realiseerde ik me dat ik nog veel moet leren, dat ik mijn carrière moet ontwikkelen, dat ik mijn lichaam moet opbouwen. Uiteindelijk vertelde Andrea Marconi (Team Manager) me dat: Misschien heb je niet wat nodig is om een topwielrenner te worden. Eigenlijk heb je niet eens wat er nodig is om in Europa te rijden. Misschien moet je teruggaan naar Brazilië om daar te racen.

Wat was je reactie daarop?

Ik ben heel hard gaan werken aan mijn vaardigheden, om harder te trainen. Ik zei tegen mezelf, oké, vergeet het talent, ik heb het niet. Maar ik zal de tijd nemen om het vermogen op te bouwen om meer te trainen dan alle anderen, zodat ik aan de startlijn kan zeggen: niemand heeft meer getraind dan ik, niemand heeft die moeite gedaan. Zeker, het is een stuk moeilijker om er te komen, maar als ik dezelfde snelheid heb kan ik ze verslaan omdat mijn pad om er te komen veel moeilijker was.

Je bedoelt dat er een ander bewustzijn ontstaat, een ander vermogen om te lijden?

Ik was nooit erg goed in iets van nature. Niet op school, niet in de sport, nergens. Niet de eerste keer dat ik een bal schopte of iets voor de eerste keer moest lezen. Maar ik was in staat om mezelf overal te verbeteren. Ik was nooit een toprijder, maar vandaag sta ik tweede op de wereldranglijst, derde in de wereldbeker. Ik heb dit zelfs nooit zien aankomen. Ik was gewoon bezig met deze individuele stukken. Bijvoorbeeld om beter te herstellen, om technisch beter te worden, om een evenwichtig persoon te worden, enzovoort. En ineens was ik daar. Het leven volgt gewoon (lacht).

En je volgt dit idee van het leven.

Ik zie het leven als een kans die God me heeft gegeven. Uiteindelijk zijn we hier niet lang meer, maar het zou een goed moment moeten zijn. Je zou je tijd moeten gebruiken om een beter mens te worden. Ik spreek niet alleen voor de sportieve kant van de dingen. Als mens probeer ik altijd te pauzeren en mezelf te analyseren. Wat doe ik goed, wat doe ik fout, waar kan ik beter worden, hoe kan ik de fouten vermijden? Als je zo naar het leven kijkt, zie je fouten niet als zwakheden, maar als lessen.

Henrique, u zei ooit in een eerder interview dat het voor Brazilianen moeilijker zou zijn om toprenners te worden dan voor Europeanen. Waarom?

Europeanen beseffen waarschijnlijk niet wat het betekent als een Zuid-Amerikaanse atleet zich op hetzelfde niveau bevindt. Dit wordt door de Europeanen niet echt geaccepteerd. Dat is normaal als je naar het historische aspect kijkt. We werden gedomineerd door de Europeanen, ze brachten hun cultuur naar ons toe, ze gebruikten ons land om die van hen te ontwikkelen. Het was altijd een positie van superioriteit.

Behalve in het voetbal, toch?

Ik bedoel, geaccepteerd worden, betekent nog niet gerespecteerd worden. Mensen accepteren dat Braziliaanse voetballers echt goed zijn, maar ze respecteren ze niet. En dit is een kwestie voor ons Brazilianen, omdat we deze constellatie accepteren. Het is moeilijk om deze mentaliteit te doorbreken…

en het is ook jouw mentaliteit?

Ja, het is ook mijn mentaliteit. Ik help hen (de Europeanen) zodat ze mij kunnen zien zoals ze mij zien. De manier waarop ik me gedraag helpt de Europeanen om het beeld van een Latijns-Amerikaan te behouden. Ik ben al een tijdje in de buurt, nu laat ik aan de top zien dat ik consequent ben en dat ik een bepaalde houding aanneem. Soms ga ik naar voren, niet omdat ik dom ben, maar om te laten zien dat ik voorop kan rijden. Dit laat zien: je kunt aan mijn achterwiel rijden, ik ben sterk genoeg, ik heb de vaardigheden. Dat accepteren ze, maar er is nog een lange weg te gaan voordat je respect krijgt, het is een ander proces. Het begint hun eer te krabben. Maar ik begrijp ook waarom

Je moet dit nader uitleggen.

Als je bijvoorbeeld de Zwitsers neemt, dan heb je de Nino generatie, daarvoor had je de Sauser generatie, daarvoor had je de Frischi generatie (Christoph Sauser als Wereldkampioen en Wereldbekerwinnaar, Thomas Frischknecht als Wereldkampioen en Wereldbekerwinnaar). Je hebt drie generaties wereldkampioenen. Rondom zijn er goede trainers, goede fysiotherapeuten, goede monteurs, een goed nationaal team. Toen Nino kwam opdagen, had hij al een goede omgeving. Ik moest het zelf opbouwen, vanaf nul. Toen ik het gat met de Zwitsers en de Fransen kon dichten, heb ik niet alleen het gat van één generatie, maar van drie generaties gedicht. Het is veel complexer. Het was een lange reis om in een topteam te komen. Toen ik het eenmaal had gehaald, was het weer moeilijk om te begrijpen hoe de dingen werken, wat ik moest doen om beter te worden. Hoe we samenwerken bij Cannondale, hoe ik waardevol kon zijn voor het team.

Vermoedelijk zijn de moeilijkheden in Brazilië niet alleen op dit metafysische, culturele niveau te vinden, maar ook in zeer praktische hindernissen.?

Ja, precies. De meeste Europeanen rijden meestal misschien wel 500 kilometer om bij een wedstrijd te komen. Toen ik jong was, moest ik persoonlijke spullen verkopen om een vliegticket te kunnen kopen. Ik kwam aan met een jetlag, moest een slaapplaats vinden, iemand zoeken om me tijdens de race flessen te overhandigen. Deze dingen waren allemaal veel moeilijker voor mij. Gewoon om bij de startlijn te zijn.

