Laura Verdonschot mikt op Belgische beloftentitel en podium dames elite

Laura Verdonschot mikt op Belgische beloftentitel en podium dames elite

Laura Verdonschot heeft zondag op het BK in Oostende een dubbel doel. Ze wil niet alleen Belgisch kampioene U23(beloften) worden. Ze wil ook een podiumplaats bij de dames elite. Voor alle duidelijkheid: de dames beloften en dames elite rijden hun BK in één wedstrijd.  De kans is niet ondenkbeeldig dat de Limburgse ook in de top-3 eindigt.

Want eerlijk gezegd: daar hoort ze thuis. ‘Ik kan er perfect meeleven dat de titel naar Sanne Cant gaat. Ze verdient dat. Ook met Ellen Van Loy heb ik geen probleem. Maar dan wil ik wel met beide dames op het podium staan. En in een goede dag kan ik misschien ook nog beide titels pakken. De laatste tijd gaat de conditie in stijgende lijn,’ aldus een ambitieuze Verdonschot.

Laura vindt trouwens dat de dames en heren veldrijders dezelfde waardering moeten krijgen. ‘Voor volgend jaar ziet het prijzengeld er alvast beter uit vergeleken met nu. We moeten de kloof met de mannen dichten. We trainen even hard als de profs en misschien zelfs meer,’ weet het speerpunt van de dames bij Marlux-Napoleon Games.

De meervoudige Belgische kampioene blikt ook al vooruit naar volgende jaren. ‘Volgend jaar is het BK in Koksijde en dat wordt ongetwijfeld plezant. In Oostende krijgen we een volledig nieuw parcours voorgeschoteld. Wellicht wordt over vier jaar, in 2021, ook daar een WK georganiseerd. Ik weet dat ze hun kandidatuur daarvoor gesteld hebben. Mooi,  een WK in eigen land,’zegt Laura.

Aan Limburgs opkomend talent is er momenteel geen gebrek. ‘We hebben Arne Baerts en die heeft tijd nodig om te groeien. Ook Ryan Corstjens doet het goed. Maar verder weet ik zelf niet zoveel over die jongens. De provinciale coach, Eddy Ponet, levert goed werk. Hij blijft altijd nuchter en begeleidt iedereen rustig. Hij houdt de voetjes op de grond bij iedereen. Ze hebben altijd gelachen met de Limburgers. Maar we mogen fier zijn op Limburg. We hebben met Zolder, Neerpelt en Zonhoven mooie parcours. In Zonhoven crossen geeft me altijd kippenvel. Misschien moeten ze in Limburg ook maar eens een BK organiseren. In 2018 is het 25 jaar geleden (in 1993 in Houthalen, EB) dat het plaatsvond,’besluit de Lommelse klasbak.

Tekst en foto : Erik Braeken