Lottrekking bij start nieuwelingen in het veld doet veel stof opwaaien

Lottrekking bij start nieuwelingen in het veld doet veel stof opwaaien

Cycling Vlaanderen  zal het komende veldritseizoen een nieuw reglement invoeren voor nieuwelingen, aspiranten en miniemen. De start zal per lottrekking bepaald worden.  De meisjes moeten bovendien bij de jongens die een jaar jonger zijn, gaan rijden. Dat deed bij sommige ouders veel stof, of beter veel zand opwaaien. Verontruste ouders contacteerden ons. Ze kregen geen gehoor bij de andere collega’s van de pers en ook wilden hun visie kwijt. We deden ons werk en namen contact op met contact  Cycling Belgium, directeur Jos Smets, die ons door verwees naar Massimo Van Lancker van Cycling Vlaanderen, bevoegd voor deze materie. We werden heel wat wijzer van zijn visie en koppelden dit terug naar de ouders. Deze willen anoniem getuigen, omdat ze schrik voor maatregelen tegen hun zoon hebben.

We beginnen eerst met de uitgebreide toelichting van Massimo Van Lancker en geven dan reacties van de ouders. Zo proberen we een objectief beeld te schetsen van deze nieuwe maatregel. We zijn boodschappers in deze. We geven in geen enkel geval onze eigen mening. Aan u, beste lezer, om een oordeel te vellen. Uiteraard zijn reacties welkom. Maar we willen geen polemiek en de zaak op de spits drijven. Het is enkel de bedoeling om klare wijn te schenken als dit kan.

Massimo Van Lancker, sporttechnisch coördinator van Cycling Vlaanderen. ‘Ik verwijs graag naar de topic ‘gezond groeien in de koers’. Dit is een sensibiliseringscampagne van onze federatie, Cycling Vlaanderen, om duidelijk te maken dat wielrennen op jonge leeftijd FUN moet zijn. Plezierbeleving voor elk kind is onze prioriteit. Ik denk dat niemand een kind van die leeftijd graag de boodschap geeft dat hij in zijn geliefkoosde hobby altijd achteraan moet starten omdat hij zogezegd niet ‘goed genoeg’ is. Het zou jouw zoon of dochter maar zijn,’vertelt Van Lancker. Natuurlijk ging de federatie niet over een nacht ijs. ‘Al jaren zitten we verveeld met dergelijke situaties. Rennertjes zetten hun eerste stapjes in de wielersport, hebben het moeilijk om te volgen, moeten vroegtijdig stoppen en verliezen bijgevolg hun plezier waardoor ze stoppen (grote drop-out). Nochtans zijn het juist die kinderen die misschien het meest potentieel hebben om ooit renner te worden (veel wedstrijden winnen op jonge leeftijd is geen garantie op een mogelijke wielercarrière). Door te werken met een klassement vergroten wij enkel en alleen de demotivatie en de drop-out van deze kinderen. Ook de druk die we opleggen via een ranking is enorm groot voor een kind op deze leeftijd. Stel je voor: ‘Ik ben ziek maar zal toch deelnemen aan de wedstrijd omdat ik anders mijn startplaats verlies.’ Medisch gezien is dit niet verantwoord, maar het komt wel bijna wekelijks voor,’ gaat Massimo verder. De druk die het koersen met zich meebrengt, is voor sommige renners op een bepaald moment te veel.  ‘Ik nodig je graag uit om ons boek ‘Alles op zijn tijd’ te lezen. In dit boek kan je een getuigenis terugvinden van Alessio Dhoore. Alessio was enkele jaren geleden een opkomend crosstalent. Hij won bij de jeugd alle wedstrijden en werd al snel de nieuwe Nys genoemd. Maar de druk werd voor hem zo groot waardoor Allesio op 18-jarige leeftijd stopte met wielrennen. Een schrijnend verhaal. Waarom is het niet mogelijk om de betere renners eens achteraan te plaatsen en omgekeerd? Leren omgaan met dergelijke situaties is ook een deel van de ontwikkeling en kan jonge renners alleen maar vooruithelpen in hun carrière. Succesbeleving is voor iedereen een must,’ vindt de sporttechnisch coördinator. Niet iedereen heeft op die leeftijd al de maturiteit. ‘Maturiteit is inderdaad een belangrijk topic op dergelijke leeftijd. De ene jongen is vroeger rijp dan zijn leeftijdsgenoten. Juist dit is één van de belangrijkste redenen waarom we de nationale ranking afschaffen en we werken met lottrekking. Op dit moment bevoordelen we enkel de renners die sowieso al verder staan in hun ontwikkeling. Dit heeft als gevolg dat veel startende renners hun motivatie verliezen en stoppen met wielrennen. Nogmaals, wielrennen moet Fun zijn voor iedereen. Via deze weg krijgt iedereen een eerlijke kans om toch maar eens te proeven van die eerste startlijn. Net zoals hun grote idolen op tv,‘aldus nog Van Lancker.