En hoe was het met het materiaal, dat zo belangrijk is in het hele land.

Ik werd nooit ondersteund met materiaal, het ene seizoen reed ik met twee sets banden. Ik herinner me mijn eerste wereldkampioenschap in 2006 (als junior in Nieuw-Zeeland). Toen het Franse team weg was, ging ik naar hun vuilnisbak en nam de kettingen die ze weggooiden. Het hele volgende seizoen reed ik met die kettingen. Ze waren nog steeds goed genoeg voor mij. Het positieve is dat ik nooit weinig aan mezelf heb gedacht voor deze dingen. Misschien heb ik dat van mijn ouders gekregen. Toen ik een kind was, hebben we een aantal moeilijke tijden meegemaakt. We woonden op het platteland en hadden slechte omstandigheden. Mijn vader en vooral mijn moeder zorgden ervoor dat ik mezelf nooit als een arm persoon zag. Het maakt niet uit of ik maar één stel kleren had, ze lieten me nooit toe om weinig aan mezelf te denken.

Heeft de wereldtitel in de marathon van 2018 je iets opgeleverd?

Daarmee heb je een symbool, je bent een referentie geworden, misschien een rolmodel. Het is nogal symbolisch en diep. Het deed me beseffen wat ik kan bereiken en natuurlijk zijn de mensen meer geïnteresseerd. Het gaf de mensen in mijn land trots en vertrouwen. Persoonlijk opende de titel enkele deuren voor mij. Om eerlijk te zijn, heeft het ook veel druk op me uitgeoefend. Jarenlang sprak ik over het winnen van iets groots. Veel mensen hadden misschien twijfels, dus ik heb het bewezen. Nu kan ik veel meer genieten van wat ik doe. Ik ben meer ontspannen dan ooit tevoren.

Is de manier waarop je in de scène wordt gezien ook veranderd?

Vorig jaar had ik de indruk dat er iets veranderd was. De mensen begrijpen me nu beter. In het begin was het misschien moeilijk om mij en mijn motivatie te begrijpen, maar nu kunnen mensen beter begrijpen waarom ik zo ben en wat dit met de cultuur te maken heeft.

Je bent vader geworden. Heeft dat iets voor jou veranderd?

Ik denk dat het een soort van alles is. Vader zijn, maar ook de dingen die tegelijkertijd gebeuren, de projecten die we hebben geïnitieerd. Een tweede team, een race-dienst en ga zo maar door. Het is business as usual en ik ben ook ouder geworden.

Voor 2019 was Henrique Avancini van plan om een grote (crosscountry) race te winnen. Afgezien van het winnen van een andere short track competitie in de World Cup, is dit niet gelukt. Op de Cape Epic eindigde hij als tweede met Manuel Fumic. Maar zijn andere doel, het rijden van een constant seizoen onder de besten, kon hij wel realiseren. Hij verbeterde in het totale WK-klassement van vier in 2018 naar drie in 2019 en stond in de top vijf in vijf van zeven Cross Country WK-races. Bij de start in Albstadt, waar hij pas op de 18e plaats eindigde, lukte dat echter niet. Op zondag (15 maart) begint de Cape Epic, weer zo’n grote race.

2020 is het Olympisch jaar. Wat zijn je doelen?

Mijn eerste grote doel is Cape Epic. Ik droom ervan om dat te winnen. Dit jaar meer dan ooit omdat het de laatste keer zal zijn samen met Mani (Manuel Fumic beëindigt zijn carrière aan het einde van het seizoen).

Manuel Fumic neemt een speciale positie in je carrière in.

Ja, Manuel is erg belangrijk voor mij. Hij is een uniek persoon. Het is echt moeilijk om iemand te vinden die zo positief is. De vibes zijn altijd beter als ik om hem heen ben. Ik denk dat hij over het algemeen ook een geweldige vent is voor onze sport. Hij is als een grote broer voor mij. Hij maakt me aan het lachen als ik verdrietig ben, hij corrigeert me als ik iets verkeerds doe, hij geeft me advies als ik voor een uitdaging sta.

Henrique Avancini and Manuel Fumic of Cannonade Factory Racing win stage 1 of the 2017 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race held from Hermanus High School in Hermanus, South Africa on the 20th March 2017 Photo by Nick Muzik/Cape Epic/

Jullie waren samen tweede achter Nino Schurter en Lars Forster in 2019.

Ja, maar dit jaar is er een betere kans. Ik heb geleerd van een paar fouten.

In 2020 heeft iedereen het over de Olympische Spelen. Hoe is dat voor jou?

In 2016, thuis in Rio, was ik volledig gefocust op de Spelen. Uiteindelijk was het te veel (Avancini was 23e). Dit jaar voel ik niet dezelfde druk. Voor mij heeft de Worlds in Albstadt hetzelfde belang. In Albstadt ben ik van plan om in het begin in mijn allerbeste conditie te zijn. Vorig jaar is dat niet gelukt omdat ik na de Cape Epic fouten heb gemaakt. In Albstadt was ik in 2019 in mijn slechtste vorm gedurende het hele jaar.

Wat zijn je plannen voor het wereldkampioenschap?

Ik heb nog geen medaille gewonnen op een cross-country wereldkampioenschap. In 2017 en 2018 was ik vierde en dat was dichtbij. Dit jaar is mijn doel om te winnen. Natuurlijk weet ik dat dit heel ambitieus klinkt, maar ik geloof dat ik het doel kan bereiken.

Nino Schurter en Mathieu van der Poel zijn de dominante figuren. Denk je dat je beide kunt verslaan?

