Irina Kalentieva opent seizoen in Cyprus

Irina Kalentieva opent seizoen in Cyprus

Aan de tweede race van de Cyprus Sunshine Cup 2019 zal tweevoudig wereldkampioene Irina Kalentieva deelnemen. Op Amathous zal de Russin te maken krijgen met hevige concurrentie van onder andere Yana Belomoina en het trio van Ghost Factory Racing renners. In de mannenrace zal de Tsjechische Ondrej Cink proberen te bereiken wat hij op Afxentia niet kon: een ritzege pakken.

Irina Kalentieva (Möbel Märki) is 41 jaar oud, maar is nog steeds één van de beste crosscountrybikers ter wereld, iets wat ze vorig jaar bewees op de wereldkampioenschappen in Lenzerheide, waar ze tiende werd, ondanks dat ze om gezondheidsredenen geen goed seizoen had.

In haar eerste wedstrijd van het seizoen 2007 en 2009 zullen de wereldkampioene en de Olympische bronzen medaillewinnaar van 2008 echter een aantal renners op een rijtje zetten die dankzij de vierdaagse Afxentia etappekoers al gewend zijn aan de intensiteit van de concurrentie.

De Nederlandse kampioene Anne Terpstra, de Hongaarse kampioen Barbara Benko en ook de verrassende vierde plaats bij Afxentia, Lisa Pasteiner uit Oostenrijk, vertegenwoordigen de kleuren van Ghost Factory Racing. Ze zijn allemaal kandidaten voor de overwinning op de oude ruïnes van Amathous.

De winnares van de wereldbeker van 2017, Yana Belomoina (CSCT Sandd Bafang), zal ook op zondag racen, hoewel de Oekraïense niet helemaal op snelheid was op Afxentia. “Mijn geest was klaar, maar na handbreuk in augustus en een pauze van twee maanden is mijn lichaam nog niet klaar,” geeft Belomoina toe. Toch moet ze worden beschouwd als een podiumkandidaat.

De Belgische kampioene, Githa Michiels (Primaflor Mondraker), presteerde ook niet zoals ze vorige week hoopte, maar dat kan zo veranderen voor het stand-alone XCO evenement.

Mannen: Lokale held brengt vertrouwen

Behalve Bartlomej Wawak, zullen de topbikers van Afxentia het opnieuw in Amathous op zondag bestrijden.
Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek) komt naar het cross-country circuit bij Limassol met het vertrouwen van een Afxentia-winnaar. Hij zal echter rekening moeten houden met zijn landgenoot Ondrej Cink (Kross Racing), die een zeer sterke indruk maakte op de etappes in het Macherasgebergte en zeker als één van de favorieten begint.

David Nordemann (CST Sandd Bafang) pakte vorige week ondanks vermoeide benen de derde plaats in het algemeen klassement in en zal de XCO-race een jeugdige flair geven. De Oostenrijker Karl Markt (Möbel Märki) werd sterker en sterker tijdens Afxentia en hoopt die trend voort te zetten, terwijl de Russische renner, Timofei Ivanov, er na zijn ritwinst van vorige week ook een moet zijn.

Het zal zeer interessant zijn hoe de Cyprioot Andreas Miltiadis zal presteren. De lokale held mengde zich met de topbikers tijdens Afxentia, met name op de derde plaats in de tweede etappe, en zou met vertrouwen aan de wedstrijd moeten beginnen.
De winnaar van 2017, Matthias Stirnemann (Möbel Märki), zei na Afxentia dat het hem nog steeds aan “de levendigheid” zou ontbreken, maar als hij goed hersteld is, hoopt hij “op zondag een goede wedstrijd te rijden”.

Tijdschema, zondag 3 maart

09:15 U17, Masters, Amateurs
11:00 uur Elite Vrouwen
11:01 Junior Vrouwen
13:15 Elite Mannen
13:16 Junior Mannen
15:00 Prijsuitreikingsceremonie

Bron: PM

Foto: ©Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion