Langvad en Ivanov winnen derde rit Sunshine Cup

Langvad en Ivanov winnen derde rit Sunshine Cup

De Deense wereldkampioen Marathon, Annika Langvad, won de derde etappe van de Afxentia Stage Race in Cyprus in Lythrodontas, ondanks een defect, en nam ternauwernood de gele trui van Anna van der Breggen. De Rus Timofei Ivanov won de sprint van een negenkoppige kopgroep voor Jan Skarnitzl uit Tsjechië, die zijn voorsprong verdedigde.

Annika Langvad (Specialized Racing) en Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) toonden op de derde dag opnieuw hun kracht. De Deen en de Nederlander trokken zich tijdens de eerste beklimming van de wedstrijd af en werden na 20 kilometer al met meer dan een minuut voorsprong gemeld.

Het was weer een dag van teamwork, die de perfecte gelegenheid bood om zich voor te bereiden op Cape Epic. “We spraken met elkaar en ik probeerde haar de weg te wijzen op de afdaling, dat helpt zeker,” legt Annika Langvad uit met het oog op de etappekoers in Zuid-Afrika.
Maar in de afdaling na de tweede bevoorradingszone, tussen kilometer 43 en 46, was het teamwerk plotseling voorbij.

Langvad had te kampen met een defect aan het achterwiel. De vijfvoudig wereldkampioene stuurde van der Breggen voorop en moest vervolgens Sina Frei en Lisa Pasteiner (beide Ghost Factory Racing) voorbij laten gaan. Maar de 34-jarige bewees haar klasse, en na een wielwissel in de derde technische zone begon ze aan een grote inhaalslag. Ze haalde de twee Ghost-rijders in en sloot het gat terug naar Van der Breggen.

“Na de wissel zette ik de druk op de ketel. Anna zei toen dat ik gewoon door moest gaan en dat heb ik gedaan”, zei ze.
Het verschil tussen de twee Specialized-collega’s was 37,8 seconden in de finish, twee seconden meer dan het gat voor de etappe. Met deze twee seconden voorsprong zit Annika nu in de leiderstrui voor de laatste crosscountry etappe.

Teamwerk was ook de naam van de wedstrijd voor de twee Ghost renners, Lisa Pasteiner en Sina Frei. Een derde ploegmaat, Anne Terpstra, was in de mix tot twee lekke banden haar terugvielen.
Pasteiner en Frei besloten niet tegen elkaar te sprinten bij de finish, maar het was Pasteiner wiens voorwiel de lijn als derde overstak, 2:25 minuten na Langvad. In het algemeen klassement zijn de twee gescheiden door iets minder dan twee seconden.

“We zeiden dat de crosscountryrace de derde plaats in het algemeen klassement zal bepalen,” legt Lisa Pasteiner uit. De zilveren medaillewinnaar van het junior wereldkampioenschap van 2016 is misschien niet de favoriet, maar de Oostenrijker is blij met haar vorm. “Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, zeker niet op zulke lange etappes in een rittenkoers. De korte etappe op donderdag was nog steeds begrijpelijk, maar ook vandaag voelde ik me goed”, aldus Pasteiner.

Mannen: Leidend duo van Miltiadis / Grotts worden ingehaald

Op de 17 kilometer lange klim, voor de singletrack van Kakokefalos, lanceerde Howard Grotts een aanval, maar de Amerikaan had een metgezel. Verbazingwekkend genoeg was het Andreas Miltiadis, de Cypriotische ster die al een derde plaats in de tweede rit had bemachtigd.

Op km 48 in de derde bevoorradingszone hadden Grotts en Miltiadis 23 seconden voorsprong op een achtervolgende groep van acht, waaronder de gele trui van Jan Skarnitzl. De Tsjech begon toen het tempo op te drijven en werkte samen met Bartlomej Wawak, winnaar van de tweede etappe. De achtervolgers namen de leiders in zich op en tien kilometer van de finish was het een tienkoppige kopgroep.

De Amerikaan Christopher Blevins (Specialized Racing) lanceerde een aanval die werd gevolgd door de Duitser Georg Egger (Lexware mountainbiketeam), maar het bleef niet hangen en het peloton hergroepeerde.

Op drie kilometer van de finish kreeg Wawak een lekke band. Timofei Ivanov kon de leiderspositie op de kronkelende piste naar de finish overnemen en van daaruit kon hij het niet opgeven en zijn eerste etappeoverwinning van Afxentia vieren.

“Ik had wat problemen bij de eerste beklimming, maar na de lange afdaling zat ik op de groep en concentreerde me vervolgens op de finish. Zulke bochtige passages passen bij mij”, legde Ivanov uit. “Ik had een goede winter en heb al enkele etappekoersen achter de rug.

Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek) wilde op deze derde dag zijn leiderstrui verdedigen. “Dat was het doel”, bevestigde de Tsjech. “Toen Howie aanviel, was ik al aan de limiet, maar toen konden we hem weer inhalen. Ik investeerde in de verdediging van de Leader Jersey. Het tempo was vandaag erg hoog en de wedstrijd erg zwaar. “commentaar Skarnitzl, die 3,5 seconden na Ivanov over de finish kwam (2:28:28:28).

Bron: PM

Foto’s: A. Küstenbrück