Het zijn grote talenten, geen twijfel mogelijk. Nino is de beste mountainbiker ooit en nog steeds de rijder om te verslaan. Ze hebben het over Mathieu als de beste fietser van deze tijd. Ik ben dankbaar dat ik tegelijkertijd kan rijden en het is een voorrecht om met deze talenten op dezelfde lijst te staan. Maar ik heb ook geleerd dat grote talenten niet noodzakelijkerwijs zo open staan voor verandering. Ik weet dat ze moeilijk te verslaan zijn, maar er is één freak die dat nog steeds gelooft (lacht).

Waar kijk je het meest naar uit bij de Worlds in Albstadt?

Ik kijk echt uit naar de enorme menigte toeschouwers. Ik hoop dat het de grootste menigte in de geschiedenis van Albstadt zal zijn. En dan hoop ik dat ik er iets groots van kan maken.

BIO

Henrique Avancini

Leeftijd: 32 jaar

Verblijfplaats: Petropolis, Brazilië

Beroep: professionele wielrenner, mountainbiker

Successen:

Marathon Wereldkampioen 2018, 2 overwinningen op de kortebaan-wereldbeker, Wereldbeker algemeen derde 2019, tweede op Cape Epic 2019, derde op Cape Epic 2018, vierde op de werelden 2017, 2018, Brazilië Atleet van het jaar 2018

Meer informatie op: www.wm2020albstadt.de

Interview: Erhard Goller

Foto’s: Nick Muzik, Shaun Roy en Michele Mondini

English version

It’s not only because the UCI Mountain Bike World Championships 2020 will take place in Albstadt in June that the Worlds will be European dominated but also because there are 17 Europeans among the top 20 of the men’s world ranking list. Currently, in second place, the green of the Brazilian flag is shining behind the name of Henrique Avancini. From Sunday onwards, he will be fighting for victory alongside Manuel Fumic from Kirchheim in the renowned Cape Epic stage race. He is the first Brazilian to become world champion in a cycling discipline which is not the only reason his history is remarkable. Avancini tells it self-reflectively as a biography of the underdog who learns to believe in himself, but also against the background of colonialism. And the 31-year-old gives a deep insight into the mechanisms of a discipline.

The race, with which Henrique Avancini was really noticed on the European stage for the first time, takes place only 45 minutes away from Albstadt, in Münsingen. In April 2013 he surprised all the favourites and won the Bundesliga classic in the Swabian Alb. 

From 2009 to 2011, he was an U23 rider in an Italian team, however, he did not make the breakthrough. At the 2011 World Championships in Champéry, Switzerland, Avancini was 25th – not a result that would get him good professional contracts. And even later the classic victory in Münsingen was only a singular event on the European stage for the time being.

Henrique, you appeared in world class sports in 2018 at the age of 29 when you first stood on the World Cup podium and finished the season in fourth place. What is the reason for this steep results curve?   

Everyone is wondering how I was able to develop so strongly. I didn’t actually change much, but I changed my attitude. I changed how I deal with different situations. When I compare my physical tests from 2013 or even the end of 2012, I haven’t improved much.

Then what makes the increase?

My first major victory was in Münsingen in 2013, and it was the first time I presented myself in Europe. It was the first time that I was in shape to win a race against big names. I remember that José Hermida was second, a world class athlete at the time. But from that time on, it took me another five years to stand on a World Cup podium. 

Exactly. Why?

In Münsingen there were also five cyclists from the top ten of the world ranking list, but when you meet strong racers in smaller races, you don’t have to worry so much. When you, like me, arrive alone in the World Cup, you start thinking a lot more. There they all are, the big names, the trucks, the bikes and everything else. There is so much information for your brain, even if you don’t realize it. The tracks are harder, more technical and when you see Nino (Schurter, World Champion) looking at lines, you think, oh, that must be a problem, even though it may not even be that difficult. These things have an impact. 

You mean it drains mental energy?

Being in good physical shape is one thing. To be in good shape in a race is another. You have to be mentally really well prepared for that. I come from a different country, a different culture which is why it took me a little longer to understand everything and to put all the pieces together.

Why did your culture play a role?

We Brazilians see ourselves differently. Traditionally we talk mainly about our lack of (good) conditions. That has always annoyed me. When a Brazilian athlete comes to Europe, when they see the training centres, the structures a European has, the Brazilian will immediately categorize themselves as less. One of the first things I learned was that I don’t have the conditions, but that I can create them. That’s why I never explained my less good results with worse conditions.

When exactly did you learn that? When you rode in a European team for the first time?

Yes, that’s when I felt it. When I was young, I thought all I had to do was come to Europe and then everything would be easy. But when I was there, I realized that I still have a lot to learn, that I have to develop my career, that I have to build my body. In the end Andrea Marconi (Team Manager) told me: Maybe you don’t have what it takes to become a top cyclist. You actually don’t even have what it takes to ride in Europe. Maybe you should go back to Brazil and race there. 

What was your reaction to that?

I have started to work very hard on my skills, to train harder. I told myself, okay, forget about the talent, I don’t have it. But I will take the time to build up the ability to train more than all the others so that I can say at the starting line: nobody has trained more than me, nobody has made that effort. Sure, it’s a lot harder to get there, but if I have the same speed I can beat them because my path to get there was much harder. 

You mean that creates a different consciousness, a different ability to suffer?

I was never very good at anything by nature. Not in school, not in sports, nowhere. Not the first time I kicked a ball or had to read something for the first time. However, I was able to improve myself everywhere. I was never a top rider, but today I am second in the world ranking, third in the world cup. I never even saw this coming. I was just working on these individual pieces. For example to recover better, to get better technically, to become a balanced person and so on. And all of a sudden I was there. Life just follows (laughs). 

