Interview met Zwitserse bondscoach Bruno Diethelm

Interview met Zwitserse bondscoach Bruno Diethelm


You can also read this in English. Du kannst das auch auf Deutsch lesen.Vous pouvez aussi lire ceci en français.

Openheid maakt ons sterk

Bruno Diethelm (59) coacht al zes jaar het nationale team van ’s werelds beste cross-country specialisten en werd onlangs verkozen tot derde coach van het jaar in Zwitserland. De Zwitserse junioren komen regelmatig naar Cyprus om deel te nemen aan de Afxentia etappekoers. In dit interview onthult de nederige man waarom hij naar de Cyprus Sunshine Cup komt, wat een nationale coach doet en probeert uit te leggen wat de Zwitserse overheersing in de cross-country discipline maakt.

Bruno Diethelm, je eindigde als derde in de Zwitserse Coach of the Year Award, achter een voetbalcoach en een ijshockeycoach. Wat betekent dit voor u?

Voor mij is het een grote erkenning voor de sport van mountainbiken en fietsen in het algemeen in Zwitserland. Het is geweldig dat de sport zo goed ontvangen is. Natuurlijk was dit ook verbonden met de werelden van Lenzerheide met zijn enorme menigte. Ik ben niet gelukkig vanwege mezelf, maar vanwege de sport.

Dus je ziet dit minder als een beloning voor jezelf dan als een erkenning voor sport?

In de sport zijn zoveel mensen verantwoordelijk, waaronder de vereniging die ons een platform biedt en het was de Zwitserse wielersport die in Zwitserland het WK-initiatief lanceerde. Ik, die me daar een beetje vasthoudt en kijkt, kan me niet zo veel schelen.

Dat is een understatement, mijnheer Diethelm! Wat betreft “kijken en staan”, wat maakt een coach van het nationale team ATV echt een coach?

Van buitenaf denk ik dat deze rol wordt gezien als iemand die een goed leven heeft, die naar de rassen rijdt, die geen stress, geen werklast heeft en die betaald wordt!

En hoe is dat eigenlijk?

Het is hetzelfde (lacht)! Nee, mijn voordeel is dat ik mijn passie kan beleven. Een groot deel van mijn werk bestaat uit plannen, voorbereiden, organiseren. Ik moet mijn ogen en oren openhouden voor lopers en voor ontwikkelingen. Ik moet kijken welke inputs kunnen worden ingevoerd, zodat we een stapje voor kunnen blijven.

De jonge Zwitserse renners openen eind februari hun seizoen op Cyprus. Wat zijn uw doelstellingen voor de junioren daar?

Soms komen de jongens en zeggen: “Ja, het is cool, we vliegen naar Cyprus om UCI punten te scoren”.Ik vertel ze dat zelfs als ik aardig wil zijn, het niveau daar vrij hoog is! Bovendien is de Afxentia etappekoers een ander formaat, geen cross-country race. Voor jongens gaat het om het leren van dergelijke dingen. Stap-voor-stap, dag-voor-dag analyse om ’s nachts te verbeteren. Van Cyprus moeten ze een rugzak meenemen met de dingen die ze geleerd hebben

Wat maakt de Cyprus Sunshine Cup dit seizoen nog meer een ideale mountainbike bestemming voor u?

Laten we hopen dat het goede weer, moeilijk terrein, een mentale uitdaging.

Heeft dit tot nu toe gewerkt in voorgaande jaren? 

Ja…… soms hadden we gehoopt dat er een beter resultaat uit zou komen, maar over het geheel genomen ja. Daarom zijn we terug.

Hou je zelf van het eiland?

Vorig jaar zijn we nog een dag gebleven en hebben we de kans gehad om een beetje meer van het eiland te zien. Ik was onder de indruk van de verschillende gezichten die het eiland te bieden heeft. Zo origineel aan de ene kant en zo modern aan de andere kant. Ik vind het cool om hier te zijn. We kunnen erheen vliegen vanuit Bazel.

De Zwitserse langlaufloipe die u noemde: Waar komt het vandaan?

Zwitserland is niet erg groot, maar we hebben een hoge prestatiedichtheid, zowel voor vrouwen als voor mannen. Zodra er een bepaald volume aanwezig is en de lopers elkaar aankunnen, elkaar duwen en vervolgens vooruitgaan. Je ziet hem in veldrijden in België en Nederland. Je moet vechten om te weten dat je een positie hebt, dus je moet klaar zijn om de uitdaging aan te gaan.

Om er te komen waren modellen als Thomas Frischknecht en Christoph Sauser (wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars) zeker belangrijk, toch?

Het heeft zich ontwikkeld. Ten tijde van Ralph Näf (eerste helft van de jaren 2000) was er een groep jonge ruiters die plotseling goede resultaten wisten te behalen op het WK. Sommigen waren nog minder bekend in het openbaar en dit werd een motivatie: het toonde een perspectief op wat er werkelijk mogelijk is.

Heeft u speciale programma’s in Zwitserland?

Zo zijn er steeds meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een middagje vrij te nemen om te trainen en/of specifieke sportscholen te bezoeken. Maar ik zie dat niet noodzakelijkerwijs als een voordeel. De bereidheid om voor de doelstellingen te strijden is cruciaal. Er is een zeer goede cultuur ontstaan.

Is er een overdracht van knowhow tussen atleten van verschillende teams?

Zeker. Bijvoorbeeld, feedback op banden. Misschien niet in detail met high performance atleten, maar kennis en inzicht worden fundamenteel gegeven. In het najaar hadden we een ontmoeting met de teamleiders en werd er een presentatie gegeven over de hele test en werd getoond welke opties de teams moesten gebruiken. Het is beheersbaar, zelfs zonder veel geld te investeren.

Maakt dat deel uit van het Zwitserse geheim?

Ja, voor mij is het de openheid die ze onderling hebben. Dat is indrukwekkend. Voor de Olympische Spelen van Rio hadden we een ontmoeting met het Olympisch team, 15 atleten plus fysio’s en mechanica. 

We hadden een Duits spreker, Jonathan Briefs, die zichzelf een consultant noemt in communicatie en humor en die ook met Oostenrijkse skischansspringers werkte. Hij was twee dagen bij ons. Voor hem was het ongelooflijk indrukwekkend om te zien hoe open we voor elkaar staan. Dit was niet het geval bij skischansspringers. Ik zie dit als onderdeel van het succes van Zwitserland, dat u de kennis doorgeeft.

Zijn er ook geen grenzen tussen concurrenten?

Ze bestaan toch zeker, niet alles wordt gezegd. Toch is er een open geest.

Bruno, bedankt voor de woorden. We kijken ernaar uit u te ontmoeten in Cyprus. 

PROFIEL

Bruno Diethelm werd geboren in 1959 en woont in Thun (Diethelm: “de mooiste stad van Zwitserland”). Oorspronkelijk was hij een monteur en nam hij actief deel aan wegwedstrijden.In 1993 richtte hij het team van Parkpre op, waarvan Christoph Sauser aan het begin van zijn carrière deel uitmaakte. Diethelm heeft verschillende cursussen gevolgd als coach/trainer, maar ook in massage om zijn atleten vooruit te helpen.Diethelm leidde ook enkele jaren het Athleticum team en was twee jaar actief in het Duitse SKS-MiG team.Voor het wereldkampioenschap voetbal 2012 werd hij een Zwitserse nationale coach. Drie jaar geleden voltooide hij zijn professionele coachingo pleiding in Magglingen.

 Voor meer informatie, bezoek www.activatecyprus.com

Data van de Cyprus Sunshine Cup 2019

21 tot 24 februari Afxentia Stage Race (SHC)                                  

3 maart Amathous (C1)

Interview with the Swiss national coach Bruno Diethelm:

Openness makes us strong

Bruno Diethelm (59) has been coaching the national team of the world’s best cross-country specialists for six years and was recently elected third coach of the year in Switzerland. The Swiss juniors regularly come to Cyprus to participate in the Afxentia stage race. In this interview, the humble man reveals why he comes to the Cyprus Sunshine Cup, what a national coach does and tries to explain what makes Swiss domination in the cross-country discipline.

Bruno Diethelm, you finished third in the Swiss Coach of the Year Award, behind a football coach and an ice hockey coach. What does this mean for you?

For me, it is a great recognition for the sport of mountain biking and cycling in general in Switzerland. It is great that the sport has been so well received. Of course this was also connected to the worlds of Lenzerheide with its huge crowd. I am not happy because of myself, but because of the sport.

So you see this less as a reward for yourself than as a recognition for sport?

In sport so many people are responsible, including the association that offers us a platform and it was Swiss cycling that launched the World Cup initiative in Switzerland. I, who is holding on to it a bit and looking, don’t care.

That is an understatement, Mr Diethelm! As for ‘watching and standing’, what makes a coach of the national ATV team really a coach?

From the outside, I think this role is seen as someone who has a good life, who drives to the races, who has no stress, no workload and who is paid!

And what is that really like?

It’s the same! No, my advantage is that I can live my passion. Much of my work consists of planning, preparing, organizing. I have to keep my eyes and ears open for runners and developments. I need to look at what inputs can be entered, so we can stay one step ahead.

The young Swiss riders will open their season in Cyprus at the end of February. What are your objectives for the juniors there?

Sometimes the boys come and say, ‘Yes, it is cool, we fly to Cyprus to score UCI points’.

I tell them that even if I want to be nice, the level there is quite high! Moreover, the Afxentia stage race is a different format, not a cross-country race. For boys it’s about learning such things. Step-by-step, day-by-day analysis to improve at night. From Cyprus they need to bring a backpack with the things they learned.

What makes the Cyprus Sunshine Cup this season even more an ideal mountain bike destination for you?

Let us hope that the good weather, difficult terrain, a mental challenge.

Has this worked so far in previous years?

Yes…….. Sometimes we had hoped that a better result would come out, but overall yes. That is why we are back.

Do you like the island yourself?

Last year we stayed another day and had the opportunity to see a little more of the island. I was impressed by the different faces the island has to offer. So original on one side and so modern on the other. I think it’s cool to be here. We can fly there from Basel.

The Swiss cross-country trail you mentioned: Where does it come from?

