Koning Regelmaat Wout Van Aert pakt voor de tweede maal op rij de Belgische titel.

Koning Regelmaat Wout Van Aert pakt voor de tweede maal op rij de Belgische titel.

Wout Van Aerts heeft zijn favorietenrol waar gemaakt op het BK veldrijden in Oostende. Hij reed van start tot finish aan de leiding. Kevin Pauwels pakte zilver, Laurens Sweeck het brons.

Dat het een saaie wedstrijd beloofde te worden was voor iedereen duidelijk. Van de eerste meters in het zand trok Wout Van Aert door en liet hij de naaste concurrenten al meteen achter. Heel wat renners hebben geprobeerd om het gat te dichten maar slaagden niet in hun opzet. De enige die wat kon naderen was Kevin Pauwels die de tweede plaats bemachtigde voor Laurens Sweeck die 3/4 van de wedstrijd het werk heeft opgeknapt.

Bij de elites kregen de 100e editie van het Belgische Kampioenschap. Alle fietsen werden gescand alvorens de renners op appel kwamen. Daarna mochten zij zich opstellen voor hun wedstrijd. Nerveusiteit was af te lezen van de deelnemers bij de aanvang van de wedstrijd. De moeilijkheid in deze wedstrijd was om de juiste bandenkeuze te maken. Alle toppers waren in zichzelf gekeerd bij de opstelling aan de start. Nog een laatste aanmoediging van hun verzorgers en dan vol op de wedstrijd. De start werd gegeven en Wout Van Aert spurtte al als een bezettenen naar de kop van de wedstrijd. Niemand kon aan de balken springen in die eerste ronde. Meeusen, Vermeersch schoven op naar de voorste gelederen. Op naar de brug waar alles op een lang lint hing. Allemaal met volle snelheid naar beneden richting de zandstrook. Van Aert nam al meteen een paar lengtes op Vermeersch, Meeusen, Aerts, Merlier, Aernouts, Peeters. Maar de beer Van Aert was al los. De anderen zagen hem vertrekken naar zijn solo wedstrijd. Aerts Toon zag het gevaar en probeerde meteen te reageren. Hij bleef op 50 meter hangen van Wout Van Aert. Merlier, Vermeersch, Aerts groepeerden en probeerden samen het gat te dichten maar tevergeefs. De anderen concurrenten volgden op twee meter van deze drie volgers. Merlier kwam hulp bieden aan zijn kopman. Hij kwam de boel wat afstoppen zodat zijn kopman Wout Van Aert nog meer voorsprong kon sprokkelen. Maar Toon Aerts vond het niet kunnen en zette zich meteen terug aan de kop van de volgersgroep. Het voorspelbare gebeurde al meteen. Wout Van Aert koos het hazenpad en zag voor de rest van de wedstrijd niemand meer terug.

Ronde twee : Wout Van Aert los van de rest van de groep. Hij had toen al een voorsprong van 15 sec op Aerts, Merlier, Vermeersch, Meeusen en Peeters. De mannen van Marlux Napoleon Games hadden blijkbaar hun start gemist maar kwamen stilletjes aan in hun ritme op zoek naar de volgers. Wout Van Aert gaf een goede indruk. Aerts, Merlier, Peeters, Vermeersch en Meeusen bleven op een kloof van 15 sec. hangen. Iserbyt die bij de profs gestart was, hing op dat ogenblik op een 13e plaats op bijna 2 minuten 15 van de koploper. Het achtervolgende groepje liet het tempo zakken en uit de achtergrond konden meer renners komen aansluiten. Hierdoor kregen we een volgende groep van ongeveer 10 rijders met onder meer Laurens Sweeck, Jim Aernouts, Klaas Vantornout, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels die kwamen aansluiten. Jim Aernouts voelde zich geroepen om wat kopwerk te gaan doen en joeg het tempo terug de hoogte in. Merlier speelde het ploegenspel goed. Telkens er iemand probeerde om het tempo de hoogte in te halen ging hij afstoppen.

Ronde drie : Met nog zeven ronden voor de boeg reed Wout Van Aert al helemaal alleen rond. Zijn voorsprong op de achtervolgers zag je ronde na ronde groeien. Vooral Toon Aerts nam zijn verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar Wout Van Aert. Ook Peeters wou zich voorin gaan mengen maar koos eerst voor een fietswissel. Merlier stopte opnieuw af. Dat was het teken aan de wand voor Merlier om zijn kansen te wagen. Hij ging aan de kop rijden. Peeters moest enkele meters laten op de groep van Aerts, Vermeersch, Merlier. De anderen moesten ook weer bij bikkelen om de achterstand niet te groot te laten worden. De fut was eruit bij de groep. Ze wisten dat zij mochten strijden voor de dichte ereplaatsen.

Jens Adams werd tijdens die ronde uit koers genomen omdat hij de materiaalpost was in gereden. Zijn entourage stond niet klaar met de fiets. Hij deed een stop en go maar stond niet volledig stil. Dat was niet volgens de regels van het spel en daardoor werd hij uit de wedstrijd genomen.

Ronde vier : Wout Van Aert controleerde de wedstrijd. 1/3 van de wedstrijd was al achter de rug en hij kon zijn gashendel al wat minder open draaien. Aerts en Vermeersch knapten het werk op in de achtervolging. Kevin Pauwels zijn gezicht stond op onweer. De omloop in Oostende lag hem niet zo goed. We kregen een achtervolgende groep van 12 rijders. Laurens Sweeck gooide een eerste bommetje in de groep aan de zandstrook. Maar Aerts en Vermeersch reageerden en sloten aan na de brug. Merlier moest lengtes prijs geven. Rob Peeters ziet het gewemmel van Merlier en gooide zich er voorin. Vermeersch, Aerts en Sweeck verdapperde voor een tweede maal waardoor het voor Aerts te snel ging. Vermeersch deelde een mentale tik uit naar Aerts toe. Vermeersch reed gemakkelijk naar Laurens Sweeck toe. Met zijn tweetjes konden ze de strijd aangaan voor de ereplaatsen. Aerts moest laten begaan. Hij werd opgeslorpt door Jim Aernouts, Rob Peeters, Klaas Vantornout, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels, Tom Meeusen.