And you follow this idea of life.

I see life as an opportunity that God has given me. At the end of the day, we’re not here for a long time, but it should be a good time. You should use your time to become a better person. I’m not just speaking for the sporting side of things. As a human being, I always try to pause and analyze myself. What am I doing good, what am I doing wrong, where can I improve, how could I avoid the mistakes? When you look at life in this way, you don’t see mistakes as weaknesses, but as lessons.

Henrique Avancini was born on 30 March 1989 in Petropolis which is in the mountains, 60 kilometers north of Rio de Janeiro. He started mountain biking at the age of eight, his father had opened a small bike shop. He has a sister who is also his physiotherapist at home.

At the end of 2014 he signed with Team Cannondale Factory Racing, one of the world’s best professional teams. A year earlier this would have been possible, too, but Henrique Avancini decided not to do so, because he did not yet feel ready to take this step into a team of world class people. 

In 2017 he stood out in tenth place in Andorra for the first time in the World Cup and then he made a big splash at the World Championships in Cairns, where he finished fourth. In spring he had already won three Cape Epic stages together with Manuel Fumic. 

In 2018 he achieved two fourth places in the Cross Country World Cup and one victory in the Short Track World Cup. At the end of the season he became world champion in marathon. He was the first Brazilian to wear the rainbow jersey, which is given to the title winner in the cycling disciplines. 

Henrique, you once said in an earlier interview that it would be harder for Brazilians to become top cyclists than for Europeans. Why?

Europeans probably don’t realize what it means when a South American athlete is on the same level. This is not really accepted by the Europeans. This is normal when you look at the historical aspect. We were dominated by the Europeans, they brought their culture to us, they used our country to develop theirs. It was always a position of superiority. 

Except in football, right?

I mean, to be accepted does not yet mean to be respected. People accept that Brazilian footballers are really good, but they don’t respect them. And this is an issue for us Brazilians, because we accept this constellation. It’s hard to break this mentality…

and it’s your mentality, too?

Yes, it’s my mentality, too. I help them (the Europeans) so that they can see me as they see me. The way I behave helps the Europeans to maintain the image of a Latin American. I have been around for some time now, now I show consistency at the top and I show a certain attitude. Sometimes I go to the front of the race, not because I’m stupid, but to show that I can ride in front. This shows: you can ride at my rear wheel, I am strong enough, I have the skills. They accept that, but there is still a long way to go before reaching respect, it’s another process. It begins to scratch their honour. But I also understand why

You need to explain this in more detail.

If you take the Swiss, for example, you have the Nino generation, before that you had the Sauser generation, before that the Frischi generation (Christoph Sauser as World Champion and World Cup winner, Thomas Frischknecht as World Champion and World Cup winner). You have three generations of world champions. All around there are good trainers, good physiotherapists, good mechanics, a good national team. When Nino showed up, he already had the good environment. I had to build it up myself, from scratch. When I was able to close the gap to the Swiss and the French, I not only closed the gap of one generation, but of three. It is much more complex. To get into a top team was a long journey. Once I made it, it was again hard to understand how things work, what I had to do to get better. How we work together at Cannondale, how I could be valuable to the team.

Presumably the difficulties in Brazil cannot only be found on this metaphysical, cultural level, but also in very practical obstacles. 

Yes, exactly. Most Europeans usually drive maybe 500 kilometres to get to a race. When I was young, I had to sell personal belongings to buy a plane ticket. I arrived with a jet lag, had to find a place to sleep, look for someone to hand me bottles during the race. These things were all much harder for me. Just to be at the starting line. 

And how was it with the material, which is so important in cross-country.

I was never supported with material, one season I competed with two sets of tyres. I remember my first World Championship in 2006 (as a junior in New Zealand). When the French team was gone, I went to their trash can and took the chains they threw away. The whole next season I rode with those chains. They were still good enough for me. 

The positive thing is, I never thought little of myself for these things. Maybe I got that from my parents. When I was a kid, we went through some tough times. We lived in the country and had some bad circumstances. My father and especially my mother made sure that I never saw myself as a poor person. No matter if I only had one set of clothes, they never allowed me to think little of myself. 

Did the world champion title in the 2018 marathon anything for you?

With that you have a symbol, you have become a reference, perhaps a role model. It’s quite symbolic and deep. It made me realize what I can achieve and of course people are more interested. It gave people in my country pride and confidence. Personally, the title opened some doors for me. To be honest, it also took a lot of pressure off me. For years I talked about winning something big. A lot of people might have had doubts, so I proved it. Now I can enjoy what I do much more. I’m more relaxed than ever before. 

Has the way you are seen in the scene changed as well?

Last year I had the impression that something had changed. People understand me better now. In the beginning it might have been difficult to understand me and my motivation, but now people can understand better why I am like this and what this has to do with the culture.

You’ve become a father. Did that change anything for you?

I think it’s kind of everything combined. Being a father, but also the things that happen at the same time, the projects that we have initiated. A second team, a race service and so on. It’s business as usual and I’ve got older too.

For 2019 Henrique Avancini intended to win a major (cross-country) race. Apart from winning another short track competition in the World Cup, this didn’t work out. At the Cape Epic he finished second with Manuel Fumic. But he was able to realize his other goal of riding a constant season among the best. He improved in the overall World Cup standings from four in 2018 to three in 2019 and was in the top five in five of seven Cross Country World Cup races. However, he did not succeed in doing so at the start in Albstadt where he only finished 18th. On Sunday, (15th March) the Cape Epic starts, another big race like this.

2020 is the Olympic year. What are your goals?

My first big goal is Cape Epic. I dream of winning that. This year more than ever because it will be the last time together with Mani (Manuel Fumic ends his career at the end of the season). 