Switzerland is not very big, but we have a high performance density, both for women and men. As soon as a certain volume is present and the runners can handle each other, push each other and then move forward. You see it in cyclocross riding in Belgium and the Netherlands. You have to fight to know that you have a position, so you have to be ready to take up the challenge.

To get there, models like Thomas Frischknecht and Christoph Sauser (world champions and Olympic medallists) were certainly important, right?

It has developed. At the time of Ralph Näf (first half of the 2000s) there was a group of young riders who suddenly achieved good results at the World Championships. Some were even less known in public and this became a motivation: it showed a perspective on what is really possible.

Do you have special programmes in Switzerland?

For example, there are more and more possibilities to take an afternoon off to train and/or visit specific gyms. But I do not necessarily see this as an advantage. The willingness to fight for the goals is crucial. A very good culture has emerged.

Is there a transfer of know-how between athletes from different teams?

Certainly. For example, feedback on tyres. Maybe not in detail with high performance athletes, but knowledge and insight are fundamentally given. In the autumn we met with the team leaders and a presentation was given about the whole test and the options the teams had to use were shown. It is manageable, even without investing a lot of money.

Is that part of the Swiss secret?

Yes, for me it is the openness they have among themselves. That is impressive. Before the Rio Olympics we met with the Olympic team, 15 athletes plus physios and mechanics.

We had a German speaker, Jonathan Briefs, who calls himself a consultant in communication and humour and who also worked with Austrian ski jumpers. He was with us for two days. For him it was incredibly impressive to see how open we are to each other. This was not the case with ski jumpers. I see this as part of the success of Switzerland, which passes on the knowledge to you.

Are there no borders between competitors?

They certainly do exist, not everything is said. Yet there is an open mind.

Bruno, thank you for the words. We look forward to meeting you in Cyprus.

 PROFILE

Bruno Diethelm was born in 1959 and lives in Thun (Diethelm: “the most beautiful city in Switzerland”).

Originally a mechanic, he took an active part in road races.

In 1993 he founded the Parkpre team, of which Christoph Sauser was a member at the beginning of his career. Diethelm has followed several courses as coach/trainer, but also in massage to help his athletes move forward.

Diethelm also led the Athleticum team for several years and was active for two years in the German SKS-MiG team.

For the World Cup 2012 he became a Swiss national coach. Three years ago he completed his professional coaching training in Magglingen.

 For more information, visit www.activatecyprus.com

Dates of the Cyprus Sunshine Cup 2019

21 to 24 February Afxentia Internship Race (SHC)                                  

March 3 Amathous (C1)

Entretien avec l’entraîneur national suisse Bruno Diethelm :

L’ouverture nous rend forts

Bruno Diethelm (59 ans) entraîne depuis six ans l’équipe nationale des meilleurs spécialistes mondiaux du cross-country et a récemment été élu troisième entraîneur de l’année en Suisse. Ses coureurs juniors suisses viennent régulièrement à Chypre pour participer à la course par étapes Afxentia. Dans cette interview, l’humble homme révèle pourquoi il vient à la Cyprus Sunshine Cup, ce que fait un entraîneur national et tente d’expliquer ce qui fait la domination suisse dans la discipline du cross-country.

Bruno Diethelm, vous avez terminé troisième du prix de l’entraîneur suisse de l’année, derrière un entraîneur de football et un entraîneur de hockey sur glace. Qu’est-ce que cela signifie pour vous ?

Pour moi, c’est une belle reconnaissance pour le sport du VTT et le cyclisme en général en Suisse. C’est formidable que le sport ait été si bien perçu. Bien sûr, cela était aussi lié aux mondes de Lenzerheide avec sa foule massive. Je ne suis pas heureuse à cause de moi, mais à cause du sport.

Vous voyez donc cela moins comme une récompense pour vous-même que comme une reconnaissance pour le sport ?

Dans le sport, tant de gens sont responsables, y compris l’association qui nous offre une plate-forme et c’est Swiss Cycling qui a lancé l’initiative de la Coupe du monde en Suisse. Moi, qui me tiens un peu là et regarde, je n’ai pas tant d’importance.

C’est peu dire, M. Diethelm ! Quant à “regarder et rester debout”, qu’est-ce qui fait qu’un entraîneur de VTT de l’équipe nationale est vraiment un entraîneur ?

De l’extérieur, je crois que ce rôle est perçu comme quelqu’un qui a une belle vie, qui conduit aux courses, qui n’a pas de stress, pas de charge de travail et qui est payé !

Et comment c’est en fait ?

C’est la même chose (rires) ! Non, mon avantage est que je peux vivre ma passion. Une grande partie de mon travail consiste à planifier, préparer, organiser. Je dois garder les yeux et les oreilles ouverts pour les coureurs et pour les développements. Je dois examiner quels intrants peuvent être introduits, afin que nous puissions garder une longueur d’avance.

Les jeunes coureurs suisses ouvrent leur saison à Chypre fin février. Quels sont vos objectifs pour les juniors là-bas ?

Parfois, les garçons viennent et disent : “Oui, c’est cool, on vole à Chypre pour marquer des points UCI”.

Je leur dis que même si je veux être gentil, le niveau est assez élevé là-bas ! D’ailleurs, la course par étapes d’Afxentia est un format différent, pas un cross-country. Pour les garçons, il s’agit d’apprendre de telles choses. Analyse étape par étape et jour par jour, pour s’améliorer jusqu’au lendemain. De Chypre, ils devraient emporter chez eux un sac à dos avec les choses qu’ils ont apprises.

Quoi d’autre fait de la Cyprus Sunshine Cup une destination VTT idéale pour vous cette saison ?

Espérons que le beau temps, un terrain difficile, un défi mental.

Est-ce que cela a fonctionné jusqu’à présent au cours des années précédentes ?

Oui…. parfois nous avions espéré qu’un meilleur résultat sortirait, mais dans l’ensemble oui. C’est pour ça qu’on revient.

Vous aimez l’île vous-même ?

L’année dernière, nous sommes restés un jour de plus et nous avons eu l’occasion de voir un peu plus de l’île. J’ai été impressionné par les différents visages que l’île présente. Si original d’un côté et si moderne de l’autre. Je pense que c’est cool d’être là. On peut y aller en avion depuis Bâle.

Le ” lead ” suisse en cross-country que vous avez mentionné : D’où vient-elle ?

La Suisse n’est pas très grande mais nous avons une grande densité de performance, tant chez les femmes que chez les hommes. Dès qu’un certain volume est présent et que les coureurs peuvent se manipuler, se pousser les uns les autres, puis aller de l’avant. Vous pouvez le voir en cyclocross en Belgique et en Hollande. Vous devez vous battre pour savoir que vous avez une position, donc vous devez être prêt à relever le défi.

Pour en arriver là, les modèles comme Thomas Frischknecht et Christoph Sauser (champions du monde et médaillés olympiques) étaient certainement importants, non ?

Elle s’est développée. A l’époque de Ralph Näf (première moitié des années 2000), il y avait un groupe de jeunes coureurs qui ont soudain réussi à obtenir de bons résultats en Coupe du Monde. Certains étaient encore plus méconnus en public et cela devenait une motivation : cela montrait une perspective sur ce qui est réellement possible.

Avez-vous des programmes spéciaux en Suisse ?

Il y a de plus en plus d’occasions, par exemple, de prendre un après-midi de congé pour s’entraîner et/ou de fréquenter des écoles de sport spécifiques. Mais je ne vois pas nécessairement cela comme un avantage. La volonté de se battre pour les objectifs est cruciale. Une très bonne culture a émergé.

Y a-t-il un transfert de savoir-faire entre les athlètes de différentes équipes ?

Certainement. Par exemple, le feedback sur les pneus. Peut-être pas en détail avec les athlètes de haut niveau, mais les connaissances et la perspicacité sont fondamentalement données. A l’automne, nous avons eu une réunion avec les chefs d’équipe et une présentation a été faite sur l’ensemble du test et il a été montré quelles options les équipes devaient utiliser. C’est gérable même sans investir beaucoup d’argent.

Ça fait partie du secret suisse ?

Oui, pour moi, c’est l’ouverture d’esprit qu’ils ont entre eux. C’est impressionnant. Avant les Jeux Olympiques de Rio, nous avons eu une réunion avec l’équipe olympique, 15 athlètes plus les physios et les mécaniciens.

Nous avions un germanophone, Jonathan Briefs, qui.se dit consultant en communication et humour et a également travaillé avec des sauteurs à ski autrichiens. Il était avec nous pendant deux jours. Pour lui, c’était incroyablement impressionnant de voir à quel point nous sommes ouverts l’un à l’autre. Ce n’était pas le cas avec les sauteurs à ski. Je vois cela comme une partie du succès suisse, que vous transmettez le savoir.

N’y a-t-il pas aussi des frontières entre les concurrents ?

Sûrement qu’ils existent, tout n’est pas dit. Néanmoins, il y a une ouverture d’esprit.

Bruno, merci pour les mots. Au plaisir de vous rencontrer à Chypre.

PROFIL

Bruno Diethelm est né en 1959 et vit à Thoune (Diethelm : “la plus belle ville de Suisse”).

A l’origine, il était mécanicien et participait activement aux courses sur route.

En 1993, il fonde l’équipe Parkpre, qui comprend entre autres Christoph Sauser au début de sa carrière. Diethelm a suivi plusieurs cours en tant que coach/entraîneur, mais aussi en massage afin d’aider ses athlètes à progresser.

Diethelm a également dirigé l’équipe Athleticum pendant plusieurs années et a été actif dans l’équipe allemande SKS-MiG pendant deux ans.

Pour la Coupe du monde 2012, il est devenu entraîneur national suisse. Il y a trois ans, il a terminé sa formation d’entraîneur professionnel à Macolin.

 Plus d’informations sur www.activatecyprus.com

Dates de la Cyprus Sunshine Cup 2019

21 au 24 février Course par étapes Afxentia (SHC)                                  

3 mars Amathous (C1)

Interview mit dem Schweizer Nationaltrainer Bruno Diethelm:

Offenheit macht uns stark

Bruno Diethelm (59) trainiert seit sechs Jahren die Nationalmannschaft der weltbesten Cross-Country-Spezialisten und wurde kürzlich in der Schweiz zum dritten Coach des Jahres gewählt. Die Schweizer Junioren kommen regelmässig nach Zypern, um am Afxentia Etappenrennen teilzunehmen. In diesem Interview verrät der bescheidene Mann, warum er zum Cyprus Sunshine Cup kommt, was ein Nationaltrainer macht und versucht zu erklären, was die Schweizer Dominanz in der Langlaufdisziplin ausmacht.

