Laurens Sweeck wil zich tonen in Zonhoven

Laurens Sweeck wil zich tonen in Zonhoven

De Telenet Superprestige is zondag in Zonhoven al aan haar vijfde manche toe. Laurens Sweeck mikt op een eerste profzege in de Limburgse crossklassieker en hoopt zo de basis te leggen voor de eindzege in de Superprestige.

Het is al een goed seizoen geweest voor Laurens Sweeck. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal was niet alleen aan het feest in Eeklo, Pelt en Waterloo, de laatste weken was hij vaak de last man standing achter Mathieu van der Poel. Ruddervoorde, Niel, Hamme en Koksijde: tot vier keer toe leverde het een tweede plaats op.

“Het is een mooi eerste deel van het seizoen geweest”, blikt Sweeck tevreden terug op de eerste drie crossmaanden. De Brabander is deze week op stage in Mallorca met het oog op het tweede deel van het seizoen, maar vliegt dit weekend terug over naar België voor de veldritten in Essen en Zonhoven. “Na vorig jaar is dit wel een opsteker, dat was gewoon mijn slechtste seizoen ooit bij de profs.”

Wat er veranderd is? “Afgelopen zomer heb ik veel minder wedstrijden gereden, ook omdat ik door een breukje in de hand zes weken niet kon koersen. Zo stond ik heel de maand juni aan de kant. Normaal is dat een drukke periode, nu moest ik rusten. Misschien ben ik daardoor nu nog wat frisser. Ik heb nog niet het gevoel dat ik nu al op mijn tandvlees zit.”

Dat bewees Sweeck de laatste weken door lang in het spoor van Van der Poel te blijven. “Lukt dat, dan geeft je dat wel een boost. Dan ga je echt tot het uiterste, zoals in Hamme. Toen kon ik heel lang dicht bij Mathieu blijven. In Koksijde had ik het gevoel dat hij gewoon beter was, dan laat je hem wat sneller los.”

EINDKLASSEMENT ALS DOEL

Zondag hoeft Sweeck in Zonhoven geen rekening te houden met Van der Poel, een uitgelezen kans om de Cyclocross in Zonhoven een eerste keer op zijn palmares te zetten. “Ik won hier al één keer als junior, het zou leuk zijn om dat nu nog eens over te doen bij de profs. Zeker nu die kans zich aandient. Zonhoven is gewoon een hele mooie cross om te winnen. Het zand moet me wel liggen, verder is het ook gewoon een hele lastige wedstrijd. Cross zoals het moet zijn. Door die Kuil fietsen, dat zijn de momenten waar je crosser voor bent geworden. Ik maakte er eens een duel tussen Wout en Mathieu van dichtbij mee, dan voel je gewoon die spanning bij het publiek.”

Sweeck heeft zondag een extra reden om goed te zijn in Zonhoven. Na vier manches in de Superprestige deelt hij met 45 punten in het klassement de leiding met Toon Aerts. Quinten Hermans (43), Corné van Kessel (43), Lars van der Haar (42) en Eli Iserbyt (41) staan allemaal nog binnen de vijf punten. “Samen met de kampioenschappen is het eindklassement van de Superprestige nu één van mijn grote doelen geworden”, bekent Sweeck. Zondag in Zonhoven kan hij alvast een stap dichter bij dat doel komen.

REGI IN DE KUIL

De Telenet Superprestige in Zonhoven is ieder jaar opnieuw een van de hoogtepunten van het crossseizoen en dankt dat aan de intussen mythische Kuil. Zondag zal die nog wat meer uitstraling krijgen. Om het publiek nog meer op te zwepen in aanloop naar de wedstrijd van de elite zal Regi een dj-set spelen in het midden van de Kuil. Tussen 14u15 en 15u00 zal de ereburger van Heusden-Zolder zijn beste plaatjes afvuren op het publiek.

PROGRAMMA

Cyclocross Zonhoven, zondag 8 december

9u50 Nieuwelingen eerstejaars

10u35 Nieuwelingen tweedejaars

11u50 Ridley Cup voor Internationale Junioren

13u40 Superprestige Ladies Trophy

15u00 Telenet Superprestige Elite/U23

DEELNEMERS

De deelnemerslijst kan u HIER terugvinden.

Voor meer info: www.superprestigezonhoven.be.

Bron: PM

Foto: Bart Knops