Manuel Fumic takes a special position in your career.

Yes, Manuel is very important for me. He is a unique person. It is really hard to find someone who is this positive. The vibes are always better when I’m around him. I think he is also generally a great guy for our sport. He’s like a big brother for me. He makes me laugh when I’m sad, he corrects me when I do something wrong, he gives me advice when I’m facing a challenge.

Manuel Fumic and Henrique Avancini Cannondale Factory Racing celebrate winning stage 3 of the 2019 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race held from Oak Valley Estate in Elgin, South Africa on the 20th March 2019. Photo by Shaun Roy/Cape Epic

Together you were second behind Nino Schurter and Lars Forster in 2019.

Yeah, but this year there’s a better chance. I’ve learned from a few mistakes. 

In 2020, everybody’s talking about the Olympics. How’s that for you?

In 2016 at home in Rio, I was completely focused on the Games. In the end it was too much (Avancini was 23rd). This year I don’t feel the same pressure. For me the Worlds in Albstadt has the same importance. In Albstadt I plan to be in my very best shape at the start. Last year I didn’t succeed because I made mistakes after the Cape Epic. In Albstadt in 2019 I was in my worst shape during the whole year. 

What are your plans for the World Championship?

I have not yet won a medal at a cross-country world championship. In 2017 and 2018 I was fourth which was close. This year my goal is to win. Of course I know that this sounds very ambitious, but I believe that I can reach the goal.

Nino Schurter and Mathieu van der Poel are the dominating figures. Do you think you can beat both of them?

They are great talents, no question. Nino is the best mountain biker ever and still the rider to beat. They talk about Mathieu as the best cyclist of this time. I am grateful to be able to ride at the same time and it is a privilege to be on the same list with these talents. 

But I have also learned that great talents are not necessarily so open to change. I know they are hard to beat, but there is one freak who still believes that (laughs).

What are you most looking forward to at the Worlds in Albstadt?

I am really looking forward to the huge crowd of spectators. I hope it will be the biggest crowd in the history of Albstadt. And then I hope that I can make something really big of it.

BIO

Henrique Avancini

Age: 32

Residence: Petropolis, Brazil

Profession:professional bicycle racer

Successes: 

Marathon World Champion 2018,  2 Short Track-World Cup victories, World Cup overall third 2019, second at Cape Epic 2019, third at Cape Epic 2018, fourth at the Worlds 2017, 2018, Brazil Athlete of the year 2018 

Further information on: www.wm2020albstadt.de

Interview: Erhard Goller

Photos: Nick Muzik, Shaun Roy and Michele Mondini and Sigel

AUF DEUTSCH

Nicht nur weil die UCI Mountainbike-Weltmeisterschaften 2020 im Juni in Albstadt stattfinden, die WM wird europäisch dominiert sein. In der Weltrangliste der Herren findet man unter den besten Zwanzig 17 Europäer. Doch an zweiter Position leuchtet aktuell hinter dem Namen Henrique Avancini das Grün der brasilianischen Flagge. Ab Sonntag kämpft er an der Seite des Kirchheimers Manuel Fumic beim renommierten Etappenrennen Cape Epic um den Sieg. Als erster Brasilianer wurde er Weltmeister in einer Radsport-Disziplin. Seine Geschichte ist nicht nur deshalb bemerkenswert. Avancini erzählt sie selbstreflektiert als eine Biographie des Underdogs, der lernt an sich zu glauben, aber auch auf dem Hintergrund des Kolonialismus. Und der 31-Jährige gibt damit tiefen Einblick in die Mechanismen einer Disziplin. 

Das Rennen, mit dem Henrique Avancini auf der europäischen Bühne zum ersten Mal so richtig wahrgenommen wurde, spielt nur 45 Minuten von Albstadt entfernt, in Münsingen. Im April 2013 überraschte er alle Favoriten und gewann den Bundesliga-Klassiker auf der Schwäbischen Alb. 

Von 2009 bis 2011 war er als U23-Fahrer in einem italienischen Team gefahren, doch der Durchbruch war ihm nicht gelungen. Bei der WM 2011 in Champéry, Schweiz, wurde Avancini 25. Kein Ergebnis, mit dem man an gute Profi-Verträge kommt. Und auch später war der Klassiker-Sieg in Münsingen erst mal nur ein singuläres Ereignis auf der europäischen Bühne.   

Henrique, Sie sind 2018 im Alter von 29 Jahren in der Weltspitze aufgetaucht, als Sie erstmals auf dem Weltcup-Podium standen und die Saison auf Rang vier abgeschlossen haben. Was ist der Grund, dass die Ergebniskurve so steil nach oben zeigte?   

Alle wundern sich, wie ich mich so stark entwickeln konnte. Ich habe eigentlich nicht viel verändert, aber meine Einstellung. Dazu, wie ich mit verschiedenen Situationen umgehe. Wenn ich meine physischen Tests von 2013 oder sogar Ende 2012 vergleiche, dann habe ich mich nicht sehr verbessert.

Was macht dann die Steigerung aus?

Mein erster größerer Sieg war der in Münsingen 2013. Es war zum ersten Mal, dass ich mich in Europa gezeigt habe. Es war zum ersten Mal, dass ich die Verfassung hatte, um ein Rennen gegen große Namen zu gewinnen. Ich erinnere mich, dass José Hermida Zweiter war, damals ein Weltkasse-Mann. Aber von da aus, habe ich noch fünf Jahre gebraucht, um auf einem Weltcup-Podium zu stehen. 

Eben. Und warum?

In Münsingen waren damals auch fünf Fahrer aus den Top-Ten der Weltrangliste, aber wenn du in kleineren Rennen auf starke Fahrer triffst, musst du dir nicht so viele Gedanken machen. Wenn du, wie ich, alleine im Weltcup ankommst, beginnst du viel mehr nachzudenken. Da sind sie alle, die großen Namen, die Trucks, die Bikes und alles andere. Das sind so viele Informationen für dein Gehirn, auch wenn du das gar nicht realisierst. Die Strecken sind härter, technischer und wenn du da Nino (Schurter, Weltmeister) siehst, wie er sich Linien anschaut, dann denkst du, oh, das muss ein Problem sein. Obwohl es vielleicht gar nicht so schwierig ist. Solche Dinge beeinflussen. 

Sie meinen, es raubt mentale Energie?

Körperlich eine gute Form zu haben ist eines. Im Rennen eine gute Form abzuliefern, was Anderes. Dafür musst du mental wirklich gut aufgestellt sein. Ich komme aus einem anderen Land, einer anderen Kultur. Dadurch habe ich ein wenig länger gebraucht, um alles zu verstehen und alle Einzelteile zusammen zu fügen.

Warum spielte die Kultur eine Rolle?

Wir Brasilianer sehen uns selbst anders. Traditionell reden wir vor allem über unseren Mangel an (guten) Bedingungen. Das hat mich immer geärgert. Wenn ein brasilianischer Athlet nach Europa kommt, wenn er die Trainings-Zentren sieht, wenn er die Strukturen erkennt, die ein Europäer hat, wird sich der Brasilianer sofort weiter unten einordnen. Eine der ersten Erkenntnisse für mich war, dass ich die Bedingungen nicht habe, aber dass ich sie mir schaffen kann. Deshalb habe ich meine weniger guten Resultate nie mit schlechteren Bedingungen erklärt. 

Wann genau haben Sie das verstanden? Schon als sie zum ersten Mal in einem europäischen Team fuhren?

Ja, da habe ich das gespürt. Als ich jung war, dachte ich, dass ich nur nach Europa kommen müsste und dann wäre alles ganz einfach. Aber als ich dort war, erkannte ich, dass ich noch viel zu lernen habe, dass ich mich meine Karriere weiterentwickeln, dass ich meinen Körper weiter aufbauen muss. Am Ende hat mir Andrea Marconi (Team-Manager) gesagt: Vielleicht hast nicht das, was man braucht um ein Top-Fahrer zu werden. Du hast eigentlich nicht mal das, was es braucht, um in Europa zu fahren. Vielleicht solltest nach Brasilien zurückgehen und dort Rennen fahren. 

Was war Ihre Reaktion darauf?

Ich habe begonnen, sehr stark an meinen Fähigkeiten zu arbeiten, härter zu trainieren. Ich sagte mir, okay, vergiss das Talent, ich habe es nicht. Ich werde mir aber die Zeit nehmen, um die Fähigkeit aufzubauen, mehr als alle anderen Fahrer zu trainieren. So dass ich an der Startlinie sagen kann: niemand hat mehr trainiert als ich, niemand hat diesen Aufwand betrieben. Sicher ist es sehr viel härter, um da hin zu kommen, aber wenn ich den gleichen Speed habe, dann kann ich sie schlagen, weil mein Weg dahin viel härter war. 

Sie meinen, das schafft ein anderes Bewusstsein, eine andere Leidensfähigkeit?

Ich war von Haus aus nie gut in irgendwas. Weder in der Schule, noch im Sport, nirgends. Weder als ich zum ersten Mal gegen einen Ball getreten habe oder zum ersten Mal etwas lesen 

musste. Aber ich war in der Lage, mich überall zu verbessern. Ich war nie ein Top-Fahrer, aber heute bin ich Zweiter in der Weltrangliste, Dritter im Weltcup. Ich habe das noch nicht mal kommen sehen. Ich habe nur an diesen einzelnen Teilen gearbeitet. Zum Beispiel mich besser zu erholen, technisch besser zu werden, eine ausgeglichene Person zu werden und so weiter. Und auf einmal war ich da. Das Leben folgt dem einfach (lacht). 

Und Sie folgen dieser Idee vom Leben.

Ich sehe das Leben als eine Möglichkeit, die mir Gott gegeben hat. Letzten Endes sind wir nicht hier für eine lange Zeit, aber es sollte eine gute Zeit sein. Du solltest deine Zeit nutzen, um eine bessere Person zu werden. Da spreche ich nicht nur für die sportliche Seite. Als Mensch versuche ich immer wieder inne zu halten und mich selbst zu analysieren. Was mache ich gut, was mache ich falsch, wo kann ich mich verbessern, wie könnte ich die Fehler vermeiden? Wenn du das Leben auf diese Weise betrachtest, dann siehst du Fehler nicht als Schwäche, sondern als Lektion. 

Henrique Avancini ist am 30. März 1989 in Petropolis geboren. Das liegt in den Bergen, 60 Kilometer nördlich von Rio de Janeiro. Mit acht Jahren fing er an Mountainbike zu fahren, der Vater hatte einen kleinen Bikeshop eröffnet. Er hat eine Schwester, die zuhause auch seine Physiotherapeutin ist.

Ende 2014 unterschrieb er beim Team Cannondale Factory Racing, einem der weltbesten Profi-Teams. Ein Jahr vorher wäre das schon möglich gewesen, doch Henrique Avancini verzichtete darauf, weil er sich noch nicht bereit sah, diesen Schritt in eine Equipe mit lauter Weltklasse-Leuten zu gehen. 

2017 fiel er als Zehnter in Andorra erstmals im Weltcup auf und dann ließ er bei der WM in Cairns als Vierter aufhorchen. Im Frühjahr hatte er gemeinsam mit Manuel Fumic schon drei Cape-Epic-Etappen gewonnen. 