Bruno Diethelm, Sie wurden Dritter beim Swiss Coach of the Year Award, hinter einem Footballtrainer und einem Eishockeytrainer. Was bedeutet das für dich?

Für mich ist es eine grosse Anerkennung für den Sport des Mountainbikens und des Radfahrens im Allgemeinen in der Schweiz. Es ist großartig, dass der Sport so gut angenommen wurde. Natürlich war dies auch mit den Welten der Lenzerheide mit ihrer großen Menschenmenge verbunden. Ich bin nicht wegen mir selbst glücklich, sondern wegen des Sports.

Du siehst das also weniger als Belohnung für dich selbst, sondern als Anerkennung für den Sport?

So viele Menschen sind im Sport verantwortlich, darunter der Verband, der uns eine Plattform bietet, und es war der Schweizer Radsport, der die WM-Initiative in der Schweiz ins Leben gerufen hat. Ich, der ich ein wenig daran festhalte und schaue, kümmere mich nicht darum.

Das ist eine Untertreibung, Herr Diethelm! Was das “Beobachten und Stehen” betrifft, was macht einen Trainer der Nationalmannschaft ATV wirklich zum Coach?

Von außen gesehen denke ich, dass diese Rolle als jemand angesehen wird, der ein gutes Leben hat, der zu den Rennen fährt, der keinen Stress, keine Arbeitsbelastung hat und der bezahlt wird!

Und wie ist das wirklich?

Es ist das Gleiche! Nein, mein Vorteil ist, dass ich meine Leidenschaft leben kann. Ein großer Teil meiner Arbeit besteht aus der Planung, Vorbereitung und Organisation. Ich muss Augen und Ohren offen halten für Läufer und für Entwicklungen. Ich muss mir ansehen, welche Inputs importiert werden können, damit wir einen Schritt voraus sind.

Die jungen Schweizer Reiter werden ihre Saison in Zypern Ende Februar eröffnen. Was sind deine Ziele für die Junioren dort?

Manchmal kommen die Jungs und sagen: “Ja, es ist cool, wir fliegen nach Zypern, um UCI-Punkte zu sammeln”.

Ich sage ihnen, dass, selbst wenn ich nett sein will, das Niveau dort ziemlich hoch ist! Außerdem ist das Afxentia Etappenrennen ein anderes Format und kein Cross-Country-Rennen. Bei Jungen geht es darum, solche Dinge zu lernen. Schritt-für-Schritt-Analyse, um sich über Nacht zu verbessern. Aus Zypern müssen sie einen Rucksack mitnehmen, mit dem, was sie gelernt haben.

Was macht den Cyprus Sunshine Cup in dieser Saison noch mehr zu einem idealen Mountainbike-Ziel für Sie?

Hoffen wir, dass das gute Wetter, das schwierige Gelände, eine geistige Herausforderung.

Hat das in den Vorjahren bisher funktioniert?

Ja…………… Ja. Manchmal hatten wir gehofft, dass ein besseres Ergebnis herauskommen würde, aber insgesamt ja. Deshalb sind wir wieder da.

Magst du die Insel selbst?

Letztes Jahr waren wir noch einen Tag hier und hatten die Möglichkeit, noch ein wenig mehr von der Insel zu sehen. Ich war beeindruckt von den verschiedenen Gesichtern, die die Insel zu bieten hat. Auf der einen Seite so originell und auf der anderen so modern. Ich finde es cool, hier zu sein. Wir können von Basel aus dorthin fliegen.

Die von Ihnen erwähnte Schweizer Langlaufloipe: Woher kommt sie?

Die Schweiz ist nicht sehr gross, aber wir haben eine hohe Leistungsdichte, sowohl für Frauen als auch für Männer. Sobald ein bestimmtes Volumen vorhanden ist und die Kufen miteinander umgehen können, schieben Sie sich gegenseitig und bewegen Sie sich dann vorwärts. Sie können ihn beim Radrennen in Belgien und den Niederlanden sehen. Man muss kämpfen, um zu wissen, dass man eine Position hat, also muss man bereit sein, die Herausforderung anzunehmen.

Um dorthin zu gelangen, waren Modelle wie Thomas Frischknecht und Christoph Sauser (Weltmeister und Olympiasieger) sicherlich wichtig, oder?

Es hat sich weiterentwickelt. Zur Zeit von Ralph Näf (erste Hälfte der 2000er Jahre) gab es eine Gruppe junger Reiter, die plötzlich gute Ergebnisse bei der WM erzielten. Einige waren in der Öffentlichkeit noch weniger bekannt und das wurde zur Motivation: Es zeigte eine Perspektive auf das, was wirklich möglich ist.

Hast du spezielle Programme in der Schweiz?

So gibt es beispielsweise immer mehr Möglichkeiten, einen Nachmittag frei zu nehmen, um zu trainieren und/oder bestimmte Fitnessstudios zu besuchen. Aber ich sehe das nicht unbedingt als Vorteil. Die Bereitschaft, für die Ziele zu kämpfen, ist entscheidend. Es ist eine sehr gute Kultur entstanden.

Gibt es einen Know-how-Transfer zwischen Athleten aus verschiedenen Teams?

Sicherlich. Zum Beispiel Feedback zu Reifen. Bei Hochleistungssportlern vielleicht nicht im Detail, aber Wissen und Einsicht sind grundsätzlich gegeben. Im Herbst trafen wir uns mit den Teamleitern und es wurde eine Präsentation über den gesamten Test gehalten und gezeigt, welche Möglichkeiten die Teams nutzen konnten. Es ist überschaubar, auch ohne viel Geld zu investieren.

Ist das Teil des Schweizer Geheimnisses?

Ja, für mich ist es die Offenheit, die sie untereinander haben. Das ist beeindruckend. Für die Olympischen Spiele in Rio hatten wir ein Treffen mit dem Olympiateam, 15 Athleten sowie Physikern und Mechanikern.

Wir hatten einen deutschsprachigen Jonathan Briefs, der sich selbst als Berater für Kommunikation und Humor bezeichnet und auch mit österreichischen Skispringern gearbeitet hat. Er war zwei Tage lang bei uns. Für ihn war es unglaublich beeindruckend zu sehen, wie offen wir zueinander sind. Bei Skispringern war dies nicht der Fall. Ich sehe dies als Teil des Erfolgs der Schweiz, den Sie an das Wissen weitergeben.

Gibt es keine Grenzen zwischen den Wettbewerbern?

Sie existieren sicherlich, nicht alles ist gesagt. Doch es gibt einen offenen Geist.

Bruno, danke für die Worte. Wir freuen uns darauf, Sie in Zypern zu treffen.

PROFIL

Bruno Diethelm wurde 1959 geboren und lebt in Thun (Diethelm: “die schönste Stadt der Schweiz”).

Ursprünglich war er Mechaniker und nahm aktiv an Straßenrennen teil.

1993 gründete er das Parkpre-Team, dem Christoph Sauser zu Beginn seiner Karriere angehörte. Diethelm hat mehrere Kurse als Coach/Trainer, aber auch in der Massage absolviert, um seinen Athleten zu helfen, sich weiterzuentwickeln.

Diethelm leitete auch mehrere Jahre lang das Athleticum-Team und war zwei Jahre lang im deutschen SKS-MiG-Team tätig.

Für die Weltmeisterschaft 2012 wurde er Schweizer Nationaltrainer. Vor drei Jahren absolvierte er seine professionelle Coaching-Ausbildung in Magglingen.

Weitere Informationen finden Sie unter www.activatecyprus.com

Daten des Cyprus Sunshine Cup 2019

21. bis 24. Februar Afxentia Internship Race (SH)

Ja…… soms hadden we gehoopt dat er een beter resultaat uit zou komen, maar over het geheel genomen ja. Daarom zijn we terug.

Hou je zelf van het eiland?

Vorig jaar zijn we nog een dag gebleven en hebben we de kans gehad om een beetje meer van het eiland te zien. Ik was onder de indruk van de verschillende gezichten die het eiland te bieden heeft. Zo origineel aan de ene kant en zo modern aan de andere kant. Ik vind het cool om hier te zijn. We kunnen erheen vliegen vanuit Bazel.

De Zwitserse langlaufloipe die u noemde: Waar komt het vandaan?

Zwitserland is niet erg groot, maar we hebben een hoge prestatiedichtheid, zowel voor vrouwen als voor mannen. Zodra er een bepaald volume aanwezig is en de lopers elkaar aankunnen, elkaar duwen en vervolgens vooruitgaan. Je ziet hem in veldrijden in België en Nederland. Je moet vechten om te weten dat je een positie hebt, dus je moet klaar zijn om de uitdaging aan te gaan.

Om er te komen waren modellen als Thomas Frischknecht en Christoph Sauser (wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars) zeker belangrijk, toch?

Het heeft zich ontwikkeld. Ten tijde van Ralph Näf (eerste helft van de jaren 2000) was er een groep jonge ruiters die plotseling goede resultaten wisten te behalen op het WK. Sommigen waren nog minder bekend in het openbaar en dit werd een motivatie: het toonde een perspectief op wat er werkelijk mogelijk is.

Heeft u speciale programma’s in Zwitserland?

Zo zijn er steeds meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een middagje vrij te nemen om te trainen en/of specifieke sportscholen te bezoeken. Maar ik zie dat niet noodzakelijkerwijs als een voordeel. De bereidheid om voor de doelstellingen te strijden is cruciaal. Er is een zeer goede cultuur ontstaan.

Is er een overdracht van knowhow tussen atleten van verschillende teams?

Zeker. Bijvoorbeeld, feedback op banden. Misschien niet in detail met high performance atleten, maar kennis en inzicht worden fundamenteel gegeven. In het najaar hadden we een ontmoeting met de teamleiders en werd er een presentatie gegeven over de hele test en werd getoond welke opties de teams moesten gebruiken. Het is beheersbaar, zelfs zonder veel geld te investeren.

