Marianne Vos opent het nieuwe jaar met winst in Baal

Marianne Vos opent het nieuwe jaar met winst in Baal

Dat Marianne Vos meer en meer voeling krijgt met haar cyclocross fiets is wel duidelijk. In Baal pakte zij de derde overwinning van het seizoen. Ellen Van Loy, die in de beginfase van de wedstrijd aan kop reed, moest tevreden zijn met de tweede plaats. Thalita de Jong werd derde en behoudt haar voorsprong in het tussenklassement.

Ellen Van Loy nam een voortreffelijke start in Baal. Ze drukte meteen haar stempel op de wedstrijd. Achter haar volgden haar concurrenten in het midden van het veld. Marianne Vos had matige start en schoof matig op. Ellen reed een voortreffelijke eerste helft van de wedstrijd. Het leek er lang uit dat zij voor de winst ging gaan op het parcours van haar leermeester. Maar dan had ze niet op de Nederlandse Marianne Vos gerekend. Ze kwam bij Ellen Van Loy, maar dulde niet dat Ellen even haar wagonnetje aanpikte. Marianne Vos  ging vol op kop rijden. Ellen Van Loy moest even bekomen van haar inspanningen van de eerste wedstrijdhelft waardoor zij de aansluiting bij Marianne Vos miste. Ze ging op haar eigen tempo door en kon zo de tweede plaats in deze wedstrijd vasthouden.

Achter deze dames was er een groepje met Cant, de Jong, Verdonschot en Worst. Deze dames streden onder elkaar voor de derde plek. Het was Sanne Cant die een paar keer probeerde om weg te rijden, maar het lukte haar niet. Ze had niet zo’n beste dag op het parcours in Baal. Thalita de Jong was zo begaan met haar leidersplaats dat elke aanval van Sanne door haar gekelderd werd. Laura Verdonschot reed weer een voortreffelijke wedstrijd. Vos was sterk op dreef op de Balenberg. Van Loy hield Vos wel in het vizier, maar kon niet meer terugkeren.

De strijd voor plaats drie begon in de laatste ronde. Cant sleurde om als eerste naar de balken toe te fietsen, maar ze kon er geen voordeel uit halen. Wereldkampioene de Jong wist dat dit ging gebeuren en plakte als lijm op het wiel van Sanne. Het zou dus beslecht worden in een spurt. De vermoeidheid van deze zware wedstrijd speelde mee en de dames streden tot de laatste meters om de winst voor de derde plaats. Deze ging naar de wereldkampioene die daardoor 1 seconde terug kon pakken op Sanne Cant.

Daguitslag :

 1. Marianne Vos
 2. EllenVan Loy op 16 sec
 3. Thalita de Jong 47 sec
 4. Sanne Cant 48 sec
 5. Laura Verdonschot 49 sec
 6. AnnemarieWorst 53 sec
 7. Brammeier 1 min 30
 8. Maud Kaptheijns 1 min 45
 9. Anne Terpstra 2 min 22
 10. Anderson 2 min 34

Tussenstand klassement:

 1. De Jong
 2. Cant
 3. Van Loy
 4. Kaptheijns
 5. Verdonschot
 6. Verschueren
 7. De Boer
 8. Brammeier
 9. Sels
 10. Verherstraeten.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys