Jaroslav Kulhavy en Martina Berta winnen de laatste etappe van de Mediterranean Epic 2021

Jaroslav Kulhavy en Martina Berta winnen de laatste etappe van de Mediterranean Epic 2021

De Olympisch kampioen XCO van Londen 2012, Jaroslav Kulhavy, en de jonge Italiaanse belofte, Martina Berta, pakken de explosieve laatste etappe van de Mediterranean Epic. Er zijn geen wijzigingen in het algemeen klassement en Daniele Braidot en Ramona Forchini zijn de eindwinnaars.

Een korte maar intense dag wachtten de bikers die hunkerden naar de finish van de Mediterranean Epic 2021. Een parcours van 48 km en 1.000 meter klimmen was het laatste obstakel dat moest worden overwonnen op een dag waarop de vermoeidheid van de lange marathonetappe van de dag ervoor voelbaar was. Oropesa del Mar was opnieuw het start- en eindpunt van deze dag waarin de renners door een reeds bekend soort terrein zouden rollen. Van asfaltklimmetjes tot veeleisende stukken singletracks en vooral twee lange afdalingen die de meest technische rijders in verrukking brachten. Dit alles op een ideale stralende dag en met een perfecte temperatuur. Alle ingrediënten die van deze streek een ideaal terrein maken om te fietsen.

Op competitief niveau begon de mannencategorie met alles te beslissen. De eerste 4 renners werden gescheiden door minder dan een minuut. De Italiaanse broers Daniele en Luca Braidot, eerste en tweede in het algemeen klassement, hadden de moeilijke taak om een wedstrijd te controleren die naar verwachting zeer nerveus zou zijn. De Oostenrijker Daniel Geismayr (Trek Pirelli) en de Nederlander Hans Becking (Buff Scott) waren zijn grootste bedreigingen.

De eerste technische afdaling zorgde voor de eerste grote selectie, volgens het script dat we al gezien hadden in andere dagen. De Duitser Sasha Weber (Trek Vaude) en de Oostenrijker Martin Stosek (Canyon Northwave) vielen aan in de kopgroep, op zoek naar de etappe overwinning. Beiden waren hoofdrolspelers in de wedstrijd, hoewel mechanische problemen hen kansloos lieten in het algemeen klassement, een bewijs dat om de Middellandse Zee Epic te winnen het niet alleen de moeite waard is over een goede vorm te beschikken. De Tsjech Jaroslav Kulhavy, één van de beste bikers uit de geschiedenis van het mountainbiken, had de leiding over een intens tempo dat uiteindelijk de vluchters zou neutraliseren.

In de laatste beklimming van de wedstrijd verloor Danie Geismayr het contact met die kopgroep en Becking profiteerde ervan om te proberen het podium van het algemeen klassement te bestormen. De laatste kilometers werden een duel tussen de twee, die hun respectievelijke groepen trokken in een gevecht om die laatste trede van het eindpodium te bereiken. Geismayr wist contact te maken met de groep van Hans Becking en vanaf dat moment was alle opwinding gericht op de strijd om de laatste etappe te winnen. Kulhavy slaagde erin om de groep in de laatste meters te leiden. Uiteraard met de snelste man in zijn wiel, de Nieuw-Zeelander Sam Gaze (Alpecin Fenix). Een valpartij op enkele meters van het einde bezorgde Jaroslav Kulhavy echter de ritzege op een presenteerblaadje. Een prestigieuze winnaar voor deze laatste etappe en een teken dat de Tsjechische renner is teruggekeerd naar de beste versie van zichzelf dit jaar waar hij zich 100% zal richten op de fiets-marathon wedstrijden.

Het was een nerveuze en snelle race. Ik voelde me de hele wedstrijd erg goed, ondanks het feit dat ik de afgelopen weken thuis niet heb kunnen trainen op de fiets vanwege de sneeuw. Ik ben erg blij met de overwinning. De Mediterranean Epic heeft indruk op me gemaakt met zijn niveau van organisatie en zijn routes. Ik hoop volgend jaar terug te kunnen komen“, verklaarde Kulhavy aan de finish.

Met deze resultaten is Daniele Braidot de nieuwe winnaar van de Mediterranean Epic, na een regelmatige race en zonder problemen van welke aard dan ook. Zijn broer Luca Braidot en Daniel Geismayr maakten het eindpodium compleet. Victor Manuel Ferández (BeeHi Lee Cougan) was de beste Spanjaard met een 8e plaats algemeen.

Bij de vrouwen nam de Zwitserse Ramona Forchini (jb Brunex Superior) de dag ervoor de leiderstrui, met een voorsprong van meer dan 7 minuten op Chiara Teocchi. In deze laatste etappe zette ze zich in om de wedstrijd te controleren zonder risico’s te nemen om zo haar 3de opeenvolgende overwinning in de Mediterranean Epic te bezegelen. Een mijlpaal die moeilijk te evenaren zal zijn.

De etappe werd beslist in een spannende eindsprint tussen drie leden van het Italiaanse team. Martina Berta zou de snelste zijn, en versloeg Eva Lechner en Chiara Teocchi zelf, tweede in het algemeen klassement na twee etappes te hebben gewonnen. Martina Berta maakte de top-3 algemeen compleet.

Op deze manier wordt de 4e editie van de Mediterranean Epic afgesloten. Een bijzonder complexe editie voor de organisatie om te voldoen aan alle geldende sanitaire protocollen en een veilige race te garanderen voor bikers, organisatie en locaties. En een bewijs dat het mogelijk is om in de huidige omstandigheden sportevenementen van wereldklasse te houden. Deze dag heeft ook gediend om de positieve feedback van de deelnemers te verifiëren over de routes, het organisatorische niveau en de kwaliteit van een startgrid dat de beste fiets-marathon rijders van de planeet heeft samengebracht in zijn première in de UCI categorie. SHC. Een mooi punt en eindpunt voor de editie 2021 van de Mediterranean Epic en tegelijkertijd het vertrekpunt voor de editie 2022.

Bron en foto’s: PM