Maakt dat deel uit van het Zwitserse geheim?

Ja, voor mij is het de openheid die ze onderling hebben. Dat is indrukwekkend. Voor de Olympische Spelen van Rio hadden we een ontmoeting met het Olympisch team, 15 atleten plus fysio’s en mechanica. 

We hadden een Duits spreker, Jonathan Briefs, die zichzelf een consultant noemt in communicatie en humor en die ook met Oostenrijkse skischansspringers werkte. Hij was twee dagen bij ons. Voor hem was het ongelooflijk indrukwekkend om te zien hoe open we voor elkaar staan. Dit was niet het geval bij skischansspringers. Ik zie dit als onderdeel van het succes van Zwitserland, dat u de kennis doorgeeft.

Zijn er ook geen grenzen tussen concurrenten?

Ze bestaan toch zeker, niet alles wordt gezegd. Toch is er een open geest.

Bruno, bedankt voor de woorden. We kijken ernaar uit u te ontmoeten in Cyprus. 

PROFIEL

Bruno Diethelm werd geboren in 1959 en woont in Thun (Diethelm: “de mooiste stad van Zwitserland”). 

Oorspronkelijk was hij een monteur en nam hij actief deel aan wegwedstrijden.

In 1993 richtte hij het team van Parkpre op, waarvan Christoph Sauser aan het begin van zijn carrière deel uitmaakte. Diethelm heeft verschillende cursussen gevolgd als coach/trainer, maar ook in massage om zijn atleten vooruit te helpen.

Diethelm leidde ook enkele jaren het Athleticum team en was twee jaar actief in het Duitse SKS-MiG team.

Voor het wereldkampioenschap voetbal 2012 werd hij een Zwitserse nationale coach. Drie jaar geleden voltooide hij zijn professionele coachingopleiding in Magglingen.

 Voor meer informatie, bezoek www.activatecyprus.com

Data van de Cyprus Sunshine Cup 2019

21 tot 24 februari Afxentia Stage Race (SHC)                                  

3 maart Amathous (C1)

Interview with the Swiss national coach Bruno Diethelm:

Openness makes us strong

Bruno Diethelm (59) has been coaching the national team of the world’s best cross-country specialists for six years and was recently elected third coach of the year in Switzerland. The Swiss juniors regularly come to Cyprus to participate in the Afxentia stage race. In this interview, the humble man reveals why he comes to the Cyprus Sunshine Cup, what a national coach does and tries to explain what makes Swiss domination in the cross-country discipline.

Bruno Diethelm, you finished third in the Swiss Coach of the Year Award, behind a football coach and an ice hockey coach. What does this mean for you?

For me, it is a great recognition for the sport of mountain biking and cycling in general in Switzerland. It is great that the sport has been so well received. Of course this was also connected to the worlds of Lenzerheide with its huge crowd. I am not happy because of myself, but because of the sport.

So you see this less as a reward for yourself than as a recognition for sport?

In sport so many people are responsible, including the association that offers us a platform and it was Swiss cycling that launched the World Cup initiative in Switzerland. I, who is holding on to it a bit and looking, don’t care.

That is an understatement, Mr Diethelm! As for ‘watching and standing’, what makes a coach of the national ATV team really a coach?

From the outside, I think this role is seen as someone who has a good life, who drives to the races, who has no stress, no workload and who is paid!

And what is that really like?

It’s the same! No, my advantage is that I can live my passion. Much of my work consists of planning, preparing, organizing. I have to keep my eyes and ears open for runners and developments. I need to look at what inputs can be entered, so we can stay one step ahead.

The young Swiss riders will open their season in Cyprus at the end of February. What are your objectives for the juniors there?

Sometimes the boys come and say, ‘Yes, it is cool, we fly to Cyprus to score UCI points’.

I tell them that even if I want to be nice, the level there is quite high! Moreover, the Afxentia stage race is a different format, not a cross-country race. For boys it’s about learning such things. Step-by-step, day-by-day analysis to improve at night. From Cyprus they need to bring a backpack with the things they learned.

What makes the Cyprus Sunshine Cup this season even more an ideal mountain bike destination for you?

Let us hope that the good weather, difficult terrain, a mental challenge.

Has this worked so far in previous years?

Yes…….. Sometimes we had hoped that a better result would come out, but overall yes. That is why we are back.

Do you like the island yourself?

Last year we stayed another day and had the opportunity to see a little more of the island. I was impressed by the different faces the island has to offer. So original on one side and so modern on the other. I think it’s cool to be here. We can fly there from Basel.

The Swiss cross-country trail you mentioned: Where does it come from?

Switzerland is not very big, but we have a high performance density, both for women and men. As soon as a certain volume is present and the runners can handle each other, push each other and then move forward. You see it in cyclocross riding in Belgium and the Netherlands. You have to fight to know that you have a position, so you have to be ready to take up the challenge.

To get there, models like Thomas Frischknecht and Christoph Sauser (world champions and Olympic medallists) were certainly important, right?

It has developed. At the time of Ralph Näf (first half of the 2000s) there was a group of young riders who suddenly achieved good results at the World Championships. Some were even less known in public and this became a motivation: it showed a perspective on what is really possible.

Do you have special programmes in Switzerland?

For example, there are more and more possibilities to take an afternoon off to train and/or visit specific gyms. But I do not necessarily see this as an advantage. The willingness to fight for the goals is crucial. A very good culture has emerged.

Is there a transfer of know-how between athletes from different teams?

Certainly. For example, feedback on tyres. Maybe not in detail with high performance athletes, but knowledge and insight are fundamentally given. In the autumn we met with the team leaders and a presentation was given about the whole test and the options the teams had to use were shown. It is manageable, even without investing a lot of money.

Is that part of the Swiss secret?

Yes, for me it is the openness they have among themselves. That is impressive. Before the Rio Olympics we met with the Olympic team, 15 athletes plus physios and mechanics.

We had a German speaker, Jonathan Briefs, who calls himself a consultant in communication and humour and who also worked with Austrian ski jumpers. He was with us for two days. For him it was incredibly impressive to see how open we are to each other. This was not the case with ski jumpers. I see this as part of the success of Switzerland, which passes on the knowledge to you.

Are there no borders between competitors?

They certainly do exist, not everything is said. Yet there is an open mind.

Bruno, thank you for the words. We look forward to meeting you in Cyprus.

 PROFILE

Bruno Diethelm was born in 1959 and lives in Thun (Diethelm: “the most beautiful city in Switzerland”).

Originally a mechanic, he took an active part in road races.

In 1993 he founded the Parkpre team, of which Christoph Sauser was a member at the beginning of his career. Diethelm has followed several courses as coach/trainer, but also in massage to help his athletes move forward.

Diethelm also led the Athleticum team for several years and was active for two years in the German SKS-MiG team.

For the World Cup 2012 he became a Swiss national coach. Three years ago he completed his professional coaching training in Magglingen.

 For more information, visit www.activatecyprus.com

Dates of the Cyprus Sunshine Cup 2019

21 to 24 February Afxentia Internship Race (SHC)                                  

March 3 Amathous (C1)

Entretien avec l’entraîneur national suisse Bruno Diethelm :

L’ouverture nous rend forts

Bruno Diethelm (59 ans) entraîne depuis six ans l’équipe nationale des meilleurs spécialistes mondiaux du cross-country et a récemment été élu troisième entraîneur de l’année en Suisse. Ses coureurs juniors suisses viennent régulièrement à Chypre pour participer à la course par étapes Afxentia. Dans cette interview, l’humble homme révèle pourquoi il vient à la Cyprus Sunshine Cup, ce que fait un entraîneur national et tente d’expliquer ce qui fait la domination suisse dans la discipline du cross-country.

Bruno Diethelm, vous avez terminé troisième du prix de l’entraîneur suisse de l’année, derrière un entraîneur de football et un entraîneur de hockey sur glace. Qu’est-ce que cela signifie pour vous ?

Pour moi, c’est une belle reconnaissance pour le sport du VTT et le cyclisme en général en Suisse. C’est formidable que le sport ait été si bien perçu. Bien sûr, cela était aussi lié aux mondes de Lenzerheide avec sa foule massive. Je ne suis pas heureuse à cause de moi, mais à cause du sport.

Vous voyez donc cela moins comme une récompense pour vous-même que comme une reconnaissance pour le sport ?

Dans le sport, tant de gens sont responsables, y compris l’association qui nous offre une plate-forme et c’est Swiss Cycling qui a lancé l’initiative de la Coupe du monde en Suisse. Moi, qui me tiens un peu là et regarde, je n’ai pas tant d’importance.

C’est peu dire, M. Diethelm ! Quant à “regarder et rester debout”, qu’est-ce qui fait qu’un entraîneur de VTT de l’équipe nationale est vraiment un entraîneur ?

De l’extérieur, je crois que ce rôle est perçu comme quelqu’un qui a une belle vie, qui conduit aux courses, qui n’a pas de stress, pas de charge de travail et qui est payé !

Et comment c’est en fait ?

C’est la même chose (rires) ! Non, mon avantage est que je peux vivre ma passion. Une grande partie de mon travail consiste à planifier, préparer, organiser. Je dois garder les yeux et les oreilles ouverts pour les coureurs et pour les développements. Je dois examiner quels intrants peuvent être introduits, afin que nous puissions garder une longueur d’avance.

Les jeunes coureurs suisses ouvrent leur saison à Chypre fin février. Quels sont vos objectifs pour les juniors là-bas ?

Parfois, les garçons viennent et disent : “Oui, c’est cool, on vole à Chypre pour marquer des points UCI”.

Je leur dis que même si je veux être gentil, le niveau est assez élevé là-bas ! D’ailleurs, la course par étapes d’Afxentia est un format différent, pas un cross-country. Pour les garçons, il s’agit d’apprendre de telles choses. Analyse étape par étape et jour par jour, pour s’améliorer jusqu’au lendemain. De Chypre, ils devraient emporter chez eux un sac à dos avec les choses qu’ils ont apprises.

Quoi d’autre fait de la Cyprus Sunshine Cup une destination VTT idéale pour vous cette saison ?

Espérons que le beau temps, un terrain difficile, un défi mental.

