Katie Compton debuteert in Superprestige in Zonhoven

Katie Compton debuteert in Superprestige in Zonhoven

 De Superprestigemanche in Zonhoven heeft zich in enkele jaren tijd opgewerkt tot een absolute klassieker voor de veldritliefhebbers. Zondag komen op en rond ‘De Kuil’ enkele primeurs aan bod: Katherine Compton is voor het eerst te zien in een Superprestigemanche en supertalent Tom Pidcock maakt zijn debuut als belofte in een klassementscross. Bovendien wordt het zondag schitterend weer!

Twee weken na een dominante overwinning van Mathieu van der Poel in Gieten houdt de Superprestige halt in Zonhoven. Wout van Aert kon profiteren van de competitieve klassementstelling in de Superprestige met zijn tweede plaats en staat dus op amper één puntje. Na vorig weekend, waarin de wereldkampioen aangaf dat hij zich beter dan ooit voelde dit seizoen, lijkt er dus een herhaling aan te komen van Zonhoven 2016. Toen maakten eeuwige rivalen van der Poel en van Aert er een prachtig spektakel van, met de Nederlandse kampioen als winnaar. “Wout krijgt in Zonhoven alvast een gedroomd parcours om de kloof met Mathieu van de voorbije weken helemaal te dichten”, bouwt Erwin Vervecken de spanning alvast op.

Amerikaanse glorie in Zonhoven?
Bij de vrouwen staat Katherine Compton aan de start. De Amerikaanse kampioene neemt voor het eerst deel aan een Superprestigemanche en zal meteen haar zandtechniek moeten bovenhalen. Dé zandspecialiste is natuurlijk Sanne Cant. De wereldkampioene kende een voorbereiding met horten en stoten door een maagprobleem, al zou intussen het ergste achter de rug zijn. Een duel tussen de wereldkampioene en de Amerikaanse kampioene kondigt zich mogelijk aan. “Ik heb deze wedstrijd altijd al willen betwisten”, is ze enthousiast. “Ik zocht op YouTube filmpjes van de wedstrijd. Natuurlijk heb ik al gehoord van ‘de kuil’! Elke zichzelf respecterende cyclocrossfan tot in de Verenigde Staten kent die afdaling. Ik heb geen schrik, want ik hou van steile afdalingen.”

Naast de afdalingen is vooral de ondergrond een moeilijkheidsfactor voor de Amerikaanse. “Ik ben zandcrossen niet gewoon en kan er in mijn land niet al te vaak op trainen. Gelukkig heb ik gisteren mijn traditioneel slechte dag van de jetlag gekregen (Compton landde vorige vrijdag in België, red.), dus op zondag zal ik op het juiste moment fit zijn. Zonhoven wordt ongetwijfeld een combinatie tussen techniek en uithouding.”

Ze looft de Belgische televisie omdat er zoveel vrouwenwedstrijden live uitgezonden worden op tv, één van de redenen waarom ze nu een hele winter in het land vertoeft. “Ik hoop dat Sanne beter is”, wenst ze haar concurrente veel beterschap. “Altijd pijnlijk om te zien dat je lijf niet doet wat je wil. Ze is zo sterk, zeker in het zand. Hopelijk rijdt ze zondag mee in de voorste gelederen. Mijn grootste concurrenten zijn naast Cant wellicht vrouw-in-vorm Maud Kaptheijns, Nikki Harris en Ellen Van Loy.”

 

Pidcock’s debuut als U23

Tom Pidcock is de regerende wereldkampioen tijdrijden op de weg bij de junioren. Hij duikt dit weekend voor het eerst het veld in als belofte, nadat hij vorig jaar de tegenstand nog degradeerde op en rond de kuil in Zonhoven. Ook voor hem wordt het uitkijken wat hij kan, in zijn eerste klassementscross als een Telenet Fidea Lion. Onder de hoede van Sven Nys dus, die vijf keer als eerste over de meet kwam in Zonhoven.

Met duizenden dolenthousiaste supporters die de kuil zullen bezetten, is de Superprestige-manche in Zonhoven altijd een hoogdag voor de cyclocross. De sport is immers populairder dan ooit. De jeugdinitiatie op woensdag lokte een recordaantal deelnemers met enkele honderden kleine veldrijdertjes. En alle jeugdcategorieën zijn ruim een week helemaal volzet, omdat het maximum van zeventig starters gehaald werd. Bij de elitemannen zal er met een veertigtal renners ook een mooi deelnemersveld aan de start staan.

Doldwaze Downhill Race

De waaghalzen met een steekje los kunnen zich dit jaar opnieuw amuseren in Zonhoven. Tussen 13u en 13u30 wordt ter afwachting van de vrouwenwedstrijd de Downhill Race gereden. Een doldwaze tijdrit waarbij deelnemers zich zo snel mogelijk van de ene kant van de kuil naar de andere kant moeten begeven, al dan niet in een gekke outfit. Maar er is ook een leuke prijs voor de beste outfit en er zijn tal van troostprijzen te winnen. Als de dames elite even later voor het eerst ‘De Kuil’ induiken, is het publiek daardoor helemaal opgewarmd om een cyclocrossfeestje te bouwen tot na de mannenrace! Inschrijven kan nog!

Programma:

 

09u30: Nieuwelingen
10u45: Ridley Cup voor Internationale Junioren
12u00: Sport Vlaanderen Superprestige voor Internationale Beloften

13u00: Downhill race
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Telenet Superprestige elite

Voor meer info: http://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/2017/nl/

Foto: Bart Knops