KTM Bike Vision UCI team naar UCI World Junior series Mankele bike Park South Africa

Op zaterdag 30 januari stond de eerste internationale wedstrijd op het programma voor het kersverse UCI mtb team “KTM Bike Vision”. Hieronder volgt een verslag van onze South Afrika trip…

Na een lange reis via Istanbul kwamen we aan in Johannesburg en via de Schoemanskloof vervolgden we onze reis naar het 315km Noord Oostelijker gelegen Nelspruit.Deze“toeganspoort” tot het Krugerpark is een ware ontdekking met een 60.000 tal inwoners.Onze gastvrouw “Lorraine” van Chilli high B&B stond ons vol ongeduld op te wachten,waarna we snel onze intrek namen in haar B&B. De eerste ontmoeting met Zuid Afrika was uiterst hartelijk. Iedereen was super vriendelijk, zeer gedienstig en zeer gastvrij.We voelden ons meteen thuis.Op woensdag reden we richting het “Mankele Bike park” voor een eerste verkenning van het parcours.Ook daar werden we koninklijk ontvangen, met uitleg over het parcours, het verloop van de wedstrijd en de technische bijstand. De eerste verkenning van het parcours verliep onder een verschroeiende zon. Met temperaturen tot 34° was het voor ons West Europeanen niet eenvoudig om aangepast te geraken aan de omstandigheden.

Een gevarieerd parcours, lange rechte stukken afgewisseld met de nodige single tracks , nijdige klimmen en enkele technische passage’s op een rotsachtige ondergrond, zouden deze wedstrijd niet makkelijk maken.

Onze 2 meegereisde renners Arnaud en Jens hadden het parcours snel onder controle,maar de warmte was voor onze jongens toch serieus wennen.Na enkele dagen ter plaatse waren we klaar voor de wedstrijd.Inzet tonen , ervaring opdoen, intens proeven van de overzeese sfeer en alles geven.

Arnaud en Jens op stage met KTM Bikevision in Zuid-Afrika

In de 3 aspecten slaagden ze met glans.Arnaud startte als een kanon. Van op startplaats 33 kwam hij in de eerste ronde als 19e door aan de finish. Gezien de warmte nam Arnaud even wat gas terug, maar bleef wel constante rondetijden neerzetten. Aan het einde van de wedstrijd reed hij in z’n eerste wedstrijd bij de U23-eliten als 15e over de meet wat hem één UCI punt opleverde. Zijn gedrevenheid zorgde ervoor dat hij als 1ejaars dit mooie resultaat kon neerzetten in de voor ons toch wel ongewone weersomstandigheden tegen tegenstanders als James Reid.

Voor Jens was het eveneens zijn eerste internationale wedstrijd in de junioren categorie.Hij begon rustigeraan de wedstrijd maar schoof ronde na ronde enkele plaatsjes op.Op het technische parcours wist hij mooie lijnen uit te zetten en de hindernissen op een zuivere en gecontroleerde manier te passeren.Tijdens de trainingen sprak men over hem en over de manier waarop hij de drops als 1ejaars junior loepzuiver wist te nemen.In de laatste ronde kwam Jens nog sterk opzetten maar had de buitenbocht en dat was in de sprint in zijn nadeel. Van ver zette hij de sprint in, dook in een onwaarschijnlijk gaatje maar moest het bekopen inde laatste bocht.Na anderhalf uur wedstrijd legde Jens knap beslag op een 24e plaats, en was daarmee 5e eerste jaars junior.

Voor ons (als nieuw UCI mtb team) was dit toch wel een speciale ervaring. We waren één van “the overseas teams” wat ons ginder toch wel een bepaald soort aanzien verschafte. Het was een leerrijke ervaring in een super gastvriendelijk land.Zeker voor herhaling vatbaar, allen daarheen…