Laura Verdonschot moet knie operatie ondergaan na het seizoen

Laura Verdonschot moet knie operatie ondergaan na het seizoenLaura Verdonschot staat morgen aan de start van de Azencross in Loenhout. En dat zal als alles loopt zoals gepland – fingers crossed! – ook het geval zijn in de rest van de eindejaarsperiode en alles wat later dit veldritseizoen volgt. Laura sukkelt met de rechterknie, zal daarvoor een kijkoperatie moeten ondergaan, maar hoopt die uit te kunnen stellen tot na het seizoen.


Het probleem dook op kort na de cross van Antwerpen, waar Laura nog op het podium stond te pronken. Tijdens duurtrainingen in de week daarna stokte haar knie plots na anderhalf uur fietsen. Daarop werd beslist om wat rust in te lassen, te passen voor de wereldbekercross van Namen en specialist Toon Claes te raadplegen voor verder onderzoek. Hij vond littekenweefsel ter hoogte van de knieschijf, meer dan waarschijnlijk het gevolg van het stoten van die knie tegen een object, en wrijving met een uitstulping op de knieschijf nadien.

De oplossing die dokter Claes bracht, was behoorlijk ingrijpend: “Het probleem kan enkel opgelost worden met een kijkoperatie. En daarna moet ik verplicht vier weken rusten. Dat nu doen, zou in de praktijk eigenlijk het einde van mijn seizoen betekenen. Daarom probeer ik sowieso om de pijn te verbijten en dus de operatie uit te stellen tot na het seizoen. Ik kan het probleem niet erger maken door te blijven crossen, al moet ik wel opletten voor compensatiegedrag”, vertelt Laura.

Laura kon voor het eerst testen in Zolder, waar ze kort na de start helaas veel tijd verloor door een valpartij voor haar neus, maar waar haar knieprobleem gelukkig niet al te veel opspeelde. “Ik had weinig last. En ook vandaag niet. Ik heb vooral last als ik fiets met lange broek, veel minder met korte broek. Plan is dus om de eindejaarsperiode verder af te werken zoals gepland: morgen Loenhout, daarna Diegem, Baal en Brussel. Die opeenvolging van crossen is ideaal om de conditie weer op te bouwen na de verplichte rust.”

In tussentijd wordt de getroffen knie ook driemaal per dag behandeld om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Bron: PM

Foto: Bart Knops