2018 gelangen ihm zwei vierte Plätze im Cross-Country-Weltcup und ein Sieg im Short Track-Weltcup. Am Ende der Saison wurde er Weltmeister im Marathon. Als erster Brasilianer trug er das Regenbogen-Trikot, das dem Titelgewinner in den Radsport-Disziplinen übergestreift wird. 

Henrique, Sie haben in einem früheren Interview mal gesagt, für Brasilianer wäre es härter zum Top-Fahrer zu werden als für Europäer. Warum?

Die Europäer realisieren vermutlich nicht, was es heißt, wenn ein südamerikanischer Sportler auf gleichem Niveau unterwegs ist. Das wird von den Europäern nicht wirklich akzeptiert. Das ist normal, wenn man den historischen Aspekt betrachtet. Wir wurden von den Europäern dominiert, sie brachten ihre Kultur zu uns, sie haben unser Land benutzt, um ihres zu entwickeln. Es war immer eine Position der Überlegenheit. 

Außer im Fußball, oder?

Ich meine, akzeptiert zu sein, heißt noch nicht respektiert zu sein. Die Menschen akzeptieren, dass die brasilianischen Fußballer wirklich gut sind, aber sie respektieren sie nicht. Und das ist ein Thema für uns Brasilianer, weil wir diese Konstellation auch akzeptieren. Es ist schwer diese Mentalität zu durchbrechen.

und es ist auch Ihre Mentalität?

Ja, es ist auch meine Mentalität. Ich helfe ihnen (den Europäern) ja dabei, dass sie mich so sehen können, wie sie mich sehen. Die Art wie ich mich verhalte, hilft den Europäern das Bild von einem Latein-Amerikaner aufrecht zu erhalten. Ich bin jetzt einige Zeit dabei, jetzt zeige ich Konstanz an der Spitze und ich zeige eine bestimmte Haltung. Manchmal gehe ich an die Spitze des Rennens, nicht weil ich dumm bin, sondern um zu zeigen, dass ich da vorne fahren kann. Das signalisiert: ihr könnt an meinem Hinterrad fahren, ich bin stark genug, ich habe die Fähigkeiten. Sie akzeptieren das, aber bis zum Respekt ist es noch ein langer Weg, ein anderer Prozess. Es beginnt an ihrer Ehre zu kratzen. Aber ich verstehe auch warum

Das müssen Sie genauer erläutern.

Wenn du zum Beispiel die Schweizer nimmst. Du hast die Nino-Generation, davor hattest du die Sauser-Generation, davor die Frischi-Generation (Christoph Sauser als Weltmeister und Weltcupsieger, Thomas Frischknecht als Weltmeister und Weltcupsieger). Du hast drei Generationen von Weltmeistern. Drumherum bilden sich gute Trainer, gute Physiotherapeuten, gute Mechaniker, ein gutes Nationalteam. Als Nino auftauchte, hatte er schon das gute Umfeld. Ich musste das selbst aufbauen, aus dem Nichts. Als ich die Lücke zu den Schweizern und den Franzosen schließen konnte, da habe ich nicht nur die Lücke von einer Generation geschlossen, sondern von dreien. Es ist viel komplexer. Um in ein Top-Team zu kommen, war es eine lange Reise. Als ich es geschafft hatte, war es noch mal hart zu verstehen, wie die Dinge laufen, was ich machen musste um besser zu werden. Wie wir bei Cannondale zusammenarbeiten, wie ich für das Team wertvoll sein könnte.

Vermutlich bestehen die Schwierigkeiten in Brasilien aber nicht nur auf dieser metaphysischen, kulturellen Ebene, sondern auch in ganz praktischen Hindernissen. 

Ja, genau. Die meisten Europäer fahren meistens vielleicht 500 Kilometer zu einem Rennen. Als ich jung war musste ich persönliche Dinge verkaufen, um ein Flugticket zu erwerben. Ich kam mit einem Jetlag an, musste einen Platz zum Schlafen finden, jemanden suchen, der mir im Rennen Flaschen reicht. Diese Sachen waren alle viel schwieriger für mich. Nur um an der Startlinie zu sein. 

Und wie war es mit dem Material, das im Cross-Country ja eine bedeutende Rolle spielt. 

Ich hatte nie Unterstützung mit Material, eine Saison habe ich mit zwei Sätzen Reifen bestritten. Ich erinnere mich an meine erste WM 2006 (als Juniorin Neuseeland). Als das französische Team weg war, bin ich an deren Abfalleimer gegangen und habe die Ketten mitgenommen, die sie weggeworfen haben. Die ganz nächste Saison bin ich mit diesen Ketten gefahren. Sie waren immer noch gut genug für mich. 

Das Positive ist, ich habe mich für diese Dinge nie selber gering geschätzt. Vielleicht habe ich das von meinen Eltern. Während meiner Kindheit, hatten wir einige schwierige Phase. Wir haben auf dem Land gelebt, wir hatten teilweise keine guten Umstände. Mein Vater und vor allem meine Mutter, haben darauf geachtet, dass ich mich selber nie als armen Menschen wahrgenommen habe. Egal ob ich nur einen Satz Kleidung hatte, sie haben nie zugelassen, dass ich mich selbst als gering erachte. 

Der Weltmeister-Titel im Marathon 2018, hat der für Sie was verändert?

Damit hast du ein Symbol, du bist zu einer Referenz geworden, vielleicht zu einem Rollen-Modell. Es ist ziemlich symbolisch und geht tief. Dadurch habe ich realisiert, was ich erreichen kann und natürlich sind die Leute mehr interessiert. Es gab den Leuten in meiner Heimat Stolz und Selbstvertrauen. Persönlich hat mir der Titel einige Türen geöffnet. Um ehrlich zu sein, nahm er mir auch eine Menge Druck. Jahrelang habe ich davon gesprochen, was Großes zu gewinnen. Viele Leute haben vielleicht gezweifelt, damit habe ich es bewiesen. Jetzt kann ich viel mehr genießen, was ich tue. Ich bin entspannter als jemals zuvor. 