Est-ce que cela a fonctionné jusqu’à présent au cours des années précédentes ?

Oui…. parfois nous avions espéré qu’un meilleur résultat sortirait, mais dans l’ensemble oui. C’est pour ça qu’on revient.

Vous aimez l’île vous-même ?

L’année dernière, nous sommes restés un jour de plus et nous avons eu l’occasion de voir un peu plus de l’île. J’ai été impressionné par les différents visages que l’île présente. Si original d’un côté et si moderne de l’autre. Je pense que c’est cool d’être là. On peut y aller en avion depuis Bâle.

Le ” lead ” suisse en cross-country que vous avez mentionné : D’où vient-elle ?

La Suisse n’est pas très grande mais nous avons une grande densité de performance, tant chez les femmes que chez les hommes. Dès qu’un certain volume est présent et que les coureurs peuvent se manipuler, se pousser les uns les autres, puis aller de l’avant. Vous pouvez le voir en cyclocross en Belgique et en Hollande. Vous devez vous battre pour savoir que vous avez une position, donc vous devez être prêt à relever le défi.

Pour en arriver là, les modèles comme Thomas Frischknecht et Christoph Sauser (champions du monde et médaillés olympiques) étaient certainement importants, non ?

Elle s’est développée. A l’époque de Ralph Näf (première moitié des années 2000), il y avait un groupe de jeunes coureurs qui ont soudain réussi à obtenir de bons résultats en Coupe du Monde. Certains étaient encore plus méconnus en public et cela devenait une motivation : cela montrait une perspective sur ce qui est réellement possible.

Avez-vous des programmes spéciaux en Suisse ?

Il y a de plus en plus d’occasions, par exemple, de prendre un après-midi de congé pour s’entraîner et/ou de fréquenter des écoles de sport spécifiques. Mais je ne vois pas nécessairement cela comme un avantage. La volonté de se battre pour les objectifs est cruciale. Une très bonne culture a émergé.

Y a-t-il un transfert de savoir-faire entre les athlètes de différentes équipes ?

Certainement. Par exemple, le feedback sur les pneus. Peut-être pas en détail avec les athlètes de haut niveau, mais les connaissances et la perspicacité sont fondamentalement données. A l’automne, nous avons eu une réunion avec les chefs d’équipe et une présentation a été faite sur l’ensemble du test et il a été montré quelles options les équipes devaient utiliser. C’est gérable même sans investir beaucoup d’argent.

Ça fait partie du secret suisse ?

Oui, pour moi, c’est l’ouverture d’esprit qu’ils ont entre eux. C’est impressionnant. Avant les Jeux Olympiques de Rio, nous avons eu une réunion avec l’équipe olympique, 15 athlètes plus les physios et les mécaniciens.

Nous avions un germanophone, Jonathan Briefs, qui.se dit consultant en communication et humour et a également travaillé avec des sauteurs à ski autrichiens. Il était avec nous pendant deux jours. Pour lui, c’était incroyablement impressionnant de voir à quel point nous sommes ouverts l’un à l’autre. Ce n’était pas le cas avec les sauteurs à ski. Je vois cela comme une partie du succès suisse, que vous transmettez le savoir.

N’y a-t-il pas aussi des frontières entre les concurrents ?

Sûrement qu’ils existent, tout n’est pas dit. Néanmoins, il y a une ouverture d’esprit.

Bruno, merci pour les mots. Au plaisir de vous rencontrer à Chypre.

PROFIL

Bruno Diethelm est né en 1959 et vit à Thoune (Diethelm : “la plus belle ville de Suisse”).

A l’origine, il était mécanicien et participait activement aux courses sur route.

En 1993, il fonde l’équipe Parkpre, qui comprend entre autres Christoph Sauser au début de sa carrière. Diethelm a suivi plusieurs cours en tant que coach/entraîneur, mais aussi en massage afin d’aider ses athlètes à progresser.

Diethelm a également dirigé l’équipe Athleticum pendant plusieurs années et a été actif dans l’équipe allemande SKS-MiG pendant deux ans.

Pour la Coupe du monde 2012, il est devenu entraîneur national suisse. Il y a trois ans, il a terminé sa formation d’entraîneur professionnel à Macolin.

 Plus d’informations sur www.activatecyprus.com

Dates de la Cyprus Sunshine Cup 2019

21 au 24 février Course par étapes Afxentia (SHC)                                  

3 mars Amathous (C1)

Interview mit dem Schweizer Nationaltrainer Bruno Diethelm:

Offenheit macht uns stark

Bruno Diethelm (59) trainiert seit sechs Jahren die Nationalmannschaft der weltbesten Cross-Country-Spezialisten und wurde kürzlich in der Schweiz zum dritten Coach des Jahres gewählt. Die Schweizer Junioren kommen regelmässig nach Zypern, um am Afxentia Etappenrennen teilzunehmen. In diesem Interview verrät der bescheidene Mann, warum er zum Cyprus Sunshine Cup kommt, was ein Nationaltrainer macht und versucht zu erklären, was die Schweizer Dominanz in der Langlaufdisziplin ausmacht.

Bruno Diethelm, Sie wurden Dritter beim Swiss Coach of the Year Award, hinter einem Footballtrainer und einem Eishockeytrainer. Was bedeutet das für dich?

Für mich ist es eine grosse Anerkennung für den Sport des Mountainbikens und des Radfahrens im Allgemeinen in der Schweiz. Es ist großartig, dass der Sport so gut angenommen wurde. Natürlich war dies auch mit den Welten der Lenzerheide mit ihrer großen Menschenmenge verbunden. Ich bin nicht wegen mir selbst glücklich, sondern wegen des Sports.

Du siehst das also weniger als Belohnung für dich selbst, sondern als Anerkennung für den Sport?

So viele Menschen sind im Sport verantwortlich, darunter der Verband, der uns eine Plattform bietet, und es war der Schweizer Radsport, der die WM-Initiative in der Schweiz ins Leben gerufen hat. Ich, der ich ein wenig daran festhalte und schaue, kümmere mich nicht darum.

Das ist eine Untertreibung, Herr Diethelm! Was das “Beobachten und Stehen” betrifft, was macht einen Trainer der Nationalmannschaft ATV wirklich zum Coach?

Von außen gesehen denke ich, dass diese Rolle als jemand angesehen wird, der ein gutes Leben hat, der zu den Rennen fährt, der keinen Stress, keine Arbeitsbelastung hat und der bezahlt wird!

Und wie ist das wirklich?

Es ist das Gleiche! Nein, mein Vorteil ist, dass ich meine Leidenschaft leben kann. Ein großer Teil meiner Arbeit besteht aus der Planung, Vorbereitung und Organisation. Ich muss Augen und Ohren offen halten für Läufer und für Entwicklungen. Ich muss mir ansehen, welche Inputs importiert werden können, damit wir einen Schritt voraus sind.

Die jungen Schweizer Reiter werden ihre Saison in Zypern Ende Februar eröffnen. Was sind deine Ziele für die Junioren dort?

Manchmal kommen die Jungs und sagen: “Ja, es ist cool, wir fliegen nach Zypern, um UCI-Punkte zu sammeln”.

Ich sage ihnen, dass, selbst wenn ich nett sein will, das Niveau dort ziemlich hoch ist! Außerdem ist das Afxentia Etappenrennen ein anderes Format und kein Cross-Country-Rennen. Bei Jungen geht es darum, solche Dinge zu lernen. Schritt-für-Schritt-Analyse, um sich über Nacht zu verbessern. Aus Zypern müssen sie einen Rucksack mitnehmen, mit dem, was sie gelernt haben.

Was macht den Cyprus Sunshine Cup in dieser Saison noch mehr zu einem idealen Mountainbike-Ziel für Sie?

Hoffen wir, dass das gute Wetter, das schwierige Gelände, eine geistige Herausforderung.

Hat das in den Vorjahren bisher funktioniert?

Ja…………… Ja. Manchmal hatten wir gehofft, dass ein besseres Ergebnis herauskommen würde, aber insgesamt ja. Deshalb sind wir wieder da.

Magst du die Insel selbst?

Letztes Jahr waren wir noch einen Tag hier und hatten die Möglichkeit, noch ein wenig mehr von der Insel zu sehen. Ich war beeindruckt von den verschiedenen Gesichtern, die die Insel zu bieten hat. Auf der einen Seite so originell und auf der anderen so modern. Ich finde es cool, hier zu sein. Wir können von Basel aus dorthin fliegen.

Die von Ihnen erwähnte Schweizer Langlaufloipe: Woher kommt sie?

Die Schweiz ist nicht sehr gross, aber wir haben eine hohe Leistungsdichte, sowohl für Frauen als auch für Männer. Sobald ein bestimmtes Volumen vorhanden ist und die Kufen miteinander umgehen können, schieben Sie sich gegenseitig und bewegen Sie sich dann vorwärts. Sie können ihn beim Radrennen in Belgien und den Niederlanden sehen. Man muss kämpfen, um zu wissen, dass man eine Position hat, also muss man bereit sein, die Herausforderung anzunehmen.

Um dorthin zu gelangen, waren Modelle wie Thomas Frischknecht und Christoph Sauser (Weltmeister und Olympiasieger) sicherlich wichtig, oder?

Es hat sich weiterentwickelt. Zur Zeit von Ralph Näf (erste Hälfte der 2000er Jahre) gab es eine Gruppe junger Reiter, die plötzlich gute Ergebnisse bei der WM erzielten. Einige waren in der Öffentlichkeit noch weniger bekannt und das wurde zur Motivation: Es zeigte eine Perspektive auf das, was wirklich möglich ist.

Hast du spezielle Programme in der Schweiz?

So gibt es beispielsweise immer mehr Möglichkeiten, einen Nachmittag frei zu nehmen, um zu trainieren und/oder bestimmte Fitnessstudios zu besuchen. Aber ich sehe das nicht unbedingt als Vorteil. Die Bereitschaft, für die Ziele zu kämpfen, ist entscheidend. Es ist eine sehr gute Kultur entstanden.

Gibt es einen Know-how-Transfer zwischen Athleten aus verschiedenen Teams?

