Koppenbergcross 2015: cross van de ontbolsteringen

Koppenbergcross 2015: cross van de ontbolsteringen

Jolien Verschueren en Wout van Aert die allebei de overwinning opeisen in deze mooie maar o zo zware cross. Omstandigheden waar het publiek alleen maar van kan dromen , een parcours wat er knap maar zwaar bij ligt al zou je dat niet zeggen. De commentaren van de renners die ondanks dat ze als de gladiatoren worden gezien in het crossen altijd een goed gevoel krijgen in het Belgische hart van de wielersport.
Jolien Verschueren en Femke van den Driessche , twee super talenten uit het Belgische die allebei vanaf de Koppenberg cross vaandeldragers van hun vrouwen team zijn geworden. Jolien, die wij al eens voor de camera hadden, en al eens meerdere malen een klein interview af hebben genomen was in ieder geval samen met Femke de revelatie bij de vrouwen in Oudenaarde. Femke die brutaal de kop neemt en in haar gehaastheid misschien wel een paar keer valt , terugvalt in de wedstrijd maar weer naar de 2 de plaats rijd. ik vecht en kom boven , mooi om te zien van deze 19 jarige kanjer van het Kleur op maat Team. Nikki Harris is goed in vorm, maar elke keer net niet en ze zit er echt tegen aan te hinken . Een klein beetje meer geluk en ze pakt haar grote zege. Sanne Cant , wat een vrouw zeg , niet haar ding dat klimmen wat ze ronduit erkent, maar wat ze de laatste ronde laat zien is toch van wereldklasse om naar plek 4 te rijden op een ronde die haar niet ligt.
Eerlijkheidshalve vond ik het jammer dat Pavla Havlikova er niet was. Maar zij verkoos om een wedstrijd in eigen land te rijden, omdat ze in Tjechie erg populair is. De veldrijdsters van de andere kant van de grote plas hadden hun eigen Panam games en reden uiteraard een thuis wedstrijd in Cincinnati Cycle cross alwaar de vrouwen natuurlijk hun ding deden. Jammer natuurlijk dat ze er niet bij waren.Maar de schermutselingen tussen bijvoorbeeld , Jolien , Femke , Katie , Crystal , Amanda , Pavla, e.a. gaat weer gebeuren in Koksijde en dan weten we ook wat de rensters van de lage landen echt waard zijn tegen de kleppers van de wereld.
De Elite mannen tenslotte , de eerste ronde was het een optocht zonder hart en dan vanaf de 2 de ronde schiet de wedstrijd op gang. Kevin Pauwels , waarom doe je niet mee in de wedstrijd , je wacht af en af en af en bemoeit je nergens mee? Als ik zie hoe Kevin de laatste 2 rondes rijdt, dan ontlokt mij dat de vraag: kun je echt niet harder , kun je echt niet Wout v Aert en Lars v d Haar eerder bij benen. Ik denk van wel met die ontketende laatste rondes die er uit geperst worden. Je zou bijna vermoeden dat er een beetje vertrouwen in eigen kunnen mist om dat laatste beetje te geven wat je gezien je 2 laatste rondes schijnbaar wel hebt. Het EK in Huijbergen is dat je doel ?
Tja, Wout v Aert die nog even een paar vermetelen in de goede vorm verkerende Thijs van Amerongen en Diether Sweeck tolereert aan de kop en dan vanaf ongeveer ronde 3-4 er eens een goede snok aan gaat geven. Wat moet je momenteel zeggen over Wout? top sporter , top coureur en alleenheerser over het rijk der crossers. Zoiets zal het zijn en volgens de coach Niels Albert vertoont Wout voorlopig geen tekenen van verval. Dan is daar toch zoals altijd die kleine Ollander die nog wel eens een glaasje van de tafel komt gooien of nog wel eens menig karretje in de poep rijdt. Lars die de vorige dag heel leep in de laatste ronde Wout van Aert versloeg in Boom en toch weer die tik uitdeelt , geen grote tik maar toch.
Lars die komend weekend in Huijbergen als gastheer optreedt voor de verzamelde Europese Elite en zeker geen kaas van zijn brood laat eten. Alle tekenen geven aan dat hij wel de te kloppen man is en Wout van Aert en Kevin Pauwels gaan daar hun handen meer dan vol aan hebben. Het thuis voordeel zal Lars vleugels geven op een voor zijn lijf geschreven parcours.
Voor nu ben ik klaar , rustend en denkend over het komende weekend zit er een weekend op wat in meerdere zaken echt top was.Tot ziens en tot in Huijbergen , EK cyclocross en de Vrouwen en Mannen Elite krijgen via Omroep Brabant en Sporza een volledige uitzending.

Jan v Dijk