Dat het gevaarlijke situaties zou creëren, is een argument van de ouders.’ Een start van een veldrit is altijd een spannend moment en ik ben net als iedereen blij als alles goed verlopen is. Maar uit eigen observatie geloof ik niet dat het extra gevaarlijke situaties zal meebrengen. Meer nog, we zijn niet over één dag ijs gegaan om deze beslissing te nemen. We hebben ons oor gelegd bij meerdere (ex)professionele veldrijders die het stuk voor stuk eens waren met onze visie. “Plaats er niet te snel een stempel op bij jonge renners, maar laat ze proeven van hun sport zoals deze komt”. Iedereen is het ook eens dat starten met lottrekking een bevordering in de ontwikkeling zal creëren bij zowel de “betere” als de “andere” renners. Door te starten met lottrekking kan het inderdaad zijn dat renners een inhaalrace moeten doen. Maar dit helpt toch mee in hun ontwikkeling? Veel renners winnen alles op jonge leeftijd, maar krijgen doorheen de jaren meer concurrentie en verliezen hun motivatie hierbij. Daardoor stoppen ze soms vroegtijdig. Met dit systeem zullen ook onze “betere” renners op jonge leeftijd soms moeten werken om een mooi resultaat te rijden. Dit kan hen alleen maar verder helpen in hun carrière. Neem nu Wout Van Aert. Hij was geen veelwinnaar bij de jeugd en leerde op jonge leeftijd “vechten” voor zijn plaats. En we zijn het allemaal eens dat de vechtersmentaliteit in Wout hem tot een betere renner heeft gemaakt,’haalt Van Lancker aan.

Natuurlijk heb ik begrip voor de opmerkingen die worden gegeven. Het ene mag het andere niet hinderen. Fun is heel belangrijk maar het wedstrijdverloop en de veiligheid mogen uiteraard niet worden aangetast door deze maatregel. Daarom evalueren we continu en staan we open voor feedback. Als federatie proberen we voortdurend te innoveren. Ik geef toe dat het ene idee beter is dan het andere, maar we luisteren heel graag naar eventuele feedback. Als je als federatie niets durft te ondernemen, dan zal er ook niets veranderen. We zijn een heel open en transparante federatie die altijd openstaat voor kritiek, suggesties of opmerkingen. Dus heb je vragen of opmerkingen? Onze deuren in Gent staan altijd open en wij zijn altijd telefonisch bereikbaar,’besluit Van Lancker.

Na deze lange uiteenzetting van Massimo Van Lancker trachten we daar nu de visie van de ouders aan te koppelen.  Niet simpel. Bepaalde visies komen overeen met de visie van Cycling Vlaanderen, andere dan totaal weer niet. In dit kluwen hopen we u, beste lezer, een duidelijk standpunt mee te geven. Onze excuses als dat niet altijd volledig gelukt is.

Zo getuigt een vader van een koersende zoon. ‘Dertig jaar geleden heb ik ook nog gekoerst. Ze zetten de klok gewoon terug. Toen was lottrekking het enige en maar goed dat ik toen al een worstenhelm droeg. Misschien moet mijn zoon die helm ook terug opzetten,  dan is het plaatje compleet. Mijn zoon behoort bij de top van het land en door zijn gunstig klassement heeft hij altijd een goede startpositie. Door dit nieuwe reglement kan hij helemaal achteraan starten. Hij zal dan een lange inhaalrace moeten doen en de vraag is dan of hij zijn krachten heeft verspeeld in de achtervolging of goed genoeg was om mee te doen voor de zege. Het aspect veiligheid wordt ook over het hoofd gezien. Een kerel van 15 kan 1,50 m zijn, maar ook een meter zeventig. Dat is een wereld van verschil. Bij de start wordt zo’n kleine jongen vooraan compleet weg gedrumd met mogelijke valpartijen tot gevolg. Ik stel me heel wat vragen hierbij en duidelijke antwoorden vind ik niet direct,’ vertelt de papa.

Een andere papa heeft zich helemaal verdiept in de materie en zocht contact met de betreffende partijen.