Sicherlich. Zum Beispiel Feedback zu Reifen. Bei Hochleistungssportlern vielleicht nicht im Detail, aber Wissen und Einsicht sind grundsätzlich gegeben. Im Herbst trafen wir uns mit den Teamleitern und es wurde eine Präsentation über den gesamten Test gehalten und gezeigt, welche Möglichkeiten die Teams nutzen konnten. Es ist überschaubar, auch ohne viel Geld zu investieren.

Ist das Teil des Schweizer Geheimnisses?

Ja, für mich ist es die Offenheit, die sie untereinander haben. Das ist beeindruckend. Für die Olympischen Spiele in Rio hatten wir ein Treffen mit dem Olympiateam, 15 Athleten sowie Physikern und Mechanikern.

Wir hatten einen deutschsprachigen Jonathan Briefs, der sich selbst als Berater für Kommunikation und Humor bezeichnet und auch mit österreichischen Skispringern gearbeitet hat. Er war zwei Tage lang bei uns. Für ihn war es unglaublich beeindruckend zu sehen, wie offen wir zueinander sind. Bei Skispringern war dies nicht der Fall. Ich sehe dies als Teil des Erfolgs der Schweiz, den Sie an das Wissen weitergeben.

Gibt es keine Grenzen zwischen den Wettbewerbern?

Sie existieren sicherlich, nicht alles ist gesagt. Doch es gibt einen offenen Geist.

Bruno, danke für die Worte. Wir freuen uns darauf, Sie in Zypern zu treffen.

PROFIL

Bruno Diethelm wurde 1959 geboren und lebt in Thun (Diethelm: “die schönste Stadt der Schweiz”).

Ursprünglich war er Mechaniker und nahm aktiv an Straßenrennen teil.

1993 gründete er das Parkpre-Team, dem Christoph Sauser zu Beginn seiner Karriere angehörte. Diethelm hat mehrere Kurse als Coach/Trainer, aber auch in der Massage absolviert, um seinen Athleten zu helfen, sich weiterzuentwickeln.

Diethelm leitete auch mehrere Jahre lang das Athleticum-Team und war zwei Jahre lang im deutschen SKS-MiG-Team tätig.

Für die Weltmeisterschaft 2012 wurde er Schweizer Nationaltrainer. Vor drei Jahren absolvierte er seine professionelle Coaching-Ausbildung in Magglingen.

Weitere Informationen finden Sie unter www.activatecyprus.com

Daten des Cyprus Sunshine Cup 2019

21. bis 24. Februar Afxentia Internship Race (SHC)                                  

3. März Amathous (C1)

Bruno Diethelm (59) coacht al zes jaar het nationale team van ’s werelds beste cross-country specialisten en werd onlangs verkozen tot derde coach van het jaar in Zwitserland. De Zwitserse junioren komen regelmatig naar Cyprus om deel te nemen aan de Afxentia etappekoers. In dit interview onthult de nederige man waarom hij naar de Cyprus Sunshine Cup komt, wat een nationale coach doet en probeert uit te leggen wat de Zwitserse overheersing in de cross-country discipline maakt.

Bruno Diethelm, je eindigde als derde in de Zwitserse Coach of the Year Award, achter een voetbalcoach en een ijshockeycoach. Wat betekent dit voor u?

Voor mij is het een grote erkenning voor de sport van mountainbiken en fietsen in het algemeen in Zwitserland. Het is geweldig dat de sport zo goed ontvangen is. Natuurlijk was dit ook verbonden met de werelden van Lenzerheide met zijn enorme menigte. Ik ben niet gelukkig vanwege mezelf, maar vanwege de sport.

Dus je ziet dit minder als een beloning voor jezelf dan als een erkenning voor sport?

In de sport zijn zoveel mensen verantwoordelijk, waaronder de vereniging die ons een platform biedt en het was de Zwitserse wielersport die in Zwitserland het WK-initiatief lanceerde. Ik, die me daar een beetje vasthoudt en kijkt, kan me niet zo veel schelen.

Dat is een understatement, mijnheer Diethelm! Wat betreft “kijken en staan”, wat maakt een coach van het nationale team ATV echt een coach?

Van buitenaf denk ik dat deze rol wordt gezien als iemand die een goed leven heeft, die naar de rassen rijdt, die geen stress, geen werklast heeft en die betaald wordt!

En hoe is dat eigenlijk?

Het is hetzelfde (lacht)! Nee, mijn voordeel is dat ik mijn passie kan beleven. Een groot deel van mijn werk bestaat uit plannen, voorbereiden, organiseren. Ik moet mijn ogen en oren openhouden voor lopers en voor ontwikkelingen. Ik moet kijken welke inputs kunnen worden ingevoerd, zodat we een stapje voor kunnen blijven.

De jonge Zwitserse renners openen eind februari hun seizoen op Cyprus. Wat zijn uw doelstellingen voor de junioren daar?

Soms komen de jongens en zeggen: “Ja, het is cool, we vliegen naar Cyprus om UCI punten te scoren”.

Ik vertel ze dat zelfs als ik aardig wil zijn, het niveau daar vrij hoog is! Bovendien is de Afxentia etappekoers een ander formaat, geen cross-country race. Voor jongens gaat het om het leren van dergelijke dingen. Stap-voor-stap, dag-voor-dag analyse om ’s nachts te verbeteren. Van Cyprus moeten ze een rugzak meenemen met de dingen die ze geleerd hebben.

Wat maakt de Cyprus Sunshine Cup dit seizoen nog meer een ideale mountainbike bestemming voor u?

Laten we hopen dat het goede weer, moeilijk terrein, een mentale uitdaging.

Heeft dit tot nu toe gewerkt in voorgaande jaren? 

Ja…… soms hadden we gehoopt dat er een beter resultaat uit zou komen, maar over het geheel genomen ja. Daarom zijn we terug.

Hou je zelf van het eiland?

Vorig jaar zijn we nog een dag gebleven en hebben we de kans gehad om een beetje meer van het eiland te zien. Ik was onder de indruk van de verschillende gezichten die het eiland te bieden heeft. Zo origineel aan de ene kant en zo modern aan de andere kant. Ik vind het cool om hier te zijn. We kunnen erheen vliegen vanuit Bazel.

De Zwitserse langlaufloipe die u noemde: Waar komt het vandaan?

Zwitserland is niet erg groot, maar we hebben een hoge prestatiedichtheid, zowel voor vrouwen als voor mannen. Zodra er een bepaald volume aanwezig is en de lopers elkaar aankunnen, elkaar duwen en vervolgens vooruitgaan. Je ziet hem in veldrijden in België en Nederland. Je moet vechten om te weten dat je een positie hebt, dus je moet klaar zijn om de uitdaging aan te gaan.

Om er te komen waren modellen als Thomas Frischknecht en Christoph Sauser (wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars) zeker belangrijk, toch?

Het heeft zich ontwikkeld. Ten tijde van Ralph Näf (eerste helft van de jaren 2000) was er een groep jonge ruiters die plotseling goede resultaten wisten te behalen op het WK. Sommigen waren nog minder bekend in het openbaar en dit werd een motivatie: het toonde een perspectief op wat er werkelijk mogelijk is.

Heeft u speciale programma’s in Zwitserland?

Zo zijn er steeds meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een middagje vrij te nemen om te trainen en/of specifieke sportscholen te bezoeken. Maar ik zie dat niet noodzakelijkerwijs als een voordeel. De bereidheid om voor de doelstellingen te strijden is cruciaal. Er is een zeer goede cultuur ontstaan.

Is er een overdracht van knowhow tussen atleten van verschillende teams?

Zeker. Bijvoorbeeld, feedback op banden. Misschien niet in detail met high performance atleten, maar kennis en inzicht worden fundamenteel gegeven. In het najaar hadden we een ontmoeting met de teamleiders en werd er een presentatie gegeven over de hele test en werd getoond welke opties de teams moesten gebruiken. Het is beheersbaar, zelfs zonder veel geld te investeren.

Maakt dat deel uit van het Zwitserse geheim?

Ja, voor mij is het de openheid die ze onderling hebben. Dat is indrukwekkend. Voor de Olympische Spelen van Rio hadden we een ontmoeting met het Olympisch team, 15 atleten plus fysio’s en mechanica. We hadden een Duitse spreker, Jonathan Briefs, die zichzelf een consultant noemt in communicatie en humor en die ook met Oostenrijkse skischansspringers werkte. Hij was twee dagen bij ons. Voor hem was het ongelooflijk indrukwekkend om te zien hoe open we voor elkaar staan. Dit was niet het geval bij skischansspringers. Ik zie dit als onderdeel van het succes van Zwitserland, dat u de kennis doorgeeft.

Zijn er ook geen grenzen tussen concurrenten?

Ze bestaan toch zeker, niet alles wordt gezegd. Toch is er een open geest.

Bruno, bedankt voor de woorden. We kijken ernaar uit u te ontmoeten in Cyprus. 

PROFIEL

Bruno Diethelm werd geboren in 1959 en woont in Thun (Diethelm: “de mooiste stad van Zwitserland”). 

Oorspronkelijk was hij een monteur en nam hij actief deel aan wegwedstrijden. In 1993 richtte hij het team van Parkpre op, waarvan Christoph Sauser aan het begin van zijn carrière deel uitmaakte. Diethelm heeft verschillende cursussen gevolgd als coach/trainer, maar ook in massage om zijn atleten vooruit te helpen.Diethelm leidde ook enkele jaren het Athleticum team en was twee jaar actief in het Duitse SKS-MiG team. Voor het wereldkampioenschap voetbal 2012 werd hij een Zwitserse nationale coach. Drie jaar geleden voltooide hij zijn professionele coachingopleiding in Magglingen.

Voor meer informatie, bezoek www.activatecyprus.com

Data van de Cyprus Sunshine Cup 2019

21 tot 24 februari Afxentia Stage Race (SHC)                                  

3 maart Amathous (C1)

Interview with the Swiss national coach Bruno Diethelm:

Openness makes us strong

Bruno Diethelm (59) has been coaching the national team of the world’s best cross-country specialists for six years and was recently elected third coach of the year in Switzerland. The Swiss juniors regularly come to Cyprus to participate in the Afxentia stage race. In this interview, the humble man reveals why he comes to the Cyprus Sunshine Cup, what a national coach does and tries to explain what makes Swiss domination in the cross-country discipline.