Hat sich auch die Art und Weise verändert, wie Sie in der Szene gesehen werden?

Voriges Jahr hatte ich den Eindruck, es hat sich was verändert. Die Leute verstehen mich jetzt besser. Am Anfang war es vielleicht schwierig mich und meine Motivation zu verstehen, aber inzwischen können Leute besser nachvollziehen, warum ich so bin und was das mit der Kultur zu tun hat. 

Du bist inzwischen Vater geworden. Hat das bei Dir auch etwas verändert?

Ich denke, es ist irgendwie alles zusammen. Vater zu sein, aber auch die Dinge, die nebenher passieren, die Projekte, die wir auf den Weg gebracht haben. Ein zweites Team, einen Race-Service und so weiter. Alles geht seinen Gang und ich bin auch älter geworden. 

Für 2019 hatte sich Henrique Avancini vorgenommen, ein großes (Cross-Country-)Rennen zu gewinnen. Abgesehen von dem erneuten Gewinn eines Short Track-Wettbewerbs im Weltcup, gelang ihm das nicht. Beim Cape Epic wurde er mit Manuel Fumic Zweiter. Doch sein anderes Ziel, eine konstante Saison unter den Besten zu fahren, konnte er realisieren. Er verbesserte sich in der Weltcup-Gesamtwertung von vier 2018 auf drei 2019. In fünf von sieben Cross-Country-Weltcup-Rennen war er in den Top Fünf. Zum Auftakt in Albstadt gelang ihm das allerdings nicht. Da wurde er nur 18.  Am Sonntag, (15. März) beginnt das Cape Epic, auch so ein großes Rennen. 

2020 ist das olympische Jahr. Was sind Ihre Ziele?

Mein erstes großes Ziel ist das Cape Epic. Ich träume davon das zu gewinnen. Dieses Jahr mehr als jemals zuvor, weil es das letzte Mal gemeinsam mit Mani (Manuel Fumic beendet am Ende der Saison seine Karriere) sein wird. 

Manuel Fumic nimmt eine besondere Stellung ein in Ihrer Karriere.

Ja, Manuel ist sehr wichtig für mich. Er ist eine einzigartige Person. Es ist wirklich schwer, jemanden zu finden, der so positiv ist. Wenn ich ihn um mich habe, sind die Schwingungen (Vibes) immer besser. Ich denke, er ist auch allgemein ein toller Typ unseren Sport. Ich sehe ihn wie einen großen Bruder. Er bringt mich zum Lachen, wenn ich traurig bin, er korrigiert mich, wenn ich was falsch mache, er gibt mir Rat, wenn mir eine Herausforderung bevorsteht.

Sie waren 2019 gemeinsam Zweiter hinter Nino Schurter und Lars Forster.

Ja, aber dieses Jahr ist die Chance größer. Ich habe aus ein paar Fehlern gelernt. 

2020 reden alle von Olympia. Wie ist das für Sie?

2016 zuhause in Rio, da war ich komplett fokussiert auf die Spiele. Am Ende kam es heraus, dass es zu viel war (Avancini wurde 23.). Dieses Jahr empfinde ich nicht den gleichen Druck. Für mich hat die WM in Albstadt denselben Stellenwert. In Albstadt plane ich in Top-Form am Start zu stehen. Letztes Jahr ist das nicht gelungen, weil ich nach dem Cape Epic Fehler gemacht habe. In Albstadt hatte ich 2019 während des ganzen Jahrs meine schlechteste Form. 

Was haben Sie sich für die WM denn vorgenommen?

Ich habe bei einer Cross-Country-WM noch keine Medaille gewonnen. 2017 und 2018 war ich als Vierter knapp dran. Dieses Jahr ist mein Ziel zu gewinnen. Ich weiß natürlich, dass das sehr ambitioniert klingt, aber ich glaube, das ich das Ziel erreichen kann.

Nino Schurter und Mathieu van der Poel sind die beherrschenden Figuren. Glauben Sie die Beiden schlagen zu können?

Das sind große Talente, keine Frage. Nino ist der beste Mountainbiker aller Zeiten und immer noch der Fahrer, den man schlagen muss. Über Mathieu spricht man als den besten Radfahrer in dieser Zeit. Ich bin dankbar, dass ich in der gleichen Zeit fahren darf sie und es ist ein Privileg mit diesen Talenten auf derselben Liste zu sein. 

Aber ich habe auch gelernt, dass große Talente nicht unbedingt so offen sind für Veränderungen. Ich weiß, sie sind schwer zu schlagen, aber da ist ein Freak, der das immer noch glaubt (lacht). 

Auf was freuen Sie sich denn bei der WM in Albstadt am meisten?

Ich freue mich wirklich auf die gewaltige Zuschauer-Menge. Ich wünsche mir, es wird die größte Zuschauer-Menge in der Geschichte von Albstadt. Und dann hoffe ich, dass ich was wirklich großes draus machen kann. 

BIO

Henrique Avancini

Alter: 32

Wohnort: Petropolis, Brasilien

Beruf: Radprofi

Erfolge:

Marathon-Weltmeister 2018, 2 Short Track-Weltcupsiege, Weltcup-Gesamt-Dritter 2019, Zweiter Cape Epic 2019, Dritter Cape Epic 2018, WM-Vierter 2017, 2018, Brasilianischer Athlet des Jahres 2018 Mehr Informationen finden Sie aufwww.wm2020albstadt.de

Interview: Erhard Goller

Photos: Nick Muzik, Shaun Roy, Michele Mondini und Sigel