Ook hij kan de visie van de bovenvermelde vader bijtreden. En voegt er nog wat aan toe. ‘Mijn zoon wou aanvankelijk direct stoppen met koersen. Hij zag de lottrekking helemaal niet meer zitten. Vroeger was hij hierdoor regelmatig betrokken in een valpartij. We hebben hem er toch van kunnen overtuigen om niet op te geven. Maar het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Vorige week wilde ik mijn zoon inschrijven voor een cross in Kasterlee. Maar de inschrijvingen waren al volzet. We hebben dit opgelost met ene wedstrijd in Nederland. Mijn zoon kan nu wel het klassement van de Moedige Veldrijder op zijn buik schrijven. Ze hadden het beter gelaten zoals het was, één cross per weekend. En als ze dan met het opstellen van de kalender rekening houden met één cross van een regelmatigheidscriterium per weekend was ook al veel opgelost. Dan kon iedereen rijden. Dan zouden er veel minder renners naar Nederland gaan of stoppen met koersen. Ik zie nu bijvb. voor de eerste wedstrijd in Nederland dat er al minstens tien Belgen zijn ingeschreven en dat zullen er ook meer worden door mond aan mondreclame. Anders haken de ouders af in een sport waarin ze investeren en niet wekelijks kunnen beoefenen. De organisatoren hebben de nieuwelingen nodig in crossen van junioren en elite zonder contract,’ haalt de vader aan.

Een andere vader vraagt zich af wat er gaat gebeuren nu de nieuwelingen geen A-crossen meer kunnen rijden. ‘Waardoor de B-crossen vol zitten en plaatselijke renners niet meer kunnen starten. De organisatoren zijn hun inkomsten dalen, want de plaatselijke renners brengen altijd meer volk mee en die steunen dan ook de horeca ter plaatse. Op termijn zal dit niet goed zijn voor de cross.’

We kregen ook de vraag van een ander van een aspirant. Die aspirant had schrik om over te gaan naar de nieuwelingen omdat hij dan vooraan komt te staan door lottrekking. Volgens de vader is het dan zeker niet gezond groeien in de koers. Een andere ouder vraagt zich af waarom hij nog moet investeren in de sport, aangezien de meeste wedstrijden al vot zitten en er niet wekelijks kan gecrosst worden.

We kregen ook een reactie van provinciaal veldritcoach/trainer van Limburg Eddy Ponet.  ‘ Geef het een kans!. Alles wat anders is een aanpassing. Maar het moet ook kunnen worden bijgestuurd als nodig blijkt.  Maar ik zie er een uitdaging in voor de betere renners.  Ze leren er misschien nog betere crossers van worden? Wat ik persoonlijk wel vind is dat er op B crossen de startplaatsen extra aandacht moeten krijgen! Daar er meestal smallere en kortere banen zijn. Wat door het aantal op sommige plaatsen een probleem kan geven. Wat betreft de inschrijvingen of het nu een A of B cross dat is toch dezelfde procedure vol is vol hoe jammer dat het ook is. Dat je dan naar het buitenland moet.  Meestal zijn er toch twee wedstrijden per week. Als ik dan lees dat je na een niet deelname je klassement op je buik kan schrijven? Wat dan als je ziek of pech had in het vorige regelement! Ik heb de indruk dat je als ouder zelf bezig bent met extra druk te leggen dan. 

En dan die valpartijen. Hoe dikwijls vallen jongens. meisjes vanaf de 3e rij over de… betere door hun enthousiasme met materiële en lichamelijke schade als gevolg. Die dan door de mindere zelf moet betaald worden en de betere al gesponsord krijgen! 
Spreken we dan over de veiligheid van alle kinderen of van…… mijn kind?
 Wat de klassementen betreft het is zeker niet prettig als de concurrentie punten haalt door een slechte start. Maar dat was er ook,  ik herhaal,  als je ziek werd of materiaal pech had de vorige jaren! En moeten we dan alle klassementen en kampioenschappen afschaffen, dan is er geen extra druk? Maar dat vind ik ook maar niks een trui een klassement dat moet kunnen. Laten we afwachten en dan besluiten of deze vernieuwing beter is, ‘besluit Eddy Ponet.

We hebben deze reacties gedestilleerd uit vele mails en telefoons die we kregen. We gingen ook te rade bij de ploegleiders. Maar die wilden geen commentaar geven.  Het zou ons te ver te leiden om nog meer reacties te geven. Trek, beste lezer, uw conclusies hieruit.

Erik Braeken