Bruno Diethelm, you finished third in the Swiss Coach of the Year Award, behind a football coach and an ice hockey coach. What does this mean for you?

For me, it is a great recognition for the sport of mountain biking and cycling in general in Switzerland. It is great that the sport has been so well received. Of course this was also connected to the worlds of Lenzerheide with its huge crowd. I am not happy because of myself, but because of the sport.

So you see this less as a reward for yourself than as a recognition for sport?

In sport so many people are responsible, including the association that offers us a platform and it was Swiss cycling that launched the World Cup initiative in Switzerland. I, who is holding on to it a bit and looking, don’t care.

That is an understatement, Mr Diethelm! As for ‘watching and standing’, what makes a coach of the national ATV team really a coach?

From the outside, I think this role is seen as someone who has a good life, who drives to the races, who has no stress, no workload and who is paid!

And what is that really like?

It’s the same! No, my advantage is that I can live my passion. Much of my work consists of planning, preparing, organizing. I have to keep my eyes and ears open for runners and developments. I need to look at what inputs can be entered, so we can stay one step ahead.

The young Swiss riders will open their season in Cyprus at the end of February. What are your objectives for the juniors there?

Sometimes the boys come and say, ‘Yes, it is cool, we fly to Cyprus to score UCI points’. I tell them that even if I want to be nice, the level there is quite high! Moreover, the Afxentia stage race is a different format, not a cross-country race. For boys it’s about learning such things. Step-by-step, day-by-day analysis to improve at night. From Cyprus they need to bring a backpack with the things they learned.

What makes the Cyprus Sunshine Cup this season even more an ideal mountain bike destination for you?

Let us hope that the good weather, difficult terrain, a mental challenge.

Has this worked so far in previous years?

Yes…….. Sometimes we had hoped that a better result would come out, but overall yes. That is why we are back.

Do you like the island yourself?

Last year we stayed another day and had the opportunity to see a little more of the island. I was impressed by the different faces the island has to offer. So original on one side and so modern on the other. I think it’s cool to be here. We can fly there from Basel.

The Swiss cross-country trail you mentioned: Where does it come from?

Switzerland is not very big, but we have a high performance density, both for women and men. As soon as a certain volume is present and the runners can handle each other, push each other and then move forward. You see it in cyclocross riding in Belgium and the Netherlands. You have to fight to know that you have a position, so you have to be ready to take up the challenge.

To get there, models like Thomas Frischknecht and Christoph Sauser (world champions and Olympic medallists) were certainly important, right?

It has developed. At the time of Ralph Näf (first half of the 2000s) there was a group of young riders who suddenly achieved good results at the World Championships. Some were even less known in public and this became a motivation: it showed a perspective on what is really possible.

Do you have special programmes in Switzerland?

For example, there are more and more possibilities to take an afternoon off to train and/or visit specific gyms. But I do not necessarily see this as an advantage. The willingness to fight for the goals is crucial. A very good culture has emerged.

Is there a transfer of know-how between athletes from different teams?

Certainly. For example, feedback on tyres. Maybe not in detail with high performance athletes, but knowledge and insight are fundamentally given. In the autumn we met with the team leaders and a presentation was given about the whole test and the options the teams had to use were shown. It is manageable, even without investing a lot of money.

Is that part of the Swiss secret?

Yes, for me it is the openness they have among themselves. That is impressive. Before the Rio Olympics we met with the Olympic team, 15 athletes plus physios and mechanics.

We had a German speaker, Jonathan Briefs, who calls himself a consultant in communication and humour and who also worked with Austrian ski jumpers. He was with us for two days. For him it was incredibly impressive to see how open we are to each other. This was not the case with ski jumpers. I see this as part of the success of Switzerland, which passes on the knowledge to you.

Are there no borders between competitors?

They certainly do exist, not everything is said. Yet there is an open mind.

Bruno, thank you for the words. We look forward to meeting you in Cyprus.

 PROFILE

Bruno Diethelm was born in 1959 and lives in Thun (Diethelm: “the most beautiful city in Switzerland”). Originally a mechanic, he took an active part in road races. In 1993 he founded the Parkpre team, of which Christoph Sauser was a member at the beginning of his career. Diethelm has followed several courses as coach/trainer, but also in massage to help his athletes move forward. Diethelm also led the Athleticum team for several years and was active for two years in the German SKS-MiG team. For the World Cup 2012 he became a Swiss national coach. Three years ago he completed his professional coaching training in Magglingen.

 For more information, visit www.activatecyprus.com

Dates of the Cyprus Sunshine Cup 2019

21 to 24 February Afxentia Internship Race (SHC)                                  

March 3 Amathous (C1)

Entretien avec l’entraîneur national suisse Bruno Diethelm :

L’ouverture nous rend forts

Bruno Diethelm (59 ans) entraîne depuis six ans l’équipe nationale des meilleurs spécialistes mondiaux du cross-country et a récemment été élu troisième entraîneur de l’année en Suisse. Ses coureurs juniors suisses viennent régulièrement à Chypre pour participer à la course par étapes Afxentia. Dans cette interview, l’humble homme révèle pourquoi il vient à la Cyprus Sunshine Cup, ce que fait un entraîneur national et tente d’expliquer ce qui fait la domination suisse dans la discipline du cross-country.

Bruno Diethelm, vous avez terminé troisième du prix de l’entraîneur suisse de l’année, derrière un entraîneur de football et un entraîneur de hockey sur glace. Qu’est-ce que cela signifie pour vous ?

Pour moi, c’est une belle reconnaissance pour le sport du VTT et le cyclisme en général en Suisse. C’est formidable que le sport ait été si bien perçu. Bien sûr, cela était aussi lié aux mondes de Lenzerheide avec sa foule massive. Je ne suis pas heureuse à cause de moi, mais à cause du sport.

Vous voyez donc cela moins comme une récompense pour vous-même que comme une reconnaissance pour le sport ?

Dans le sport, tant de gens sont responsables, y compris l’association qui nous offre une plate-forme et c’est Swiss Cycling qui a lancé l’initiative de la Coupe du monde en Suisse. Moi, qui me tiens un peu là et regarde, je n’ai pas tant d’importance.

C’est peu dire, M. Diethelm ! Quant à “regarder et rester debout”, qu’est-ce qui fait qu’un entraîneur de VTT de l’équipe nationale est vraiment un entraîneur ?

De l’extérieur, je crois que ce rôle est perçu comme quelqu’un qui a une belle vie, qui conduit aux courses, qui n’a pas de stress, pas de charge de travail et qui est payé !

Et comment c’est en fait ?

C’est la même chose (rires) ! Non, mon avantage est que je peux vivre ma passion. Une grande partie de mon travail consiste à planifier, préparer, organiser. Je dois garder les yeux et les oreilles ouverts pour les coureurs et pour les développements. Je dois examiner quels intrants peuvent être introduits, afin que nous puissions garder une longueur d’avance.

Les jeunes coureurs suisses ouvrent leur saison à Chypre fin février. Quels sont vos objectifs pour les juniors là-bas ?

Parfois, les garçons viennent et disent : “Oui, c’est cool, on vole à Chypre pour marquer des points UCI”. Je leur dis que même si je veux être gentil, le niveau est assez élevé là-bas ! D’ailleurs, la course par étapes d’Afxentia est un format différent, pas un cross-country. Pour les garçons, il s’agit d’apprendre de telles choses. Analyse étape par étape et jour par jour, pour s’améliorer jusqu’au lendemain. De Chypre, ils devraient emporter chez eux un sac à dos avec les choses qu’ils ont apprises.

Quoi d’autre fait de la Cyprus Sunshine Cup une destination VTT idéale pour vous cette saison ?

Espérons que le beau temps, un terrain difficile, un défi mental.

Est-ce que cela a fonctionné jusqu’à présent au cours des années précédentes ?

Oui…. parfois nous avions espéré qu’un meilleur résultat sortirait, mais dans l’ensemble oui. C’est pour ça qu’on revient.

Vous aimez l’île vous-même ?

L’année dernière, nous sommes restés un jour de plus et nous avons eu l’occasion de voir un peu plus de l’île. J’ai été impressionné par les différents visages que l’île présente. Si original d’un côté et si moderne de l’autre. Je pense que c’est cool d’être là. On peut y aller en avion depuis Bâle.

Le ” lead ” suisse en cross-country que vous avez mentionné : D’où vient-elle ?

La Suisse n’est pas très grande mais nous avons une grande densité de performance, tant chez les femmes que chez les hommes. Dès qu’un certain volume est présent et que les coureurs peuvent se manipuler, se pousser les uns les autres, puis aller de l’avant. Vous pouvez le voir en cyclocross en Belgique et en Hollande. Vous devez vous battre pour savoir que vous avez une position, donc vous devez être prêt à relever le défi.

Pour en arriver là, les modèles comme Thomas Frischknecht et Christoph Sauser (champions du monde et médaillés olympiques) étaient certainement importants, non ?

Elle s’est développée. A l’époque de Ralph Näf (première moitié des années 2000), il y avait un groupe de jeunes coureurs qui ont soudain réussi à obtenir de bons résultats en Coupe du Monde. Certains étaient encore plus méconnus en public et cela devenait une motivation : cela montrait une perspective sur ce qui est réellement possible.

Avez-vous des programmes spéciaux en Suisse ?

Il y a de plus en plus d’occasions, par exemple, de prendre un après-midi de congé pour s’entraîner et/ou de fréquenter des écoles de sport spécifiques. Mais je ne vois pas nécessairement cela comme un avantage. La volonté de se battre pour les objectifs est cruciale. Une très bonne culture a émergé.

Y a-t-il un transfert de savoir-faire entre les athlètes de différentes équipes ?

Certainement. Par exemple, le feedback sur les pneus. Peut-être pas en détail avec les athlètes de haut niveau, mais les connaissances et la perspicacité sont fondamentalement données. A l’automne, nous avons eu une réunion avec les chefs d’équipe et une présentation a été faite sur l’ensemble du test et il a été montré quelles options les équipes devaient utiliser. C’est gérable même sans investir beaucoup d’argent.

Ça fait partie du secret suisse ?

