Kate Courtney en Mathieu van der Poel winnen shorttrack in wereldbekerrace Albstadt

Kate Courtney en Mathieu van der Poel winnen shorttrack in wereldbekerrace Albstadt

Wereldkampioene Kate Courtney, heeft bij de vrouwen haar eerste zege gepakt in de wereldbeker shorttrack in Albstadt. Mathieu van der Poel maakte een quasi verloren positie goed(waar hebben we dat nog gezien?) en de vliegende Nederlander pakte, net als vorig jaar, de shorttrackzege bij de mannen in Albstadt.G

De opbouw van het pre-wereldbekerseizoen is nog steeds even intens en de spanning op de startlijn van de Short Track-races was voelbaar. De gezichten zijn bekend, maar het niveau van de wedstrijd is onbekend.

Voor het eerst was het niet het kenmerkende startpistool dat de start van de race betekende, maar de Formule 1-stijl verlichting. Toen rood op groen werd, was het Jolanda Neff die de start van de race in een stroomversnelling bracht en het seizoen 2019 leidde.
Een bliksemsnelle openingsronde zag het veld uiteen spatten, maar toen Neff op het asfalt van de start/finish kwam, ging ze rechtop zitten, evalueerde de schade en kwam de race weer samen. Hierna staken een aantal renners hun neus aan het venster en ging het tempo weer de hoogte in. Eerst was er Ramona Forchini – wiens mooie vorm te zien was in de eerste Zwitserse bekerwedstrijden – en daarna nam de eerstejaarselite, Sina Frei, de leiding.

Haar teamgenoot van Ghost Factory Racing, Barbara Benko, was altijd attent mee vooraan, net als Courtney. De winnares van vorig jaar, Annika Langvad, was op dit moment niet zo sterk uit als velen hadden verwacht.

Brandau neemt het voortouw

Halfkoers nam Elizabeth Brandau het voortouw en daar bleef ze de volgende paar ronden. De Duitse kampioene gaf de Albstadtse menigte veel om over te juichen, vooral omdat haar eerste tempo injectie veel renners in moeilijkheden leek te brengen. Het was echter pas na zestien minuten racen dat de beslissende breuk werd gemaakt. Pauline Ferrand-Prevot crashte in de bocht in de pumptracksectie en bracht Annie Last en Benko achter haar en de rest van het veld tot stilstand, terwijl de rest van het veld moeite had om ze te ontwijken. Brandau leidde voor Neff, Courtney, AnneTauber, Kathrin Stirnemann, Linda Indergand, Chloe Woodruff, Langvad, Frei en Forchini.

Vanaf dan lanceerde Courtney een laatste ronde aanval die Neff kon volgen, maar niet meer bij haar geraakte. De jonge wereldkampioene maakte er heel langgerekte spurt van om haar eerste wereldbekeroverwinning te behalen.

“Mijn tactiek was om het in het begin langzaam te doen en dan in de laatste ronde helemaal vol te gaan”, aldus Courtney daarna. “Het was perfect, de laatste ronde was heel moeilijk, maar dat is normaal voor een Short Track race. Ik ben echt blij”.

Neff eiste de tweede plaats op, nog steeds geen Short Track overwinning voor haar, maar ze zal tevreden zijn met een goede start van haar campagne. “Het is mij gelukt om in een goede positie te komen en dit is gelukt. Op het einde kwam ik er net niet meer bij, maar ik ben erg positief over mijn gevoel en over het feit dat de wedstrijd zo is verlopen.

Vertraagd bij de start, lange sprint aan de finish

Het langverwachte duel tussen Mathieu van der Poel en Nino Schurter stelde niet teleur, want twee van ’s werelds belangrijkste wielersterren brachten een spannende seizoensopener te berde.

Zoals we gewend zijn geraakt tijdens zijn wegwedstrijden, heeft Van der Poel een prachtige sprint ingezet om de overwinning in Albstadt te pakken. Het was echter geen eenvoudige wedstrijd voor de opvallende Short Track performer van vorig jaar. Van der Poel, die op de tweede startrij begon, zat vast achter een langzaam startende Gerhard Kershbaumer die de memo over het nieuwe startlichtensysteem niet bleek te hebben ontvangen. Van der Poel werd in het midden in het peloton ingehaald en zag er verre van goed uit voor hem, vooral omdat de snelheid vooraan zo hardnekkig hoog was.

Mathias Flückiger, Lars Forster, Henrique Avancini, Ondrej Cink, Maxime Marotte en Nino Schurter brachten vooraan al hun kanonnen in stelling, maar de winnaar was nog zeker niet bekend. Het hele veld reed breeduit, maar op de één of andere manier vond Van der Poel een andere versnelling en na veertien minuten racen reed hij naar de voorkant van het peloton.

Op zich was dit een gewaagde prestatie, maar de Nederlander viel vervolgens aan en deed het veld uiteenspatten. Uiteindelijk werden de koplopers echter weer gevat door Marotte en begon een kopgroep van twaalf aan de laatste ronde.

De Europese kampioen was nooit ver weg in de kopgroep van de wedstrijd geweest en de laatste ronde was daar geen uitzondering op. Forster viel aan op de singletrack, waardoor van der Poel en Schurter nog werk te doen hadden om het veld aan te drijven. Het was een dappere poging, maar Van der Poel had een antwoord en haalde voor de laatste bochten in om als eerste op het asfalt te komen en zo zijn eerste wereldbekerzeges van het seizoen te pakken.

“Toen de grote aanval kwam, had ik wat terrein verloren en kon ik niet meer volgen. Toen het samen kwam probeerde ik aan te vallen, maar ik wist dat ik wist dat het moeilijk zou zijn toen Mathieu kwam en dat het geen schande was om tegen hem te verliezen”, zei Forster.

Van der Poel was natuurlijk blij met de overwinning van vandaag, maar hij zegt dat het geen indicatie geeft voor zondag.
“Het was moeilijk om terug te komen uit het midden van het peloton omdat de snelheid zo hoog was. Ik had niet verwacht dat de aanval zou standhouden. De ervaring leert dat één aanval niet genoeg is”, zei hij.

Schurter rondde het driemanspodium af.
“Ik ben erg blij”, verklaarde hij aan de finish. “Ik had vanaf het begin superieure benen. Ik probeerde in mijn eentje aan te vallen, maar uiteindelijk ging de tactiek fout omdat er nog twee ronden te gaan waren, niet één. Het is jammer dat we de zege niet voor het team hebben veilig te stellen maar voor mezelf ben ik blij met mijn vorm.”.

Meer op: www.world-cup-albstadt.de

Foto’s: Armin M. Küstenbruck en Jochen Haar

Bron: Erhard Goller