Jens Schuermans en Frans Claes kunnen verrassen in Cape Epic

Jens Schuermans en Frans Claes kunnen verrassen in Cape Epic

Jens Schuermans en Frans Claes staan zondag aan de start van de Cape Epic, de loodzware mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika. Het duo is volgens de organisatie één van de schaduwfavorieten. Het Belgische Team zou de komende acht dagen wel eens kunnen verrassen.

De beste Belgische cross country mountainbiker en de beste Belgische marathon mountainbiker samen in één team. Dat kan niet anders dan goed gaan in de Cape Epic, de achtdaagse etappewedstrijd van wereldniveau in en rond Kaapstad. De deelname hing nochtans aan een zijden draadje. Zo’n 7 weken geleden crashte Frans Claes tijdens de Swiss Epic en leek zijn seizoen voorbij. Maar na een snelle revalidatie kreeg de Leuvenaar alsnog groen licht om deel te nemen aan de Cape Epic.

Claes: “Ik heb het genoegen om met Jens Schuermans het Belgische team BIDON Recup – Showpad te vormen. Jens is toch een grote naam in de mountainbikewereld: hij heeft al twee Olympische Spelen op zijn naam staan en is onlangs voor de vijfde keer op rij Belgisch kampioen cross country geworden. Het is fantastisch dat hij met mij dit avontuur aangaat. “ 

Schuermans: “De Cape Epic staat al jaren op mijn bucketlist maar het kwam nooit goed uit met mijn planning. Ik ben dus heel erg blij dat ik hier met Frans kan deelnemen aan dit avontuur. Het is ook iets helemaal anders dan ik gewoon ben: ik rijd cross country, dat zijn korte en snelle races. Hier rijd je elke dag een marathon en dat acht dagen lang. Toch denk ik dat de Cape Epic me moet liggen: dit is mountainbike pur sang en daar houd ik van.”

De Belgische kampioen cross country heeft zich niet specifiek kunnen voorbereiden op de Cape Epic. Het voorbije jaar was volledig afgestemd op de Olympische Spelen. De lange duurtrainingen die je nodig hebt voor de Cape Epic stonden dus niet op de agenda van Schuermans. Voor de ervaren Frans Claes mag dit geen probleem zijn. 

Claes: “Jens komt uit de snellere cross country-discipline. Ik denk dat hij mij op sleeptouw kan nemen in het eerste gedeelte van de wedstrijd. In het laatste gedeelte zal mijn ervaring in dit soort wedstrijden de doorslag geven. Ik denk wel dat we een mooie tandem vormen.” “We zijn inderdaad twee verschillende atleten in een verschillende discipline.”, vult Schuermans aan. “Ik kan hoog in wattages gaan, Frans heeft de jarenlange ervaring om lange wedstrijden perfect in te delen over meerdere dagen. Dat is volgens mij de sterkte van ons team.

De organisatoren hebben Schuermans en Claes gebombardeerd tot schaduwfavorieten. De twee Belgische mountainbikers vinden dat een hele eer, toch blijven ze met beide voeten op de grond staan. 

Claes “Het is al een overwinning op zich dat ik hier kan zijn na mijn horrorcrash in augustus. We hebben geen torenhoge ambities, maar we willen wel graag zo hoog mogelijk eindigen in het klassement. Een top 10-plaats zou al mooi zijn. We bekijken het van dag tot dag. Ik hoop dat mijn hand het volhoudt, want het zijn toch acht zware fietsdagen op ruw terrein. Moesten we op een slechte dag veel tijd verliezen, dan kunnen we nog altijd proberen om een etappe te winnen.”

De Cape Epic start zondag 17 oktober in Kaapstad en eindigt op zondag 24 oktober in Val de Vie.

Foto: ©Magicofacamera

Bron: PM