Oui, pour moi, c’est l’ouverture d’esprit qu’ils ont entre eux. C’est impressionnant. Avant les Jeux Olympiques de Rio, nous avons eu une réunion avec l’équipe olympique, 15 athlètes plus les physios et les mécaniciens. Nous avions un germanophone, Jonathan Briefs, qui.se dit consultant en communication et humour et a également travaillé avec des sauteurs à ski autrichiens. Il était avec nous pendant deux jours. Pour lui, c’était incroyablement impressionnant de voir à quel point nous sommes ouverts l’un à l’autre. Ce n’était pas le cas avec les sauteurs à ski. Je vois cela comme une partie du succès suisse, que vous transmettez le savoir.

N’y a-t-il pas aussi des frontières entre les concurrents ?

Sûrement qu’ils existent, tout n’est pas dit. Néanmoins, il y a une ouverture d’esprit.

Bruno, merci pour les mots. Au plaisir de vous rencontrer à Chypre.

PROFIL

Bruno Diethelm est né en 1959 et vit à Thoune (Diethelm : “la plus belle ville de Suisse”). A l’origine, il était mécanicien et participait activement aux courses sur route. En 1993, il fonde l’équipe Parkpre, qui comprend entre autres Christoph Sauser au début de sa carrière. Diethelm a suivi plusieurs cours en tant que coach/entraîneur, mais aussi en massage afin d’aider ses athlètes à progresser.Diethelm a également dirigé l’équipe Athleticum pendant plusieurs années et a été actif dans l’équipe allemande SKS-MiG pendant deux ans. Pour la Coupe du monde 2012, il est devenu entraîneur national suisse. Il y a trois ans, il a terminé sa formation d’entraîneur professionnel à Macolin.

 Plus d’informations sur www.activatecyprus.com

Dates de la Cyprus Sunshine Cup 2019

21 au 24 février Course par étapes Afxentia (SHC)                                  

3 mars Amathous (C1)

Interview mit dem Schweizer Nationaltrainer Bruno Diethelm:

Offenheit macht uns stark

Bruno Diethelm (59) trainiert seit sechs Jahren die Nationalmannschaft der weltbesten Cross-Country-Spezialisten und wurde kürzlich in der Schweiz zum dritten Coach des Jahres gewählt. Die Schweizer Junioren kommen regelmässig nach Zypern, um am Afxentia Etappenrennen teilzunehmen. In diesem Interview verrät der bescheidene Mann, warum er zum Cyprus Sunshine Cup kommt, was ein Nationaltrainer macht und versucht zu erklären, was die Schweizer Dominanz in der Langlaufdisziplin ausmacht.

Bruno Diethelm, Sie wurden Dritter beim Swiss Coach of the Year Award, hinter einem Footballtrainer und einem Eishockeytrainer. Was bedeutet das für dich?

Für mich ist es eine grosse Anerkennung für den Sport des Mountainbikens und des Radfahrens im Allgemeinen in der Schweiz. Es ist großartig, dass der Sport so gut angenommen wurde. Natürlich war dies auch mit den Welten der Lenzerheide mit ihrer großen Menschenmenge verbunden. Ich bin nicht wegen mir selbst glücklich, sondern wegen des Sports.

Du siehst das also weniger als Belohnung für dich selbst, sondern als Anerkennung für den Sport?

So viele Menschen sind im Sport verantwortlich, darunter der Verband, der uns eine Plattform bietet, und es war der Schweizer Radsport, der die WM-Initiative in der Schweiz ins Leben gerufen hat. Ich, der ich ein wenig daran festhalte und schaue, kümmere mich nicht darum.

Das ist eine Untertreibung, Herr Diethelm! Was das “Beobachten und Stehen” betrifft, was macht einen Trainer der Nationalmannschaft ATV wirklich zum Coach?

Von außen gesehen denke ich, dass diese Rolle als jemand angesehen wird, der ein gutes Leben hat, der zu den Rennen fährt, der keinen Stress, keine Arbeitsbelastung hat und der bezahlt wird!

Und wie ist das wirklich?

Es ist das Gleiche! Nein, mein Vorteil ist, dass ich meine Leidenschaft leben kann. Ein großer Teil meiner Arbeit besteht aus der Planung, Vorbereitung und Organisation. Ich muss Augen und Ohren offen halten für Läufer und für Entwicklungen. Ich muss mir ansehen, welche Inputs importiert werden können, damit wir einen Schritt voraus sind.

Die jungen Schweizer Reiter werden ihre Saison in Zypern Ende Februar eröffnen. Was sind deine Ziele für die Junioren dort?

Manchmal kommen die Jungs und sagen: “Ja, es ist cool, wir fliegen nach Zypern, um UCI-Punkte zu sammeln”.

Ich sage ihnen, dass, selbst wenn ich nett sein will, das Niveau dort ziemlich hoch ist! Außerdem ist das Afxentia Etappenrennen ein anderes Format und kein Cross-Country-Rennen. Bei Jungen geht es darum, solche Dinge zu lernen. Schritt-für-Schritt-Analyse, um sich über Nacht zu verbessern. Aus Zypern müssen sie einen Rucksack mitnehmen, mit dem, was sie gelernt haben.

Was macht den Cyprus Sunshine Cup in dieser Saison noch mehr zu einem idealen Mountainbike-Ziel für Sie?

Hoffen wir, dass das gute Wetter, das schwierige Gelände, eine geistige Herausforderung.

Hat das in den Vorjahren bisher funktioniert?

Ja…………… Ja. Manchmal hatten wir gehofft, dass ein besseres Ergebnis herauskommen würde, aber insgesamt ja. Deshalb sind wir wieder da.

Magst du die Insel selbst?

Letztes Jahr waren wir noch einen Tag hier und hatten die Möglichkeit, noch ein wenig mehr von der Insel zu sehen. Ich war beeindruckt von den verschiedenen Gesichtern, die die Insel zu bieten hat. Auf der einen Seite so originell und auf der anderen so modern. Ich finde es cool, hier zu sein. Wir können von Basel aus dorthin fliegen.

Die von Ihnen erwähnte Schweizer Langlaufloipe: Woher kommt sie?

Die Schweiz ist nicht sehr gross, aber wir haben eine hohe Leistungsdichte, sowohl für Frauen als auch für Männer. Sobald ein bestimmtes Volumen vorhanden ist und die Kufen miteinander umgehen können, schieben Sie sich gegenseitig und bewegen Sie sich dann vorwärts. Sie können ihn beim Radrennen in Belgien und den Niederlanden sehen. Man muss kämpfen, um zu wissen, dass man eine Position hat, also muss man bereit sein, die Herausforderung anzunehmen.

Um dorthin zu gelangen, waren Modelle wie Thomas Frischknecht und Christoph Sauser (Weltmeister und Olympiasieger) sicherlich wichtig, oder?

Es hat sich weiterentwickelt. Zur Zeit von Ralph Näf (erste Hälfte der 2000er Jahre) gab es eine Gruppe junger Reiter, die plötzlich gute Ergebnisse bei der WM erzielten. Einige waren in der Öffentlichkeit noch weniger bekannt und das wurde zur Motivation: Es zeigte eine Perspektive auf das, was wirklich möglich ist.

Hast du spezielle Programme in der Schweiz?

So gibt es beispielsweise immer mehr Möglichkeiten, einen Nachmittag frei zu nehmen, um zu trainieren und/oder bestimmte Fitnessstudios zu besuchen. Aber ich sehe das nicht unbedingt als Vorteil. Die Bereitschaft, für die Ziele zu kämpfen, ist entscheidend. Es ist eine sehr gute Kultur entstanden.

Gibt es einen Know-how-Transfer zwischen Athleten aus verschiedenen Teams?

Sicherlich. Zum Beispiel Feedback zu Reifen. Bei Hochleistungssportlern vielleicht nicht im Detail, aber Wissen und Einsicht sind grundsätzlich gegeben. Im Herbst trafen wir uns mit den Teamleitern und es wurde eine Präsentation über den gesamten Test gehalten und gezeigt, welche Möglichkeiten die Teams nutzen konnten. Es ist überschaubar, auch ohne viel Geld zu investieren.

Ist das Teil des Schweizer Geheimnisses?

Ja, für mich ist es die Offenheit, die sie untereinander haben. Das ist beeindruckend. Für die Olympischen Spiele in Rio hatten wir ein Treffen mit dem Olympiateam, 15 Athleten sowie Physikern und Mechanikern. Wir hatten einen deutschsprachigen Jonathan Briefs, der sich selbst als Berater für Kommunikation und Humor bezeichnet und auch mit österreichischen Skispringern gearbeitet hat. Er war zwei Tage lang bei uns. Für ihn war es unglaublich beeindruckend zu sehen, wie offen wir zueinander sind. Bei Skispringern war dies nicht der Fall. Ich sehe dies als Teil des Erfolgs der Schweiz, den Sie an das Wissen weitergeben.

Gibt es keine Grenzen zwischen den Wettbewerbern?

Sie existieren sicherlich, nicht alles ist gesagt. Doch es gibt einen offenen Geist.

Bruno, danke für die Worte. Wir freuen uns darauf, Sie in Zypern zu treffen.

PROFIL

Bruno Diethelm wurde 1959 geboren und lebt in Thun (Diethelm: “die schönste Stadt der Schweiz”). Ursprünglich war er Mechaniker und nahm aktiv an Straßenrennen teil. 1993 gründete er das Parkpre-Team, dem Christoph Sauser zu Beginn seiner Karriere angehörte. Diethelm hat mehrere Kurse als Coach/Trainer, aber auch in der Massage absolviert, um seinen Athleten zu helfen, sich weiterzuentwickeln. Diethelm leitete auch mehrere Jahre lang das Athleticum-Team und war zwei Jahre lang im deutschen SKS-MiG-Team tätig. Für die Weltmeisterschaft 2012 wurde er Schweizer Nationaltrainer. Vor drei Jahren absolvierte er seine professionelle Coaching-Ausbildung in Magglingen.

Weitere Informationen finden Sie unter www.activatecyprus.com

Daten des Cyprus Sunshine Cup 2019

21. bis 24. Februar Afxentia Internship Race (SHC)                                  

3. März Amathous (C1)

copyright: Bikincyprus