Ronde vijf : met nog vijf ronden te rijden reed Wout Solo door de zandstroken van Oostende heen. Laurens Sweeck loste heel wat werk op in de achtervolging. Vermeersch volgde in zijn spoor. Aerts bleef kopwerk doen in de achtervolging op de twee vluchters. Stil vallen zou zeker niet voorkomen bij Wout Van Aert. Sweeck ging wisselen waardoor Vermeersch even alleen op de tweede plaats kwam te zitten. Het werd een tactisch spel. Alles uit de achtergrond kwam terug aansluiten bij de twee vluchters. Het tempo werd gedrukt. Dat speelde natuurlijk nog meer in het voordeel van de kopman Wout Van Aert. Hij kon rustig zijn rondjes afmaaien.

Ronde zes : met nog vier ronden te rijden kunnen we stellen dat Wout Van Aert outstanding is. Sweeck kon een lichte afscheiding verkrijgen op zijn medevluchters. Toon Aerts begon zich zorgen te maken en zag heel wat volk uit de achtergrond terugkeren. Hij zag ze op dat ogenblik vliegen. Michael Vanthourenhout begon de achtervolging te organiseren. Maar de voorsprong van Wout Van Aert was groot genoeg dat hij niks te vrezen had. Bastaens reed op dat ogenblik aan de kop van de elites zonder contract.  Aerts begon te twijfelen aan zichzelf en kwam ten val. Daardoor was de veer helemaal gebroken bij hem. Vermeersch vergallopeerde zich en moest ook even bekomen van zijn inspanningen. Sweeck bouwde een kloofje uit op Aernouts en Michael Vanthourenhout. Merlier, Vermeersch, Pauwels, Vantornout schoven stilletjes dichterbij. Ook zij begonnen in hun kansen te geloven.

Ronde zeven : Het tempo aanhouden was de boodschap voor Wout Van Aert. Sweeck kwam onder stoom te staan. Ook Michael Vanthourenhout ging gezwind door de passages heen. Kevin Pauwels begon in zijn ritme te komen en schoof langzaam op naar de kop van de groep. Hij voelde zich niet gelukkig maar deed er alles aan om nog een mooie plek in de wacht te slepen. Zo sluw als een vos hij is weten we dat hij wel wat in petto heeft in de finale van de wedstrijd. Wout Van Aert overschaduwde het parcours op zoek naar zijn tegenstanders. Hij zag dat de voorsprong voldoende bleek. Michael Vanthourenhout slorpte Laurens Sweeck op en ging vol door. Maar ook Pauwels kwam bij Sweeck te zitten. De Marlux Napoleon Games mannen probeerden het Laurens zo moeilijk mogelijk te maken. Welke kaart zou er getrokken worden?

Ronde acht : voor Van Aert werd het nu genieten. Hij wist toch dat er nog weinig kon fout lopen. Voor de achtervolgers werd het een zware wedstrijd. Met drie rijders voor de tweede en de derde plaats. Wetende dat Laurens Sweeck gesandwicht zat tussen de mannen van Marlux Napoleon Games. Dat werd een moeilijke opdracht. Pauwels ging de actie overnemen van Michael. Dat zijn we natuurlijk niet gewoon van Kevin Pauwels. Dus was het alle hens aan dek. Nog eens een versnelling van Kevin Pauwels aan de materiaalpost en weer werd Sweeck gedwongen om het gat te dichten. De strijd voor de dichte ereplaatsen kon beginnen.  Laurens Sweeck geraakte wat achterop door een kleine schuiver in het zand. Dat was het moment voor de mannen van Marlux Napoleon Games om hun slag te slaan. Maar Laurens vocht terug. Michael zette opnieuw een aanval in aan de brug en daardoor werd Laurens opnieuw onder druk gezet. Kevin Pauwels reed mee in zijn zetel. Merlier en Aernouts hielden deze groep wel in het visier maar konden nooit een rol van betekenis spelen.

Ronde negen : De laatste ronde van een buitengewone solo slim van Wout Van Aert. Niemand kon maar in zijn buurt komen. Hij genoot van de aandacht die hij kreeg van zijn supporters. Nam de tijd om zijn supporters te groeten en zijn entourage te bedanken om dan vlot naar de overwinning toe te rijden. Het werd zijn tweede Belgische titel op rij bij de elites. Kevin Pauwels vond zijn tijd gekomen en zette Sweeck onder druk. Hij ging het kopwerk voor zijn rekening nemen en ging vol voor de tweede plaats. Het werd nog een spannende strijd voor plaats twee – drie – vier. Pauwels reed weg van Laurens Sweeck die op zijn beurt nog wat aanvallen van Merlier moest verweren. Het was uiteindelijk Kevin Pauwels die de tweede plaats bemachtigden. Laurens Sweeck mocht zijn kampioenschap afsluiten met een derde plaats. Merlier werd vierde en was ontgoocheld dat hij niet mee het podium op kon met zijn kersverse Kampioen Wout Van Aert

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Kevin Pauwels
  3. Laurens Sweeck
  4. Tim Merlier
  5. Toon Aerts

Bij de elites zonder contract ging de winst naar Bastaens voor Merlier en De Clercq.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Marc Bluys